Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свети Георги е покровител на село Маджерито

За старозагорското село Маджерито Гергьовден е чакан и обичан празник. От 2006 година, когато за първи път отваря врати и е  осветена църквата с патрон Свети Георги, този ден е и празник на селото. Селото е едно от онези села, в които никога не е имало църква. Местно предание разказва, че някога назад във вековете  местни жители решили да си построят храм, но имало и такива, които се въпзпротивили. "През деня вярващите строят, вечерта недоволните рушат. Така основите на градежа потънали в забрава и времето го изличил така, че днес не се знае  дали е легенда или не..Това ми разказа  Гана Нанева, която дала обет да построи църква за да живее внукът й. Но след като се врекла,  дълго се молила на Господ да й даде знак кой светия да бъде нейния патрон. И тогава в съня си видяла красив, двадесетгодишен момък. Бил облечен в зелено и вървял бавно през зелен парк. Останала учудена, че не е на кон, както го изобразяват на иконите. Но някакъв глас я уверил, че това е св. Георги и,че той е закрилникът на нейното семейство и покровителят на селото. Първата копка била направена през 1998 г. с благословията на тогавашния митрополит Дядо Панкратий. „С Божията помощ храмът бе завършен през 2006 г. Стана много красив, много хора помогнаха да го има. Благодаря им и съм изключително благодарна на художника Румен Рачев от Казанлък, изографисал храма.“, разказва  г-жа Нанева. Особено трогателен за нея е моментът на издигането на кръста и камбаната  над входа на черквата, защото  признава, че дотогава  е виждала само кръстове, забивани в земята. И днес внукът й е жив и здрав, а тя когато  отключва вратата на светата обител първо благодари на бога, че е избрал нея за това благородно дело. После се моли за здраве на семейството и внуците, за здравето на цялото село и на България. „Св. Георги е закрилник на земеделците, на животновъдите, но и на българските войни. На този ден се освещават победоносните български знамена. Така, че  Свети Георги е закрилник и на България“ казва  днес с признателност и благоговение Гана Нанева. на църквата

В звуковия файл чуйте разказа на Гана Нанева за св. Георги пред Кристина Русева.Още от категорията

Посрещаме и астрономическото, и метеорологичното лято

В 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то  съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще..

публикувано на 21.06.21 в 07:00

27 са новите случаите на коронавирус

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция...

публикувано на 21.06.21 в 05:27

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11

Ямбол чества празника на града Свети Дух

С празнична света литургия в най-старата църква“ Света Троица“  в град Ямбол започват проявите, посветени на 21 юни - Празника на града Свети Дух. В 10 часа пред сградата на общината с тържествен ритуал  ще бъде издигнато знамето на Ямбол. Час..

публикувано на 20.06.21 в 17:15

Завишено полицейско присъствие по основните пътни направление в Хасково

Увеличава се броят на тежките пътни инциденти на територията на област Хасково. Това разкри за Радио Стара Загора началникът на КАТ Хасково Димо Чобанов. 103 са общо ПТП-та от началото на годината в региона. При тях са загинали 9 души, а 131 са били..

публикувано на 20.06.21 в 17:08

Световен ден на бежанците

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН в Резолюция 55/76 реши, че от 2000 г. нататък 20 юни ще бъде отбелязван като Световен ден на бежанците. Световният ден на бежанците се посвещава на предизвикатествата, с които се сблъскват бежанците всяка..

публикувано на 20.06.21 в 12:26

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57