Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министър Красимир Вълчев утвърди приема на Професионалната гимназия по компютърни науки в Стара Загора

В Тракийския университет също откриват специалности свързани с информационните технологии

Новата учебна година най- вероятно ще стартира присъствено, но с готовност ако някъде има зараза училищата да превключат временно към обучение в електронна среда. Това заяви на брифинг в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев. 

В присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев днес бе утвърден прием от идната учебна година на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Учебното заведение ще стартира с 2 паралелки по 26-28 ученици след 7 клас. Обучение по информационни технологии ще има и в Тракийския университет с откриването на нови специалности, допълни той.

Министър Вълчев обясни, че подобни гимназии има във Пловдив и Бургас, но досега не е имало връзка и с университет. Тракийският университет и Техническият университет в София вече са подписали споразумение, с което на начален етап ще бъдат осигурени и преподаватели.

Мининстър Красимир Вълчев добави, че през следващия програмен период са предвидени и по-мащабни инвестиции в ученическите общежития особено в Национални гимназии. Той добави, че пример за това е Ветеринарната гимназия в Стара Загора, която обучава 15-16 области. И тази година се отпускат средства за ремонт на общежитието там.
Още от категорията

Старши комисар Стоян Стоянов

МВР Стара Загора: Няма задържани лица за изборни нарушения в Мъглиж

Два сигнала за евентуални изборни нарушения са постъпили в Областната дирекция на МВР в Стара Загора във връзка с частичните избори за кмет на Мъглиж , проведени в неделя. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на полицията старши комисар Стоян..

публикувано на 01.03.21 в 18:08

Общинската библиотека в Казанлък има нов директор

От днес Общинска библиотек „Искра“ има своя нов директор – временно изпълняващият длъжността Светлана Колева, дългогодишен служител на библиотеката. Тя уверява, че ще продължи красивите традиции, утвърдени от досегашния директор Анна Кожухарова. Кметът..

публикувано на 01.03.21 в 18:05

Дариха средствата от "голямото сърце" в Хасково за лечението на 2-годишния Георги

Средствата от събраните капачки от "голямото сърце" пред Областна администрация Хасково да бъдат дарени за лечението на двегодишния Георги от Хасково. Това решение взеха в свой фейсбук чат членовете на Младежкия областен съвет за иновации при областния..

публикувано на 01.03.21 в 17:06

Деца помагат на жена, останала без дом след пожар

Децата от Общинския център за танцово изкуство „Галаксико“ в Димитровград решиха да помогнат на 72-годишната Иванка Тилева от село Злато поле, чиято къща изгоря в пожар. Младите танцьори занесоха на възрастната жена събраните от тях 225 лв, хранителни..

публикувано на 01.03.21 в 16:23

Третокласници получиха мартеници от началника на Военното окръжие в Стара Загора

Началникът на Военното окръжие в Стара Загора полк. Димитър Матев зарадва 21 третокласници от XIII ОУ „Паисий Хилендарски“ с мартеници по повод 1 март.  Възпитаниците на старозагорското учебно заведение бяха гости на специално първомартенско събитие..

публикувано на 01.03.21 в 15:53

Нови дози от ваксината на "Астра Зенека" в Старозагорска област

Регионална здравна инспекция – Стара Загора получи 2180 дози от ваксината на "Астра Зенека". 1180 от тях се раздават на общопрактикуващи лекари от областта по реда на постъпване на заявките. 200 дози са предоставени на ДКЦ „Поликлиника“ в Казанлък...

публикувано на 01.03.21 в 15:34

Деца и младежи с увреждания дариха с мартенички медиците в болницата в Казанлък

Баба Марта мина и през общинската многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. Лекарите и сестрите в лечебното заведение бяха закичени с мартенички, изработени от  децата и младежите от Дневните центрове за деца с увреждания  и и за..

публикувано на 01.03.21 в 15:09

Душо Гавазов: Продължаваме европейското развитие на Мъглиж

„В условията на една жестока битка показахме, че можем да водим нормална и европейска кампания Благодарен съм, че получих подкрепата на толкова много хора. Ще продължа с усилената работа." Това заяви на първата си пресконференция след частичните местни..

публикувано на 01.03.21 в 14:15

В Ямбол няма да има зелени коридори, ваксинират членове на изборни комисии

В Ямбол няма да има зелени коридори, тъй като ваксините са разпределени за групите от имунизационния план и членовете на Секционните избирателни комисии.  До средата на седмицата всички, ангажирани с изборния процес и пожелали да бъдат..

публикувано на 01.03.21 в 14:10

Договорът за павилионите на Lafka - валиден до края на годината

Срокът на договора за павилионите на Lafka е в сила до края на годината. Едва след изтичането му може да се говори са премахването на тези обекти, заяви в интервю за Радио Стара Загора секретарят на Общината Делян Иванов. Въпросните павилиони..

публикувано на 01.03.21 в 13:59