Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всяка трета жена в света е жертва на домашен тормоз

Зачестяват случаите на домашно насилие по време на социална изолация

В световен мащаб една на всеки три жени е жертва на домашно насилие по данни на ООН, а в България една на всеки четири, алармират от Сдружение "SaveHer". Сдружението е създадено изцяло на доброволчески принцип от жени жертви на домашно насилие, които оказват подкрепа на други в подобна ситуация, осигурявайки им психологическа и юридическа помощ напълно безвъзмездно.
До този момент в България няма официална статистика за жертвите на домашно насилие, а цифрите се базират основно на данни от организации, подпомагащи пострадалите и на извадки от районни съдилища. Това е проблем, който извънредната ситуация и редицата ограничителни антиковид мерки задълбочиха, съобщават още от сдружението.
Акцент върху темата е поставен за пореден път и в международен план от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който призова правителствата да засилят борбата срещу домашното насилие заради масовата изолация, предизвикана от пандемията с коронавируса. По думите му всички правителства трябва да включат разпоредби за предотвратяване на насилието над жени и обезщетяването на тези, които са станали жертва на домашно насилие в националните си планове за борба с COVID-19.
Приблизително от 5 до 10 години отнема на една жена, за да узрее решението й сама да се спаси от насилника си. Това е най-голямата психологическа бариера, която трябва да преодолее. Именно една от целите на "SaveHer" е да се предизвика обществен интерес по темата, за да може този период да бъде чувствително съкратен. Първото и основно, което трябва да направят жертвите на насилие е да се обадят на телефон 112 или в най-близкото районно управление на МВР. Вече не е задължително жертвата да се обажда сама и това може да го направи всеки свидетел на домашно насилие или имащ съмнение за такова. По този начин хората могат да спасят живот, защото вече не са редки и случаите, в които жертвите на домашно насилие губят живота си, каза още един от създателите на организацията "SaveHer" Христина Зарева.
От сдружението призовават още за съпричастност и молят хората да не бъдат безразлични.  
Чуйте повече в репортажа на Елена НедеваОще от категорията

Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет получи „Академичен оскар“ в направленията Ветеринарна медицина и Животновъдство

Тракийският университет получи призовото място  в направленията "Ветеринарна медицина" и "Животновъдство" на традиционните ежегодни награди на „24 часа“, които са подкрепени от МОН и са съобразени с официалната класация на рейтинговата система за 2020..

публикувано на 26.02.21 в 12:26

Европейската комисия възобновява дебата с тютюнопроизводителите

Днес, от 14.30 часа, ще се проведе видеоконферентно заседание на Група за граждански диалог за тютюна на Европейската комисия (ЕК). "Това е успех за сектор “Тютюн”, защото от април 2017 година, след почти четири годишно прекъсване, ЕК..

публикувано на 16.02.21 в 07:55

Тютюнопроизводителите ще получат на 1 март парите за кампания 2020

Средствата по схема Преходна национална помощ за тютюн за кампания 2020 в размер на 71,6 милиона лева ще бъдат изплатени към тютюнопроизводителите на 1 март 2021 година. Общо 41 528 заявители по схемата необвързана с производството, ще получат пакета от..

публикувано на 15.02.21 в 14:59

Ангел Кунчев: Тестването на ученици е доброволен акт

Тестването на ученици е доброволен акт. Ако родителите не искат то да се случи пишат в декларацията „не“, което няма да има последици за тях и децата. Така Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев отговори на въпроси на родителите..

публикувано на 11.02.21 в 15:00

Само 10% от родителите в Старозагорско искат антигенни тестове за децата

Между 9 и 10 на сто от родителите на деца в детските градини и в училищата в Старозагорска област при почти 80% участвали  в анонимната анкета на Министерство на образованието, са с положителна нагласа за бързи антигенни тестове в учебните заведения...

публикувано на 10.02.21 в 16:20

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори за 4 април. „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“ , заяви държавният глава, който направи обръщение към..

публикувано на 14.01.21 в 17:42

Момче е първото новородено бебе в Стара Загора

Момче е първото бебе, родено през 2021 година в Стара Загора. То е проплакало в 00,39 часа в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". То е с тегло 2,840 кг и ръст 46 см. и е родено в много добро състояние, съобщи за Радио Стара Загора дежурният в АГ-клиниката на..

обновено на 01.01.21 в 14:45

Новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие са 1739

Новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие са 1739 при направени 6190 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал.  Т ова прави малко над 28% положителни проби от направените тестове. Починали са 157 души, а 2894..

публикувано на 19.12.20 в 09:56

Ресторанти, молове и зали остават затворени до края на януари

България остава на второ място по смъртност при случаите на коронавирус. Това обяви на днешния брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.  До 31 януари ще останат затворени нощни заведения, игрални зали, спортни зали и..

публикувано на 17.12.20 в 10:53

Българската Коледа дава надежда на четиригодишния Марти да проходи

Близо 500 деца са подпомогнати от началото на 2020 година благодарение на проявената съпричастност от хилядите хора в България и чужбина, дарили и взели участие в поредното издание на благотворителната инициатива на Президента на Република..

публикувано на 08.12.20 в 17:37