Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разрешиха употребата на първата ваксина срещу COVID-19

Снимка: архив

Европейската агенция за лекарствата и Европейската комисия разрешиха за употребата на първата ваксина срещу COVID-19. Тя е съвместна разработка на "Пфайзер" и "БайонТех", и е предназначена за хора над 16 години. Ваксината ще трябва да се инжектира два пъти, с интервал между двете дози поне 21 дни.

След одобрението на Европейската агенция по лекарствата и на Еврокомисията, първите пратки от ваксината на "Пфайзер" и "БайонТех" ще потеглят още през следващите дни от Белгия, където тя се произвежда, към държавите-членки. Така ваксинацията във всички държави може да започне в определените дни - 27,28 и 29 декември.

Условното одобрение е вид процедура, която се използва в извънредни случаи. При нея оценката се основана на по-малко данни, отколкото обикновено се изискват. Приема се, че ползите от ваксината за хората са повече в сравнение с риска, че все още не са налични всички данни. В бъдеще производителите ще трябва да продължат да предоставят информация, свързана с клинични тестове и проучвания.

За ЕС са предвидени 200 милиона дози до следващия септември, с опция за допълнителни 100 милиона. Повечето държави обявиха, че ваксините ще бъдат безплатни за хората.

От Европейската агенция по лекарствата казаха, че няма основание да се смята, че ваксината няма да покрива и новия щам на вируса.

Лекарите ще решават дали да се употребява при бременни жени. Внимателни трябва да бъдат и хората с алергии.

Очаква се на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да излезе с оценка и за втората ваксина за европейския пазар - тази на "Модерна".
Още от категорията

Положителните проби за коронавирус отново са под 1% за последното денонощие

93 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Отново положителните проби са под един процент - 0,64 на сто от направените над 14 хиляди теста. В 7 области няма нито един новозаразен...

публикувано на 24.06.21 в 05:36

Мобилни екипи започнаха имунизации в селата от област Сливен

Мобилен екип започна имунизации срещу COVID-19 в малките населени места от област Сливен. Това стана след проведените информационни кампании за ползата от ваксините, организирани от областния управител Минчо Афузов  и РЗИ, съвместно с общините...

публикувано на 23.06.21 в 17:23

3 новозаразени и 328 ваксинирани в Хасково

3 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково през изминалите 24 часа, съобщиха от Областна администрация - Хасково. Двамата заболели са от община Димитровград. Едно лице има от община Харманли. Хоспитализирани към момента са..

публикувано на 23.06.21 в 09:41

94 са новите случаи на коронавирус в България

94 нови случая на коронавирус у нас са установени през изминалото денонощие. Направените тестове във вчерашния ден възлизат на 11 151, което прави 0,8% положителни проби. В 7 области в страната няма нито един нов случай на Ковид-19. Това са Шумен,..

публикувано на 23.06.21 в 05:51

120 са новите случаи на коронавирус

0,74 на сто са положителните проби от направените 16 070 теста. В 4 области няма нито един новорегистриран случай. Това са Пазарджик, Силистра,Търговище и Хасково. В Старозагорска област новорегистрираните са 5. Хоспитализираните са 1698, 370 от..

публикувано на 22.06.21 в 04:55

3 нови случая на коронавирус в област Хасково през последното денонощие

3 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково през изминалите 24 часа. Двамата заболели са от община Хасково. Едно лице има от община Димитровград. Хоспитализирани към момента са 30 души, които се намират за лечение в..

публикувано на 19.06.21 в 11:05
Лъчезар Томов

Индийският щам е опасност за развитието на COVID пандемията у нас

Индийският щам на коронавируса е вече в България. Той има способността да реинфектира вече преболедували пациенти. По този начин немимуемо ще се вдигне броят на случаите на COVID-19, но това вероятно няма да се случи през лятото. Това заяви..

публикувано на 18.06.21 в 16:25

5 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково

5 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в област Хасково през изминалите 24 часа. Тримата заболели са от община Хасково. По едно лице има от общините Димитровград и Харманли, информират от областна управа.   Хоспитализирани към..

публикувано на 18.06.21 в 09:12

Кръгла маса събира социални работници и медии в грижата за уязвими групи по време на пандемия

Кръгла маса на тема „Трудови права и социална политика по време на пандемията от Ковид–19“ ще се проведе на 18.06 в столицата. Проявата е съвместна инициатива на БХК /Български хелзинкски комитет/, Българската общност за либерална демокрация /БОЛД/ и..

публикувано на 17.06.21 в 17:30
УМБАЛ

Covid болните в Стара Загора ще се лекуват само в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“

Пациенти с COVID -19 за болнично лечение ще се приемат само в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора , съобщи за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция. „Това е съгласно писмо на Министерството на..

публикувано на 16.06.21 в 16:59