Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български цигулар изсвири музика на Панчо Владигеров в дебютния си албум „Родина“, записан във Великобритания

Младият български цигулар Христо Дунев записа във Великобритания своя дебютен албум, наречен „Родина“. Компактдискът е неговата дипломна работа за завършване на Кралската консерватория в Бирмингам. В него са включени четири български пиеси от двама композитори - емблематичната Българска Рапсодия “Вардар”, пиесите „Хоро“ и “Песен” на Панчо Владигеров, както и “Малката токата” от Петър Христосков. Останалите произведения са “Румънски танци” от унгарския композитор Бела Барток и Дует за цигулка и пиано из цикъла „Моята Родина“ от чеха Бедржих Сметана.

Партньор на Христо Дунев в този албум е пианистът Добромир Ценов, който през миналата година се е дипломирал в същото учебно заведение с диск, озаглавен “Български класики”,където са изпълнени пиеси от Панчо Владигеров и Александър Владигеров.

Записите са направени в залите на Консерваторията в Бирмингам през тази година.

Албумът “Родина” е трябвало да излезе през април, но окончателно е завършен през октомври, а забавянето се е наложило заради пандемията от Ковид-19.

Той вече е наличен в музикалните платформи в интернет и може да бъде закупен в Амазон и iTune. Всеки момент в България предстои и неговото издаване на физически носител.

Христо Дунев започва да свири на цигулка от петгодишен в Национално музикално училище „Любомир Пипков". През 2013 година получава пълна стипендия в Музикалното училище „Уитгифт” в Лондон, Великобритания и в момента завършва класа по цигулка на Керълайн Петер в Кралската консерватория в Бърмингам.

Повече за албума „Родина“, за работата, вдъхновенията и бъдещата кариера на Христо Дунев, чуйте от разговора му с Ина Николова.


А тук можете да чуете откъс от един от записите в албума - на Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров.
Ето и линк за слушане на албума "Родина" в платформата Spotify:

Галерия

Още от категорията

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59