Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в  London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален инструмент и това е идеята на училището, основано през 2012 година. Както много хубави неща, то е създадено случайно, без предварително измислен план.

Гергана е израснала в пловдивското село Катуница, завършила е Музикалното училище в Пловдив, а след това заминава да учи пиано в частен университет в Денвър, Колорадо, САЩ. Там я приемат в програма за студенти със специален талант и отличен успех. След дипломирането  университетът ѝ предлага пълна стипендия за магистър по пиано и музикално образование, като междувременно е асистент на студентите-бакалаври. Гергана завършва успешно и заминава за Англия, където й предлагат докторантско място в престижния университет Кеймбридж. Там обаче нещата не се подреждат по най-добрия начин и тя решава да си потърси работа.

Започва да дава уроци по пиано и постепенно събира достатъчно ученици, за да основе школа. Докато един ден с нея не се свързва майката на дете с аутизъм, която пита дали ще искат да работят с него, защото никъде другаде не желаят. Гери разказва как в този момент е почувствала, че цялото й образование е придобило истинския си смисъл. Тя започва работа с детето, а след това и с други деца с различни форми на аутизъм, тръгва на обучения, за да изучава това състояние и да може да бъде пълноценен преподавател.

Гери разказва, че детето, дошло в школата първо, все още я посещава. А хората с аутизъм успяват да направят живота си много по-пълен, социално значим и интересен с помощта на музиката. Разбира се, школата продължават да посещават и деца без специални потребности, както и възрастни. Имат две студиа, 12 преподаватели по различни инструменти и около 70 курсисти.

Сега, в условията на страх и изолация заради опасността от коронавирус, Гери и колегите й преподават онлайн. Наложило се е да отменят Великденския си концерт.

Как музиката променя живота на хората към добро и как може да помогне по време на криза.

За всичко това Ина Николова разговаря с Гергана Аргирова, основател на London Music Box. Чуйте в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50

Българските училища в чужбина са едни от най-големите обединители на общностите ни извън родината

Д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" . След защитата на докторската си дисертация   печели изследователска стипендия на престижната фондация „Александър фон Хумболт“...

публикувано на 24.05.20 в 13:32

Дария Каменска: Раждането на бебе може да бъде прекрасно преживяване

Днешният ни гост в Британско-Български истории се казва Дария Каменска. Тя е на 37 години, родена е в Бургас, завършила е история в Софийския университет. От 8   години живее в Англия, в Хорли - малък град близо до Лондон. Практикува и преподава..

публикувано на 17.05.20 в 11:50

Руси Русев – бизнесменът, който живееше на улицата

Руси Русев се озовава в Англия след като става жертва на измама. Получава обещание за работа в Нотингам, но на място се оказва, че фирмата - посредник приема комисионни, срещу които осигурява ужасяващи условия на труд и живот. В България Руси..

публикувано на 10.05.20 в 13:27

Пандемията отключи и нашата съпричастност, не само страховете

В криза, каквато е световната пандемия на Ковид-19, хората реагират в три зони на комфорт. Първият тип са тези, които не излизат от зоната си на комфорт. Те следят всички новини, оплакват се и непрекъснато търсят аудитория, за да споделят своята..

публикувано на 03.05.20 в 11:50

Любомир, който изгражда мостове между българите в Оксфорд

Любомир Делигинев е строителен инженер, който живее в Оксфорд от 2015 година и вече се е превърнал в сърцето на българската общност в този град. Роден е в Хасково, дипломира се в Природо-математическата гимназия и заминава да учи в САЩ. Завършва..

публикувано на 26.04.20 в 10:49

Таня Сандхам: Семейството ми празнува Великден по два пъти

На днешния най-светъл празник в православния календар, ни гостува Таня Сандхам. Тя е от Пазарджик, a от вече 16 години живее в Оксфорд, английският град, известен с един от най-реномираните университети в света. Таня се озовава там не заради..

публикувано на 19.04.20 в 11:50

Как една британско-българска двойка се справя с изолацията по време на пандемията от коронавирус

Цветелина Стефанова е от София и от години живее в Лондонското предградие Сърбитън. Спътникът й в живота е   английски ят джентълмен Джон Уокър. Цветелина е на 64 години, а Джон – на 87. Тя има постоянна работа, грижи се за хора с образователни..

публикувано на 12.04.20 в 11:50
На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50