Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна строителството на Академичен информационен център в Тракийския университет

Със символична първа копка Ректорът на Тракийски университет  доц. д-р Добри Ярков и заместник-кметът по строителство на общ.Стара Загора инж. Янчо Калоянов поставиха началото на строителните дейности по изграждане на Академичен информационен център във висшето учебно заведение .

На събитието присъстваха и главният архитект на общ. Стара Загора арх. Виктория Грозева, общински съветници, представители на фирмата-изпълнител, ректорското ръководство, декани, преподаватели, студенти и медии.

Доц. Ярков припомни, че грубият строеж е започнал преди около 20 години, като първоначалната идея е била изграждане на библиотека: „Преди 7 години стартирахме този проект и тази сграда планувана като библиотека се преобразува в Академичен информационен център, който напълно да отговаря на новите изисквания. Благодаря на целия екип, който работи по проекта.  Аз вярвам, че този център ще допринесе много за обучението на студентите, за научно-изследователската дейност и за бъдещето на университета. Ще направим всичко възможно заедно с изпълнителите да успеем и по-рано да пуснем обекта в експлоатация.“

Проектът съвместява функциите на академичен център за колективно обучение и наука с достъп до качествена научна литература и до електронни ресурси с отдалечен достъп, с потенциал за развитие на дистанционно обучение. АИЦ е съобразен с образователните потребности на младото поколение и активното им участие в академичния живот с акцент върху възможността за съвместно организиране на процеса на учене и интерактивно обучение, както и за осъществяване на динамична връзка между студенти, преподаватели и администрация.

Разработеният проект включва създаване на допълнителни физическо пространство 4460 ,90 кв. м. с четири надземни етажа: информационен блок с автоматизирани места за справки; изложбена площ; копирен център и дигитализация; семинарна зала; хранилища за каталози учебници и периодика; фонд на свободен достъп и места за самоподготовка;  заемна служба; информационен блок с компютърна зала; фоайе-рекреация; места за самоподготовка; четири кабинета; читалня за групово учене и работа; зала за семинари; помещение за самостоятелна работа и учене.  Лаборатория  с физико-химично помещение, помещения за молекулярна биология и клетъчни култури, за вирусна диагностика. В изградените помещения не се планира да се извършва стопанска дейност.

Проектът е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-3.003 „Подкрепа за висшите училища в Република България“. Финансирането е чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на стойност 4 178 347.22 лв., от които: Европейско съфинансиране (ЕФРР): 2 550 000.00  лв. национално съфинансиране: 450 000.00 лв., съфинансиране от Тракийски университет: 1 178 347.22 лв.

Срокът на изпълнение е 24 месеца и стартира на 01.09.2020 год.

Репортаж от събитието можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОИК не взе решение по казуса Янко Янков

ОИК Стара Загора не успя да вземе решение по казуса с прекратяване пълномощията на общинския съветник Янко Янков. Бяха подложени на гласуване два проекта на решение-за предсрочно освобождаване на Янков и за отлагане решението на ОИК след..

публикувано на 08.05.24 в 18:39

Започват безплатни имунизации срещу коклюш на бременни жени

От 9 май 2024 г . започва извършването на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително. Имунизацията е еднократна и ще се извършва с..

публикувано на 08.05.24 в 17:23

Село Михайлово е село с бъдеще

 Голямото някога село Михайлово и днес се гуши кокетно в хълмиста местност в старозагорското поле сред зеленина, засети поля и цветя по дворовете. Голямото някога село, известно със своята гара, открита лично от цар Борис III И СВОИТЕ 30-ина кръчми и..

публикувано на 08.05.24 в 17:21

Още седмица до крайния срок за подаване на документи за лаборатория "Без корени"

Остава още седмица, в която се приемат  заявки за участие в XIII Творческа лаборатория „Без корени“ с художествени ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов. Темата на предстоящата лаборатория е свързана с  изследването  пътя на..

публикувано на 08.05.24 в 16:58

Тракийски университет организира Фестивал на знанието

За четвърта година се проведе Фестивал на знанието, организиран от Тракийски университет Стара Загора.  Домакин на събитието беше централният булевард “Цар Симеон Велики”  в  пространството пред парк Пети октомври.  В 12 отделни шатри бяха..

публикувано на 08.05.24 в 16:42

Нова маркировка ще привлича вниманието на пешеходците

Министерството на вътрешните работи води статистика за настъпилите пътно-транспортни произшествия на територията на страната. Според една такава за първото тримесечие на 2024 година на територията на област Стара Загора са станали 78 инцидента . 30..

публикувано на 08.05.24 в 16:10

Над 20 водещи фирми от региона участваха в проведената в Стара Загора трудова борса

При изключителен интерес премина проведената днес трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Стара Загора. В нея участваха над 20 фирми от областта и региона.Те обявиха 320 свободни места, основно в областта на..

публикувано на 08.05.24 в 15:55

Контрабандни надуваеми лодки, използвани и за трафик на мигранти, задържаха митничари на "Капитан Андреево"

Общо девет недекларирани надуваеми лодки и три механични помпи бяха задържани на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" при проверки, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция "Митници",..

публикувано на 08.05.24 в 13:14

При голям интерес премина безплатното измерване на кръвна захар, кръвно налягане и сатурация за ямболски пенсионери

При голям интерес премина кампанията, по време на която възрастни хора имаха възможността безплатно да измерят своята кръвна захар, кръвно налягане и сатурация (ниво на кислород в кръвта) в пенсионерския клуб в комплекс „Хале“ до блок 7 в Ямбол...

публикувано на 08.05.24 в 13:03

В село Долно Сахране сформираха танцов състав „Загорче”

Село Долно Сахране вече си има танцов състав, който носи емблематичното име „Загорче“. Той е сформиран към Народно читалище „Иван Вазов – 1881“ и вече има първата си покана за международно участие, съобщи за Радио Стара Загора ръководителят на..

публикувано на 08.05.24 в 12:53