Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора чества 143 години от Освобождението на България

12
Снимка: Община Стара Загора

С тържествено издигане на националния трибагреник пред общината и с поднасяне на венци и цветя пред паметниците посветени на Освобождението Стара Загора отбеляза 3 март – Националният празник на България. В 10:00 ч. почетна гвардейска част от старозагорския военен гарнизон издигна с тържествен ритуал българското знаме под звуците на националния химн.

На церемонията присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, народни представители от старозагорски избирателен район, общински съветници и много граждани. Официалните лица поднесоха венци и цветя на признателност пред паметниците в чест на освобождението на Стара Загора -  "Защитниците на Стара Загора“, Мавзолея–костница „19 юлий 1877”, паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, паметника на загиналите войни в Джуранлийския бой, паметника на загиналите във войните старозагорци и паметника на Старозагорското въстание. С тържествен ритуал бяха положени и венци на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Въпреки отмененото традиционно шествие с 300-метровия трибагреник  хиляди хора се стекоха на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". 

В чест на 143-та годишнина от възстановяването на българската държава членове на Регионалния клуб „Традиция“ и на Клуба на любителите на исторически оръжия “Поп Минчо Кънчев" в Стара Загора показаха пред Регионалния исторически музей образци на хайдушко оръжие и пушки, пищови и наградни знаци от Руско-турската освободителна война. На входа на музея старозагорци бяха посрещнати от копията на Самарското знаме и на знамето на Старозагорското въстание от 1875 година.

Репортаж на Кристина Русева от честването на 143-та годишнина от Освобождението на България в Стара Загора чуйте от звуковия файл.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

400 са свободните работни места в региона, на които могат да разчита съкратените в ТЕЦ 3

Предстоящите съкращения в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха разисквани на среща в  областната администрация в  Стара Загора. От частната въглищна централа са заявили в Бюрото по труда, че предстои да освободят 160 работници в  периода от 10 май..

публикувано на 19.04.24 в 15:26
Заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход Радостин Танев даде официален старт на кариерния форум WorkIn Stara Zagora

Огромен интерес към WorkIn Stara Zagora

Стара Загора е домакин на кариерното изложение  WorkIn Stara Zagora  днес и утре. Второто издание на форума събира работодатели и експерти, които ще споделят знания и опит с аудиторията. Изложбената част включва щандове на компании, които представят своите..

обновено на 19.04.24 в 15:18
Монументът на връх Бузлуджа

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника "Бузлуджа" и зоната около яз. "Копринка"

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир "Копринка" и на паметника "Бузлуджа". Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова - главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията..

публикувано на 19.04.24 в 14:42

РЗИ организира поход по повод Световния ден на физическата активност

Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора и Образователен и туристически център „Кукуряк“ – Стара Загора, организира еднодневен поход „Животът изисква движение“ от Аязмото до..

публикувано на 19.04.24 в 14:20
американска норка

Пореден протест на природозащитници с искане за спиране на фермите за норки в България

Пореден символичен протест на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) срещу обжалването на заповедта на МОСВ за  забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" в България се проведе в столицата днес...

публикувано на 19.04.24 в 13:35

Георги Каменов: В Карнобат играем трудно по традиция

"Победихме тима на "Атлетик" Куклен с 2:1. Имахме още възможности, но не реализирахме. Като цяло съм доволен от моите играчи. Имахме и още положения, но пропуснахме пред вратата на съперника. Сега имаме гостуване в Карнобат на местния едноименен..

публикувано на 19.04.24 в 13:22

Включват и БСП в обсъждането на идейни концепции за Бузлуджа

Изработване на идейна концепция за запазването на Дом-паметника на Бузлуджа е възложил служебният премиер Димитър Главчев. Това стана ясно от негов отговор по време на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков...

публикувано на 19.04.24 в 13:07

Специализирана полицейска акция тече в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10,00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения. Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни..

публикувано на 19.04.24 в 12:36

Мирослав Миндев: Трудно е с късата ни резервна скамейка да играем през три дни

"Загубихме домакинството от "Розова долина" с 1:2. Умората си казва думата. За съжаление имам по 2-3 резерви на мач, а и повечето ми играчи са опитни, но на над 30 години. Няма как при този сгъстен цикъл на срещи да бъде друго освен това, което при..

публикувано на 19.04.24 в 12:32

Спектакълът "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Примата Анелия Димитрова и звездата на Балета на Виенската държавна опера Денис Черевичко ще представят легендарния балет „Лебедово езеро“ на 23 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Ротбарт е Фиорди Лоха, а Шут е Филипо..

публикувано на 19.04.24 в 12:21