Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 аптеки в Казанлък спряха работа за два часа в знак на протест

Над 10 аптеки в Казанлък прекратиха работа за 2 часа в знак на протест.  

Собственици и фармацевти се обявиха срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти

В настоящия вид  за всяка обработена рецепта по Здравна каса се заплащат  по около 5 лева. На една бланка сега могат да бъдат вписани не повече от три лекарства. 

Ако промените в Наредбата бъдат одобрени, на една рецепта ще бъдат написани всички лекарства на конкретния пациент.. 

В случай, че някое от тях липсва в съответния обект,  то потребителят ще  има два дни на разположение, за да го намери и закупи от друго място. След този срок рецептата  престава да е валидна. 

Планът е Здравната каса да заплаща обработката на въпросната рецепта. А  в случай, че пациентът не закупува всички артикули в нея  от един обект, сумата от 4 лева и 16 стотинки, без ДДС, ще се  разпределя между аптеките, в които за закупени изписаните лекарства. 

Апостол Апостолов е  магистър-фармацевт и собственик на 4 аптеки в Казанлък.  Според него, ако готвените промени влязат в сила не само браншът, но и пациентите ще бъдат губещи. 

Той прогнозира и че много аптеки, ще се откажат да работят с НЗОК. Какво е мнението на една от пациентските организации и какво мислят потребителите - чуйте в прикачения файл. 


По публикацията работи: Екип на Радио Стара Загора

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

146 първокурсници в Медицински колеж

146 първокурсници държавна поръчка ще започнат новата учебна година в Медицинския колеж на Тракийския университет. На четвърто класиране местата са заети на над 95 %. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 20.07.24 в 12:05

15 % страдат от артроза

15 % от населението на Европа страда от артроза, като заболяването засяга най-често хората над 50-годишна възраст. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ортопедът д-р Георги Господинов. Артрозата е..

публикувано на 13.07.24 в 12:59

платена публикация
Как да поддържаме здравословното си състояние през лятото с мултивитамини и пробиотици

Лятото е сезон на слънце, пътувания и забавления на открито. Въпреки това, топлото време и промяната в ежедневието могат да поставят предизвикателства пред нашето здраве. Поддържането на доброто здраве през лятото изисква подходящо хранене и грижа за..

публикувано на 11.07.24 в 18:33

Защо киселото мляко не се разваля?

Годността на киселото мляко в миналото е била само 3 дни, а в момента е цели 3 седмици. Този факт има своето научно обяснение. В момента производството се осъществява с много модерни технологии, които изключват наличието на микроорганизми,..

публикувано на 06.07.24 в 13:04

Как да се справим със сексуалните си проблеми

Сред основните сексуални проблеми на българите е липсата на диалог между партньорите. Те се притесняват да споделят желанията и любовните си фантазии от страх да не бъдат отхвърлени. Това заяви в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 29.06.24 в 12:05

Изпитанията пред децата на разделени родители

Една от най-честите трудности при грижата за деца от различни бракове на родителите е, че детето отказва да бъде възпитавано от възрастния, който не му е роден баща или майка. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 22.06.24 в 12:05

Д-р Елена Стайкова е новият председател на РК на БЛС

Микробиологът д-р Елена Стайкова е новият председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в Стара Загора. Тя получава подкрепата на огромната част от своите колеги. Отчетно-изборното събрание се проведе с много голям кворум като..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

8 % от болните с анорексия умират

Анорексията е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. 8..

публикувано на 08.06.24 в 12:48

Започват профилактични прегледи за рак на гърдата

Ротари клуб София продължава своята кампания „С теб сме“, която е насочен към профилактика на рака на гърдата в малките населени места. Този път във фокуса на ротарианците са областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен и Бургас. Това съобщи в..

публикувано на 01.06.24 в 12:05

В казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители

На 31-ви май в казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители. Темата ще бъде свързана с най-честите инфекции през пролетно-летния период. Занятията ще продължат два часа - от..

публикувано на 31.05.24 в 08:05