Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращават 30 общински служители в Ямбол, за да намалят разходите

Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол
Снимка: Уикипедия

Кметът на Ямбол Валентин Ревански предприема преструктуриране на общинска администрация с цел намаляване на разходите на общинския бюджет, информираха от общинския пресцентър.

Ако новата структура бъде одобрена от Общински съвет Ямбол на предстоящата сесия на 28 май, общата численост на администрацията ще бъде съкратена с 30 щатни бройки - от 181 на 151 служители.

Очакваният ефект е близо 300 000 лв. по-малко разходи, спестени от заплати и осигуровки. Подобна мащабна реформа, свързана с оптимизирането на дирекции, отдели и сектори не е предприемана повече от 12 години в Община Ямбол.

Предложението за оптимизиране на числеността на администрацията е продиктувано от няколко обективни обстоятелства. 

На първо място, реалният брой заети служители в общинска администрация е приблизително равен на този, които се предлага. На следващо място, във връзка с въведеното извънредно положение в РБ и предвидените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците (загл. доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.), в сила от 13.03.2020 г., при задължителното ползване   на отпуски от общинските служители, е установено, че функциите на администрацията могат да бъдат изпълнявани в срок и в съответствие с нормативните изисквания и с по-малък брой служители. 

Не на последно място съгласно чл.2, ал.6 от Закона за администрацията, администрацията следва да планира и изпълнява дейността си по начин, който води до постигане на висок обществен резултат при възможно най-икономично използване на ресурсите. 

Предвид спецификата на задълженията, на пряко подчинение на кмета на Община Ямбол ще бъдат:

- секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и двама инспектори; 

- експерт по Отбранително-мобилизационна подготовка; 

- вътрешен одит;

- финансов контрольор.

В Обща администрация се създава нова дирекция „Култура, връзки с обществеността и туризъм". Дирекция „Правни дейности" и дирекция „Административно обслужване и логистика" се преобразуват в самостоятелни отдели -  отдел „Правни дейности" и отдел „Административно обслужване и логистика". Сектор „Бюджет", сектор „Човешки ресурси" и отдел „Бюджетно счетоводство" се обединяват в отдел „Бюджет, човешки ресурси и бюджетно счетоводство".  В Общата администрация продължава да функционира сектор „Подпомагане и осигуряване работата на Общински съвет".

В Специализирана администрация се запазват дирекция „Устройство на територията и строителството", дирекция „Общинска собственост и икономически дейности" и дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред". Дирекция „Местни приходи" се преименува на „Местни приходи и център за административни услуги (ЦАУ)". Дирекция „Стратегии и програми", дирекция „Хуманитарни дейности" и дирекция „Регистрация и гражданско състояние" се трансформират в самостоятелни отдели – отдел „Европейско финансиране и програми", отдел „Хуманитарни дейности" и отдел „Регистрация и гражданско състояние".

Според кмета на Община Ямбол Валентин Ревански внесеното предложение ще доведе до по-голяма оперативност и координация при изпълнение на възложените към служителите задачи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа снощи. От полицията съобщават, че инцидентът е станал към 22.30 часа на пътя между Тополовград и село Хлябово.  Мъжът се е движил с лек автомобил „Фолксваген". Водачът е загубил..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хладно утро, през деня до 24 градуса

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, за София – около 5. Във високите котловинни полета на Западна България ще има условия за слана,..

публикувано на 02.10.24 в 07:49
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 02.10.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 02.10.24 в 06:05

Откриват паметник на воеводата Димитър Маджаров в Свиленград за празника на града

 С кръгла маса „Бежанци и мигранти – памет за родните места на предците“ и връчване на званието „Почетен гражданин на Свиленград“ продължават празничните прояви по повод  Деня на Свиленград – 5-ти октомври. Бившият кмет на града Георги Манолов подари..

публикувано на 02.10.24 в 08:05
Павлина Делчева

Една фирма се е явила на конкурса за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани

Една фирма се е явила на конкурса, обявен от община Стара Загора за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани. Това каза за Радио Стара Загора ресорният зам.- кмет на община Стара Загора Павлина Делчева и допълни, че към момента..

публикувано на 01.10.24 в 16:21
Георги Георгиев

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото „Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за „домашен арест“.   Георгиев е обвинения за отправена закана за убийство към Дебора..

публикувано на 01.10.24 в 15:17

ВСС отново отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково

За пореден път ВСС отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково. Причината е, че изискана справка от НАП за един от  кандидатите, която все още не е постъпила. Отлагането беше поискано от председателя на Върховния административен съд – Георги..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Есенни литературни дни завладяват Стара Загора

С церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ ще започнат Есенните литературни дни в Стара Загора. Награждаването е от 17:30 в залата на Регионална библиотека..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06