Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цените на стоките от потребителската кошница са с 4 лева по-високи от миналата година

Цените на стоките от потребителската кошница са с 4 лева по-скъпи от сравнено с тези за същия период от миналата година. Това съобщи за радио Стара Загора Владимир Иванов,  председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на свинското месо и на маслото е по-ниска, но всичко останало е с малко по-високи стойности, обясни Иванов.

„Към месец септември наблюдаваме една нормална картинка за месеца. Като цяло отново имаме неблагоприятен климат и с това се характеризира цялата 2020 година. Имахме късни слани и дъждове, наводнения.  В момента имаме суша, която застрашава новата реколта на зърното, в същото време е неблагоприятно времето относно прибирането на плодовете и зеленчуците. При доматите и краставиците също наблюдаваме не добри вариации относно производството. Имаме малко по-високи цени спрямо равнищата от миналата година. На седмична база имахме една вариация от 1,80 лв/кг, сега е 1,70 лв/кг. Зеленият и червеният пипер са на нивата от 2019 година. Краставицата е малко по-евтина, зрелият лук също. За сметка на това обаче зеле, моркови и картофи са с по-високи стойности сравнено със същия период през 2019, средно с около 6-7%.“

Въпреки това, като цяло тенденциите са за спад в цените и влизане в един нормален цикъл за есента. Ценовият индекс пада, след като имаше пик през последното десетдневие на август, поясни още Владимир Иванов.

„Основните плодове и зеленчуци, които хората използват за зимнина са в едни нормални равнища и тук имам предвид основно пипера, които достигнаха нивата си от миналата година. При основните хранителни продукти, след ковид кризата, имаме абсолютен стабилитет. При свинското месо нивата са от около 9,20 – 9,80лв/кг. При захарта нивата са от 1,36- 1,40лв/кг, които буквално са едни и същи от началото на годината до днес. На световна база има тенденция за повишаване на цената на ориза, заради затруднената логистика,  но въпреки това се стабилизира на равнище от 2,20 - 2,30 лв/кг за последните четири месеца. При фасула, цената е около 4 лв/кг.  “

Цялото интервю на Елена Енчева с Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, може да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Ямбол чества 9 май

Община Ямбол отбеляза с тържествена церемония и два концерта празничния 9 май - Деня на победата над хитлеристка Германия  и Ден на Европа. Официалната част на празника беше предшествана от маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно..

публикувано на 09.05.21 в 16:13

Десетки старозагорци отбелязаха Деня на победата

Десетки старозагорци отбелязаха Деня на победата 9 май. Гражданите поднесоха цветя пред паметника на антифашистите в Парк 5 октомври. Част от присъстващите носеха знамена, а други портрети на загинали партизани и политзатворници, офицери и..

публикувано на 09.05.21 в 15:13

Общественият съвет на БНР с призив за мораториум върху намаляването на бюджета на медията

Общественият съвет на БНР призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията. В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии, членовете на Обществения съвет настояват да бъде..

публикувано на 09.05.21 в 11:44

Катастрофа с пострадали край село Ракитница (обновена)

Катастрофа затруднява придвижването по обходния път на магистрала "Тракия" край Стара Загора. Инцидентът е станал около 15,30 часа между селата Богомилово и Ракитница. На място има и автомобили на Спешна помощ. Образували са се колони от чакащи автомобили..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

И в Сливен ще има зелени коридори в събота и неделя

Зелени коридори за ваксиниране ще бъдат отворени и през почивните 8 и 9 май, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен.  На 8 май желаещите да се имунизират могат да направят това в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 10.00 до 15.00 часа и в МБАЛ..

публикувано на 07.05.21 в 15:09

Директорът на БНР с официално искане да бъде променен текст в Закона за държавния бюджет

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът..

публикувано на 07.05.21 в 14:34

Мария Данева: Отредено ни е да отличим добротворците

Сдружение „Самаряни“ ще опита през 2021 година да проведе церемонията по награждаване на добротворците „Добрия самарянин“ в традиционния й вид. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Мария Данева от сдружението. Отличието се връчва от 2011..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

Откриват юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ в Стара Загора

Юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ се открива днес в 17:30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени както нови и непоказвани досега произведения на старозагорския художник, така и картини, които..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

Отчитат ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв.

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи..

публикувано на 07.05.21 в 12:26
Община Стара Загора

Въвеждат в експлоатация водните съоръжения в Стара Загора

От началото на работната седмица започна поетапното въвеждане в експлоатация на всички водни съоръжения на територията на паркове и градини в община Стара Загора. Това съобщи съобщиха от Общината. От там допълват, че тече усилена работа по..

публикувано на 07.05.21 в 12:04