Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Атанас Атанасов е ловец на красиви мигове

проф. Атанас Атанасов
Снимка: Мила Маринова
Професор Атанасов е работохолик. Когато работи прилича на шекспиров герой. По-точно на принц Хамлет вглъбен в търсене на отговор: "Да бъдеш или не?"Неговите думи са ясни, спокойни и философски обосновани. Кълбетата цигарен дим издават един от пороците му. Тютюневите облаци стават по-гъсти по време на репетиции.

В момента проф. Атанасов работи с актьорите от Драматичен театър "Гео Милев" по пиесата "Пижама за шестима" от Марк Камолети. Преводът на пиесата е направен от проф. Андрей Аврамов, а оригиналната сценография и костюмите са дело на Кирил Наумов. Актьорите Иван Калошев, Илчо Димитров, Светла Тодорова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Диана Найденова и Димитър Митев са ангажирани във френската жизнерадостна комедия, която със сигурност ще се хареса на зрителите.
"Смятам, че спектакълът е готов. Няколко пъти имахме пълни завъртания с осветление, звук, костюми и се надявам, че тази почивка от десетина дни ще се отрази благоприятно на артистите, защото понякога нещата трябва да улегнат, да се преосмислят, за да може актьорското присъствие да стане по-плътно и освободено", коментира гост-режисьорът. Той е убеден, че с този постановка публиката в Стара Загора ще поеме глътка чист въздух. Проф. Атанасов обича актьорските и режисьорски проекти в Стара Загора. Признава, че за него това е един от най-добролюбивите и гостоприемни градове в България. "Тук се чувствам спокойно и добре, защото Стара Загора е един от най-живите, любопитни, и красиви градове в България." 

След последната репетиция, преди локдауна, под светлините на прожекторите и сред декорите за пиесата на Марк Камолети,  той разказа за своя път в театралното изкуство, за успешно завършените курсове по френски език и последвалите покани в международни кинопродукции, за натоварената програма в театъра и часовете в Националната академия за театрално и филмово изкуство, които не му позволяват много често да осъществи идеалната почивка. А тя включва задължително разходка с кучето сутрин, чаша силно ободряващо кафе, общуване с децата(ако са в България), разказване на истории със страшен край и вечер у дома, с чаша вино в ръка.

В прикачения звуков файл ще научите отговорите на въпросите: Защо любопитство е една от вратите към авантюристичните житейски решения на проф. Атанасов?, Кои са градовете където се чувства приет и свободен?, Как приема решението на децата си, да се посветят на театъра, така както са го направили той и съпругата му и техните баба и дядо? Колко криволици, натрупани съмнения, безсънни нощи, хамлетовски въпросителни са заключени в направените избори, преди решението, да работи на свободна практика в България?

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50