Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Казанлък патентова уникалния Празник на розата

С регистрация на марка №133543 Община Казанлък получи патент за уникалния Празник на розата. По инициатива на Кмета Галина Стоянова заявяването за патент е с дата 5 август 2014 година. Датата на регистрация е 19 април тази година. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова положи дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители тачат обичаите към красивото цвете и природата дълги години. Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да организира празничните събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък. Празникът на розата пресъздават дългогодишни традиции в региона и принадлежат на институциите на местната власт. Първият Празник на розата в Казанлък е проведен преди повече от век през далечната 1903 година, организиран от местните жители. Той е посветен на красотата на цветето, на младостта и милосърдието. През годините хубавата традиция бързо се развива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори

Най-малката парламентарна група „Има такъв народ“ получи и върна веднага на президента Румен Радев третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Така вече е ясно, че предстоят поредните предсрочни парламентарни избори. Ивайло..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Доброволна кръводарителска акция тече в Международния младежки център в Стара Загора

В Международния младежки център в Стара Загора в момента в се извършва доброволна кръводарителска акция. Организатори са  Интеракт клуб и  Районният център по трансфузионна хематология. Кампанията преминава под мотото „В кръвта ти е да спасяваш животи“..

публикувано на 28.03.24 в 09:37

Дни на отворените врати в "Кабиле" по повод 20 г. членство в НАТО

По повод 20-годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират  20-и самоходен артилерийски дивизион и 42-ри механизиран батальон. Днес и утре от 10.00  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове..

публикувано на 28.03.24 в 07:41

Петя Чакърова: Работи се за разрастване на приемната грижа

Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора си е поставила за цел да разрасне приемната грижа в областта. Това съобщи директорът на институцията Петя Чакъров. Тя посочи, че общо приемните семейства в региона са 54, като в регистъра са..

публикувано на 28.03.24 в 06:20

Жълт код за силен вятър е обявен за 12 области у нас

Жълт код за силен вятър е обявен днес в 12 области на източните и централни райони на страната. Предупреждението е в сила за областите Търговище, Велико Търново, Габрово, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, както и в Сливен, Ямбол, Кърджали, Стара Загора и..

публикувано на 28.03.24 в 05:40
снимка: Държавен куклен театър Стара Загора

ИКАР за Куклен театър Стара Загора

Най-добър куклен спектакъл за 2024 г. е „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде с режисьор Елица Петкова , реши Гилдията на творците в кукленото изкуство.  Елица Петкова: всички теми са важни за децата Представлението на Държавен куклен театър..

публикувано на 27.03.24 в 20:09

Търсенето на дърва за огрев е драстично намаляло през последната година в област Стара Загора

Търсенето на дърва за огрев през последната година е намаляло драстично, а причината е презапасяване на частните собственици и меките зими през последните две години. Това съобщи директорът на Регионална дирекция по горите – Стара Загора инженер..

публикувано на 27.03.24 в 17:04

Мъртва риба изплува в река Банска

Голямо количество риба е измряла в р. Банска край димитровградското село Добрич. Мъртвите риби са кефал, червеноперка и шаран. Във водата имало пяна. Рибари сигнализирали на тел. 112. Местната екоинспекция заедно с Басейнова дирекция са извършили..

публикувано на 27.03.24 в 16:26

Служителите на ДАИ протестират за по-високи заплати и увеличаване на щата

Служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в цялата страна стачкуват днес за увеличаване на заплатите и за подобряване условията на труд. Протестираха и работещите в областния отдел в Стара Загора, а посетителите бяха..

публикувано на 27.03.24 в 16:21

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции

Местната власт на Сливен оповести концепцията за интегрирани териториални инвестиции по Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с..

публикувано на 27.03.24 в 16:21