Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обучение по проект „Аз и ти заедно“ организира Община Хасково

Община Хасково организира модулна обучителна програма за учители по проект „Аз и ти заедно“. Проектът е финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, по конкурсна процедура 33.19-2020 г.

Основната цел на проекта е създаване на позитивна среда в ранното детско образование, при съхраняване на културната идентичност на етническите малцинства и утвърждаване на културното многообразие като фактор за широка духовна култура в хуманизъм и толерантност. 

Дейностите ще се изпълняват за срок от 9 месеца, на територията на общината, в три детски градини: ДГ № 11 „Елхица", сграда на ул."Танкист", ДГ № 19 „Щурче", сграда на ул."Пролетарска“, ДГ № 21 "Вихрогонче"- група с. Динево. Пряко включените участници са 115 деца от предучилищни групи на детските градини и 12 учители. Общият бюджет на проекта е 13 163,30 лв.

Предвижда се изпълнение на нови методи  в детските градини:

"Здравейте, Лего и Монтесори“, стъпващи върху естествената природа на децата и любовта им към играта, които ще им позволят да импровизират и да трупат социален опит;

„Различни в традициите - единни в детската градина" - извънкласни дейности с деца от етническите малцинства с елементи на гражданско образование, насочени към усвояване на социални знания за откриване и култивиране на собственото „АЗ“, формиране на чувство за идентичност и национално самосъзнание и толерантно отношение към индивидуалните и културните различия.

В резултат на изпълнение на проекта ще бъдат въведени нови форми на интеркултурно образование чрез метода “учене чрез игра”. За по-лесна адаптация на децата към света и развитие на познавателните им способности и чрез практически опит и ангажираност, децата ще имат възможност да изследват основни интерактивни концепции, като ги свържат с реалния живот.

За изпълнението на една от дейности в проекта е предвидено обучение, в което  ще се включат 10 педагози от трите детски градини, участващи в проекта. Модулната обучителната програма включва темите:

- Иновативни методи за работа с образователни LEGO комплекти за деца;

- Иновативни методи за работа по метода Монтесори;

- Интеркултурното образование в детската градина като част от гражданското образование;

Обучението ще се проведе по график в периода от 11.01.2021 г. до 28.01.2021 г., в електронна среда.

За новини по проекта можете да следите Фейсбук страницата: www.facebook.com/Проект-Аз-и-ти-заедно-114966580404967.


Още от категорията

Подкрепен е проект за кръгово движение на проблемно кръстовище до Свиленград

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Хасково подкрепи на свое заседание днес проект за изграждане на кръгово движение на проблемно кръстовище до свиленградския квартал "Капитан Петко войвода", съобщиха от пресцентъра на държавната..

публикувано на 04.03.21 в 17:37

Започна довършването на болницата в Ямбол

  Строителната фирма от Несебър спечелила  обществената поръчка за „Доизграждане на Новата болница в Ямбол“  е започнала работа по обекта. Прогнозната стойност е от 21 999 960 лева без ДДС, а фирмата е предложила за доизграждане на обекта сумата от 21..

публикувано на 04.03.21 в 17:12

Татяна Димитрова: Нисък е процентът на болни или карантинирани ученици в старозагорска област

От днес учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5-и, 10-и и 11-и клас,..

публикувано на 04.03.21 в 16:07
Рали Швеция, втори кръг от Световния шампионат по автомобилизъм (WRC) през сезон 2021

За 25 път Бургас посреща дамско рали

25-то поредно издание на дамското рали „Елена Апостолова“ ще се проведе тази събота, 6 март, в Бургас. Състезанието традиционно е посветено на женския празник 8 март. Това съобщи за Радио Стара Загора организаторът на ралито Гергана Апостолова...

публикувано на 04.03.21 в 16:04

Новата пречиствателна станция на Чирпан работи съобразно всички еконорми

На всички екологични изисквания отговаря новата градска пречиствателна станция на Чирпан. Технологията й гарантира пречистването на биогенните елементи - азот и фосфор на отпадъчните води от канализационната мрежа, обобщи координаторът на..

публикувано на 04.03.21 в 15:53
Град Стара Загора

Допълнителни автобуси за предстоящата Задушница в Стара Загора

Допълнителни автобуси за предстоящата Задушница тази събота, 6 март, ще осигури„Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД Стара Загора. Това съобщи за Радио Стара Загора Галин Герганов, ръководител отдел „Експлоатация“ в дружеството. Автобусите ще се..

публикувано на 04.03.21 в 15:42
Съдебна палата, Стара Загора

Конкурс на тема "Съдът в бъдещето" организира старозагорският Районен съд

За поредна година Районен съд – Стара Загора организира конкурс за рисунка и есе, на който могат да участват учениците от първи до 12-ти клас от старозагорска област. Темата тази година е „Съдът в бъдещето“. Конкурсът ще се проведе в две възрастови..

публикувано на 04.03.21 в 12:30
Град Болярово

В Болярово се опитват да решат водния проблем

Заради засушаването в последните години, липсата на дъждове и сняг, част от селата в община Болярово страдат от нисък дебит или от пресъхнали кладенци. През 2020 г. питейната вода за жителите на Горска поляна, Вълчи извор, Ситово и Странджа..

публикувано на 04.03.21 в 11:35

Волтова дъга уби ЖП машинист от Димитровград

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград. През тялото на мъжа е преминала волтова дъга с напрежение близо 25 000 V. Инцидентът е станал около 21 часа.  Мъжът e на 58 години е бил в спрял локомотив. Изчаквал да бъде приготвена товарната..

публикувано на 04.03.21 в 10:24

Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи

Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство.  Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5-и, 10-и и 11-и клас, които до 2..

публикувано на 04.03.21 в 05:36