Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов (Boris Alexander) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването си учи почти изцяло в университети по изкуствата във Франция, Германия, Англия и Америка. В университета в Чикаго стъпва на сцената на театъра на Джон Малкович. Междувременно учи поп и джаз пеене при доц. Алис Боварян. Получава магистърска степен в Кралската музикална академия в Лондон.

Борис започва да играе в театрална трупа като ученик във френската гимназия в София. Печели Златната маска от известния Франкофонски фестивал. През 2006-та е приет в НАТФИЗ в класа на Веселин Ранков, където учи само една година. За това време Борис казва, че е научил толкова много, че после навсякъде по света е получавал комплименти за уменията си във физическия театър, пантомима, сценично движение и особено - сценична реч. В България театралното обучение е много по-строго, докато на Запад преподавателите са по-търпеливи със студентите си, казва Борис. Той смята обаче, че тази строгост учи на уважение и дисциплина към сцената и съответно дава по-професионално отношение.

В България Борис е писал сценарии и е играл в много успешно театрално комедийно шоу, бил е сценарист и актьор в сериала „Сутрешен блок“ с Тодор Колев. След като сериалът бива свален от ръководството на телевизията, в която се снима и излъчва, Борис решава да замине да играе в Лондон и е приет в Кралската музикална академия. Казва, че след като е започнал обучението си там, е разбрал, че, след Джули Артс, това е втората призната  най-добра академия в света за музикален театър, там са учили Ани Ленъкс и Елтън Джон. Преподават му истински легенди като  Джордж Хол, ментор на Лорънс Оливие. В Лондон Борис Лапшов започва да играе основно в мюзикъли като „Йосиф и многоцветната му дреха“ на Андрю Лойд Уебър, но се снима също така във филми и участва в много други музикални, театрални и филмови проекти.

За това какви са разликите в това да бъдеш актьор в България и в Англия; как един чужденец усвоява английския  език до такова съвършенство, че да не се различава на сцената от колегите си, за които това е родният език; в какви представления и проекти играе и как се отрази пандемията от Ковид-19 на актьорската гилдия в Лондон, признат за културната столица на света, чуйте в звуковите файлове. Разговор на Ина Николова.Галерия

Още от категорията

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59

Български цигулар изсвири музика на Панчо Владигеров в дебютния си албум „Родина“, записан във Великобритания

Младият български цигулар Христо Дунев записа във Великобритания своя дебютен албум, наречен „Родина“. Компактдискът е неговата дипломна работа за завършване на Кралската консерватория в Бирмингам. В него са включени четири български пиеси от двама..

публикувано на 23.11.20 в 13:34

Социалната система за закрила на деца и семейства на Острова отвътре

Как работи социалната система за деца и семейства в Обединеното кралство? По тази тема разговаряме днес с Надя Йорданова, регистриран социален работник на Острова. Работата й в Лондон е свързана с  деца и семейства в Социалните служби. Надя живее..

публикувано на 08.11.20 в 13:48

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на..

публикувано на 27.09.20 в 18:28

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50