Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ 2020 започва днес

Деветото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ 2020 започва днес с научна конференция от 14.00 до 17.00 часа в Регионалния исторически музей. Сред темите на форума са "Опитът на МЗХГ във финансовото подпомагане на развитието на селските райони" и "Какво се случва с винения туризъм в Тракийската низина?".

От 14.00 часа гостите на Августиада ще могат да станат част от изложението на вино и кулинарни продукти за първи път на открито на Античната улица на Августа Траяна.Около 30 са участниците – винопроизводители тази година, като повечето от тях са от Тракийския регион.

За първа година като част от програмата на изложението има разположени шатри с традиционни занаяти, съобщи в ефира на радио Стара Загора енологът Галина Нифору, партньор в организацията на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

В събота в 10.00 часа започва дефиле на фолклорни групи, културни институти, винарни, участници в изложението, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, ученици от професионалната гимназия по хранене, с участието на Царица Августиада и нейните подгласички. Шествието ще премине по бул."Цар Симеон Велики", бул."Методи Кусев" до сцената на Античната улица. Там е и официалното откриване на изложението на вино и кулинарни продукти с начален час 10.30 точно пред Регионален исторически музей, поясни Нифору.

Изложението на производители на вино и кулинарни продукти продължава и в неделя, на открито, на Античната улица. Обявяването и награждаването на вината е от 16.00 часа.


Още от категорията

Поставят въртящо се земно кълбо в центъра на Стара Загора

Атрактивно въртящо се земно кълбо ще бъде поставено в центъра на Стара Загора под формата на 25-тонен фонтан от масивен гранит, съобщиха от Общината. Монументът ще бъде съставен от две части. Едната е гранитна сфера с диаметър 150 см, която ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 10:27

Започна довършването на болницата в Ямбол

  Строителната фирма от Несебър спечелила  обществената поръчка за „Доизграждане на Новата болница в Ямбол“ е започнала работа по обекта. Прогнозната стойност е от 21 999 960 лева без ДДС, а фирмата е предложила за доизграждане на обекта сумата от  21..

публикувано на 05.03.21 в 10:15

Над 70 процента от задължените в област Хасково декларират данъци електронно

Над 70 процента от физическите лица в Хасковска област декларират данъците си електронно, съобщиха от офиса на НАП в Хасково. Почти 1000 са приетите до тази сутрин декларации за доходи. От тях 200 са били подадени на място в НАП в салона за клиенти, 64 чрез..

публикувано на 05.03.21 в 09:51

Започва предизборната кампания

Предизборната кампания се открива днес, 30 дни преди вота на 4 април. Тя ще продължи до 24 часа на 2 април. Според приетите от Централната избирателна комисия правила за условията и реда за провеждане на  кампанията, предизборната агитация е забранена 24..

публикувано на 05.03.21 в 08:55

Ясно време и добра видимост за водачите на МПС на територията на старозагорска област

С ясно време, добра видимост и движение без ограничение започва днешния 5 март за водачите на моторни превозни средства на територията на старозагорска област. На проходите Шипка и Република пътните настилки са частично заледени и обработени, а..

публикувано на 05.03.21 в 07:43

Подкрепен е проект за кръгово движение на проблемно кръстовище до Свиленград

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Хасково подкрепи на свое заседание днес проект за изграждане на кръгово движение на проблемно кръстовище до свиленградския квартал "Капитан Петко войвода", съобщиха от пресцентъра на държавната..

публикувано на 04.03.21 в 17:37

Започна довършването на болницата в Ямбол

  Строителната фирма от Несебър спечелила  обществената поръчка за „Доизграждане на Новата болница в Ямбол“  е започнала работа по обекта. Прогнозната стойност е от 21 999 960 лева без ДДС, а фирмата е предложила за доизграждане на обекта сумата от 21..

публикувано на 04.03.21 в 17:12

Татяна Димитрова: Нисък е процентът на болни или карантинирани ученици в старозагорска област

От днес учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5-и, 10-и и 11-и клас,..

публикувано на 04.03.21 в 16:07
Рали Швеция, втори кръг от Световния шампионат по автомобилизъм (WRC) през сезон 2021

За 25 път Бургас посреща дамско рали

25-то поредно издание на дамското рали „Елена Апостолова“ ще се проведе тази събота, 6 март, в Бургас. Състезанието традиционно е посветено на женския празник 8 март. Това съобщи за Радио Стара Загора организаторът на ралито Гергана Апостолова...

публикувано на 04.03.21 в 16:04

Новата пречиствателна станция на Чирпан работи съобразно всички еконорми

На всички екологични изисквания отговаря новата градска пречиствателна станция на Чирпан. Технологията й гарантира пречистването на биогенните елементи - азот и фосфор на отпадъчните води от канализационната мрежа, обобщи координаторът на..

публикувано на 04.03.21 в 15:53