Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибата – източник на здравеРиби, като сьомга, скумрия и херинга, са отлични храни за здрава кожа и за здраво тяло. Те са богати източници на омега-3 мастни киселини, които са важни за поддържането на здравето на кожата. Омега-3 мастните киселини са необходими, за да поддържат кожата плътна, еластична и овлажнена, а дефицитът им може да причини суха кожа.

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Тези механизми са от голямо значение с оглед предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

Рибата съдържа и редица незаменими аминокиселини, тя няма съединителна тъкан и се усвоява от организма много лесно. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти в България. Той допълни, че микро- и макроелементи в рибата стимулират имунната и половата система, морската храна има антибактериално и противовирусно действие.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Йордан Господинов.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19

21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата не е избрана случайно. Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.  За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум..

публикувано на 21.03.24 в 11:40

Акупунктура помага на тялото да се излекува

Акупункурата  е метод, при който с иглоубождане в биологично активна точка се стимулират всички жлези с вътрешна секреция. Това помага да се постигне вътрешният баланс в организма. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 16.03.24 в 12:49

Влизаме през телефона в здравното си досие

QR код за достъп на гражданите до електронното им досие се предвижда от здравните власти. Идеята е всеки, който има смартфон или таблет, да направи справка  без електронен подпис.  За активирането на новата, по-лесна възможност на услугата,..

публикувано на 15.03.24 в 15:29