Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов (Boris Alexander) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването си учи почти изцяло в университети по изкуствата във Франция, Германия, Англия и Америка. В университета в Чикаго стъпва на сцената на театъра на Джон Малкович. Междувременно учи поп и джаз пеене при доц. Алис Боварян. Получава магистърска степен в Кралската музикална академия в Лондон.

Борис започва да играе в театрална трупа като ученик във френската гимназия в София. Печели Златната маска от известния Франкофонски фестивал. През 2006-та е приет в НАТФИЗ в класа на Веселин Ранков, където учи само една година. За това време Борис казва, че е научил толкова много, че после навсякъде по света е получавал комплименти за уменията си във физическия театър, пантомима, сценично движение и особено - сценична реч. В България театралното обучение е много по-строго, докато на Запад преподавателите са по-търпеливи със студентите си, казва Борис. Той смята обаче, че тази строгост учи на уважение и дисциплина към сцената и съответно дава по-професионално отношение.

В България Борис е писал сценарии и е играл в много успешно театрално комедийно шоу, бил е сценарист и актьор в сериала „Сутрешен блок“ с Тодор Колев. След като сериалът бива свален от ръководството на телевизията, в която се снима и излъчва, Борис решава да замине да играе в Лондон и е приет в Кралската музикална академия. Казва, че след като е започнал обучението си там, е разбрал, че, след Джули Артс, това е втората призната  най-добра академия в света за музикален театър, там са учили Ани Ленъкс и Елтън Джон. Преподават му истински легенди като  Джордж Хол, ментор на Лорънс Оливие. В Лондон Борис Лапшов започва да играе основно в мюзикъли като „Йосиф и многоцветната му дреха“ на Андрю Лойд Уебър, но се снима също така във филми и участва в много други музикални, театрални и филмови проекти.

За това какви са разликите в това да бъдеш актьор в България и в Англия; как един чужденец усвоява английския  език до такова съвършенство, че да не се различава на сцената от колегите си, за които това е родният език; в какви представления и проекти играе и как се отрази пандемията от Ковид-19 на актьорската гилдия в Лондон, признат за културната столица на света, чуйте в звуковите файлове. Разговор на Ина Николова.Галерия

Още от категорията

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50

Цветанка Апостолов: Йога е призвана да събуди божествената частица у нас

Цветанка Апостолов вече от 18 години живее в Брайтън - един от най-колориттните, ексцентрични и космополитни градове в Англия, който е и най-известният йога център в страната, с повече от 7000 преподаватели и места за практикуване на йога. Тя е от..

публикувано на 05.07.20 в 11:50

Станчо от „Станиоли“ влезе в нов дует и издаде сингъл по време на локдауна

„Case 49“ e новият проект на певеца Станчо Станчев /Стан/ от  известния поп-рок дует „Станиоли“.  Създаден през 2018 година в Лондон, „Case 49“ е отново мъжко дуо, което пее в стил инди поп-рок, а новият патньор на Стан е Димитър Даскалов, класически..

публикувано на 28.06.20 в 11:45

Британците имат активна гражданска позиция и не се колебаят да я отстояват

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на..

публикувано на 21.06.20 в 11:50

"Ангели за България" донасят подкрепа от цял свят

Стела Иванова е създател на благотворителната организация „Ангели за България“ в Лондон. Тя обединява българи, живеещи в чужбина, които искат да помагат на сънародниците си в България.Съществува едва от средата на април и вече е организирала три..

публикувано на 14.06.20 в 11:50

Радвайте се, радостта ни е наше право и задължение

В Деня на Светата Петдесетница, който от древни времена се смята за рождения ден на Христовата Църква, ви представяме д-р Добромир Димитров. Той е един от двамата български православни свещенослужители в Англия. Завършил е иконопис във..

публикувано на 07.06.20 в 11:16