Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ 2020 започва днес

Деветото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ 2020 започва днес с научна конференция от 14.00 до 17.00 часа в Регионалния исторически музей. Сред темите на форума са "Опитът на МЗХГ във финансовото подпомагане на развитието на селските райони" и "Какво се случва с винения туризъм в Тракийската низина?".

От 14.00 часа гостите на Августиада ще могат да станат част от изложението на вино и кулинарни продукти за първи път на открито на Античната улица на Августа Траяна.Около 30 са участниците – винопроизводители тази година, като повечето от тях са от Тракийския регион.

За първа година като част от програмата на изложението има разположени шатри с традиционни занаяти, съобщи в ефира на радио Стара Загора енологът Галина Нифору, партньор в организацията на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

В събота в 10.00 часа започва дефиле на фолклорни групи, културни институти, винарни, участници в изложението, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, ученици от професионалната гимназия по хранене, с участието на Царица Августиада и нейните подгласички. Шествието ще премине по бул."Цар Симеон Велики", бул."Методи Кусев" до сцената на Античната улица. Там е и официалното откриване на изложението на вино и кулинарни продукти с начален час 10.30 точно пред Регионален исторически музей, поясни Нифору.

Изложението на производители на вино и кулинарни продукти продължава и в неделя, на открито, на Античната улица. Обявяването и награждаването на вината е от 16.00 часа.


Още от категорията

Община Сливен

Топъл обяд за медиците в Сливен

В Сливен стартира инициативата „Безплатен топъл обяд за медиците“. Тя се осъществява от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по примера на асоциацията от Велико Търново, съобщи председателят на структурата Христо..

публикувано на 03.12.20 в 19:21
Крепостта Туида

Крепостта Туида се бори за отличие в наградите на Министерството на туризма

Късноантичната и средновековна крепоста ,,Туида”, край Сливене с две номинацииза Годишните награди на Министерството на туризма. Туристическият обект е номиниран в  категориите „Специализиран туризъм” и „Туристическа атракция/обект”. В категория..

публикувано на 03.12.20 в 19:18

Кутии за дарения за лечението на Гого са поставени в община Хасково

Кутии за дарения за лечението на малкия Ггеорги от Хасково са поставени от днес в Центъра за административно обслужване на гражданите в сградата на община Хасково, на информацията и в Касовия салон на Общинската данъчна дирекция. Гого, който в..

публикувано на 03.12.20 в 18:49

Две ученички от Стара Загора са отличени в конкурса "Литературна Стара Загора в кадри"

С две поощрителни награди приключи конкурсът за любители фотографи „Литературна Стара Загора в кадри“, организиран от къща-музей „Гео Милев“ и музей „Литературна Стара Загора“. Петчленното жури не присъди големи награди, но отличи..

публикувано на 03.12.20 в 16:05

Разкриха незаконен пункт за продажба на горива

Незаконен пункт за продажба на горива разкриха служители на Участък – Гурково при Районно управление – Казанлък.  Иззети са общо 1700 литра дизелово гориво и 130 литра бензин, а двама души са задържани за срок до 24 часа, съобщиха от пресцентъра на ОД..

публикувано на 03.12.20 в 15:55

Област Ямбол в повишена епизоотична готовност заради Инфлуенца по птиците

Онлайн заседание на Областна епизоотична комисия се проведе днес. По разпореждане на Българска агенция по безопасност на храните всички области в страната трябва да бъдат приведени в повишена епизоотична готовност и вземат превантивни мерки по..

публикувано на 03.12.20 в 15:54

Безплатни Детска млечна кухня и „Зелена зона“ предлагат съветниците от БСП

Безплатна храна за всички деца от Детска млечна кухня  и безплатно паркиране в старозагорската зелена зона предлагат общинските съветници на БСП. Мотивът им  е за периода на противоепидемичните мерки да бъдат облекчени родителите и да е улеснен..

публикувано на 03.12.20 в 15:45

Спокойна е обстановката в Центъра за временно настняване в Стара Загора

Бездомните хора са сред най-рисковите групи в настоящата пандемия от коронавирус, затова е от особено голямо значение да се погрижим за тях. Това каза за радио Стара Загора Мария Милушева, директор на Центърът за временно настаняване на..

публикувано на 03.12.20 в 14:43

В духа на Коледа: Девет бебета са се родили през първите три дни на декември в НиаМед

Има повишаване на раждаемостта от началото на този месец в болница НияMед. Това съобщи за радио Стара Загора д-р Николай Христов, Завеждащ акушеро-гинекологично отделение. От началото на месеца имаме 9 раждания. Тези, които очакват раждания в..

публикувано на 03.12.20 в 14:17

Стационарът за туберколоза в Стара Загора работи като ковид отделение

Прекратен е приемът на пациенти с туберколоза в единственото специализирано лечебно заведение в област Стара Загора, съобщи управителят на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Камелия Харачерова. Това се..

публикувано на 03.12.20 в 14:17