Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията отключи и нашата съпричастност, не само страховете

В криза, каквато е световната пандемия на Ковид-19, хората реагират в три зони на комфорт. Първият тип са тези, които не излизат от зоната си на комфорт. Те следят всички новини, оплакват се и непрекъснато търсят аудитория, за да споделят своята паника от страха. Вторият тип хора са тези, които смело излизат от зоната си на комфорт Те избират зоната на учението и растежа, приемат осъзнато случващото се, отпускат се и не позволяват да бъдат „окупирани“ от тази психологическа война. Третата е зоната на растежа. Това са личности, които мислят не само за себе си, но и за другите, за общността. Те помагат на другите и приемат кризата като житейски урок. Това е едно от нещата, които споделя д-р Мирена Василева, консултант-психотерапевт, доктор по педагогическа и възрастова психология.

Хората с психични проблеми са по-устойчиви на кризата с коронавируса, защото такъв живот за тях е ежедневие, допълва специалистът. Определя пандемията като психологическа война, в която армията са лекарите и здравните работници, а врагът е неясната и плашеща информация. След кризата, казва д-р Василева, едни ще се възстановят бързо, а у други ще остане траен отпечатък.

Тя работи като консултант в българската докторска клиника „Doctors 4 You“ в Лондон. Всеки ден е на работното си място, консултира и подкрепя  във времето на страх и паника заради COVID-19. Обяви и безплатни онлайн-консултации за всеки, който има нужда да получи подкрепа.

Д-р Василева има 14-годишен опит от България в практическа психотерапия и като изследовател, тя е и квалифициран психолог във водене на кризисна интервенция. Била е главен асистент, доктор в Бургаски Свободен Университет по експериментална и педагогическа психология.

Живее в Англия от 2016 година. Освен консултациите в кабинета ѝ, оказва психологическа помощ и на хора, претърпели инцидент и страдащи от пост-травматичен стрес, работи с деца и юноши със специални образователни потребности. Член е на Великобританската Асоциация на Психолозите.

Всеки човек иска да бъде изслушан, разбран, одобрен, оценен и обичан от другия. А той самият колко пъти си е задал въпроса как обичам, как одобрявам, как изслушвам, как разбирам и как оценявам? Именно тук е ключът към взаимоотношенията между хората, казва д-р Василева.

Повече можете да чуете в звуковите файлове. Интервю на Ина Николова.


Още от категорията

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на..

публикувано на 27.09.20 в 18:28

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27