Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мая Манолова: Трябва институциите да бъдат накарани да се произнесат за въздуха на Нова Загора

Мая Манолова
Снимка: Изправи се.БГ

Трябва да бъде изготвен доклад за въздействие на околната среда на централата за топло и електроенергия от биомаса в Нова Загора, срещу което протестират от Инициативен комитет „Нова Загора иска да диша“. Това коментира в Стара Загора, председателят на Гражданската платформа „Изправи сеБГ“ Мая Манолова.  По думите й докладът трябва да покаже дали това действащо предприятие влияе на човешкото здраве и замърсява.

Очевидно е, че това е така, но трябва институциите да бъдат накарани да се произнесат. Нормално е в случаите, в които има подобно промишлено замърсяване, да има и мобилни станции, които да измерват нивото на вредни емисии и това да се извършва в реално време, да бъде сертифицирана, за да не може подобно предприятие да бяга от отговорност, а от друга страна наказателните постановления и наложени санкции да могат да бъдат удостоверени по начин, който да издържи в съда“, коментира Манолова, която подкрепи протеста на новозагорци днес пред сградата на РИОСВ в Стара Загора.

Тя припомни, че вече 9-та година министерство на здравеопазването не приема мерки за санитарните норми и отстояния на промишлени обекти в населени места. Въпросната наредба номер 7, която е уреждала тези правила е отменена през 2011 г. и оттогава не се е намерил здравен министър, който да създаде ясни правила на какво отстояние може да се изграждат подобни промишлени обекти.

Като омбудсман Мая Манолова вече е сезирала институции по проблема с мръсния въздух на Нова Загора, но в отговорите само се е прехвърляла топката между различните институции.

В по-голяма част от проверките пък се е оказвало, че всичко е наред“, коментира Манолова.

Тя припомни, че продължава да се бори за каузата за изплащането на възнагражденията на работници на фалиралото предприятие "Ремотекс" в Раднево.

И към днешната дата 252 души са получили дължимите суми на стойност 828 хил. лв. остават още около 25 души, на които средствата ще бъдат разплатени до края на тази седмица“, каза Манолова.

Тя припомни, че има ангажимент и към опазването на парк „Бедечка“ и е имала среща с граждани по казуса.

Мая Манолова коментира, че в проекта Изправи се.БГ освен граждански организации, инициативни комитети с различни каузи, ще се включат и партии, които ще направят обединение така, че да може да се участва в избори под името „Изправи се България“.

Там влизат партията на Татяна Дончева, Движение България на гражданите, ВОЛТ, земеделци и социалдемократи. Нямаме лява или дясна идеология, нашата идеология е гражданския интерес“, добави Манолова. 

Още от категорията

Министър Костадин Ангелов

От четвъртък маските са задължителни и на открито

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително , обяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  По-рано мярката бе подкрепена от експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести. В..

публикувано на 20.10.20 в 17:33

ДИПКУ - Стара Загора провежда специализации онлайн

Към момента повечето специализации в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет се провеждат онлайн , съобщи за Радио Стара Загора директорът на департамента проф. д-р Галя..

публикувано на 20.10.20 в 17:16
УМБАЛ

Пациентки с COVID-19 родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора

Две жени, заразени с COVID-19, родиха здрави бебета по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във..

публикувано на 20.10.20 в 15:39
Хасково

Подписан е договор за обновяване на подхода към монумента на Богородица в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев подписа договор за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на подхода към символа на града, монумента "Св. Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, съобщиха от общинския пресцентър. Общият..

публикувано на 20.10.20 в 15:22
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг за разпространението на Covid-19 у нас.

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, потвърди отново министър Красимир Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или..

публикувано на 20.10.20 в 15:08
Ремонтират 12 км от магистрала

В края на октомври ще е готов първият ремонтиран участък от магистрала „Тракия"

Напредва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които поетапно ще бъдат обновени . Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", провери работата в участъка между 156-ти..

публикувано на 20.10.20 в 14:56

Национален рибен фестивал гостува в Стара Загора

Стара Загора е домакин на кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“.  Организатори са от Министерството на земеделието, храните и горите. Проявата започна в 11.00 часа. Всеки може да си купи българска риба и аквакултури,..

публикувано на 20.10.20 в 13:14

ТрУ и още 4 университета ще си сътрудничат в обучението и научните изследвания в областта на устойчивото използване на природните ресурси

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа декларация за партньорство с ректорите на още четири университета - чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев от Лесотехнически университет, проф. д-р Иайло Георгиев от Минно-геоложки..

публикувано на 20.10.20 в 12:11

17 новорегистрирани случая на коронавирусна инфекция в хасковска област през последното денонощие

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 17 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и трима излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Община Хасково – 13 човека, пет жени на 39 г.;..

публикувано на 20.10.20 в 11:43
Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане на новия Генерален план за организация на движението в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Генерален план за организация на движението на община Стара Загора. Дискусията ще..

публикувано на 20.10.20 в 11:39