Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсерватория и панорамни асансьори може да направят Чинията на Бузлуджа топ дестинация

Дора Иванова и Добрин Цветков.
Снимка: Живко Иванов

Място за конференции, изкуство, прожекции и дори за обсерватория са част от акцентите в представения днес в Казанлък План за опазване и управление на паметника на Бузлуджа. Презентацията на архитект Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“ и арх. Добрин Цветков бе показана в Исторически музей „Искра“ по време на международна конференция посветена на противоречивите паметници и наследство в Европа. В нея взеха участие 30 експерти от 8 държави.

 

В бъдеще възстановената „Чиния“ на Бузлуджа може да разказва драматичната история от близкото минало, но също така и на прехода и на самата сграда, споделя арх. Дора Иванова. В плана за основната зала е да може да се използвана за различни събития и научни конференции. Да се използват падащи екрани, които да се използват по различни начини, да разделят пространството или да се използват да прожектиране на различно съдържание.

„Могат да бъдат и фон за изложби, както и да подобрят акустиката на сградата“, допълва арх. Добрин Цветков.

В галерията основно предизвикателство са прозорците, които липсват в момента. В представената концепция се предлага в дъждовни дни да има възможност на тях да се прожектират пейзажи или информация за околните обекти. Да се провеждат уъркшопи и семинари. Терасата с прозорци  предлага и красиви гледки към Казанлъшката долина и Стара Планина.

„За да привлечем хора на върха на планината трябва да има различни и многобразни функции“, казва Дора Иванова

А безспорно атрактивна е идеята за обсерватория на върха на пилона с рубинената звезда.

„Сградата се намира на 1500 метра надморска височина и възможността да се качи човек над облаците е нещо уникално и затова предвиждаме да има стъклен асансьор към две платформи на последното ниво. От там хората могат да разгледат страхотните гледки, както и да се разходят надолу и да разгледат рубинените звезди“, разказа още архитект Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

Плановете могат да бъдат осъществени само ако сградата все пак бъде опазена. Затова и продължава кампанията за набиране на средства за запазване на мозайките от външния кръг на Чинията на Бузлуджа.

В помощ на кампанията се организира и благотворителния фестивал Open Buzludzha Fest. Организатори са Фондация "Проект Бузлуджа", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци.

Културното събитие ще се проведе на петък и събота (24 и 25 юли) на поляната край хижа „Бузлуджа“ и в него ще се включат популярни групи и изпълнители като Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и други любими музиканти. 

Още от категорията

Треньор от школата на футболния "Берое" с първа стихосбирка

С два отбора ще участва в стартиращото този уикенд първенство на Футбол 5 Академията на "Берое". Освен набор 2013 в шампионата ще играят и най-малките таланти на "зелено-белите" - родените през 2014 година. Наставник на тима е Стелиян Евтимов, който се..

публикувано на 16.09.21 в 14:01

Безплатен градски тур разкрива скрити образи и символи на Стара Загора

Тази събота (18 септември) от 10,00 часа на езеро „Загорка", южно от ресторант „Орфеида" –на площадката с лодките ще започне завладяваща обиколка „Образи и скрити символи" от поредицата  безплатни градски турове  „Стара Загора -  неразказани истории по..

публикувано на 15.09.21 в 15:15

Емануил Стоянов: Аз съм машинист, сбъднал детската си мечта

Днес, 15 септември, е професионалният празник на локомотивните машинисти. Българският локомотивен персонал чества този празник от двадесет и една години. По този повод ви срещаме и с Емануил Стоянов, който споделя: „Да бъда машинист беше..

публикувано на 15.09.21 в 13:45

Хасковският „Каунь“ празнува 20-та годишнина с изложба и филм фест

Хумористичното издание „Каунь“ отбелязва своята 20-та годишнина с изложба и филм фест. Събитието ще се състои на 11 септември пред галерия „Форум“ в Хасково. В 19:30ч. ще бъде открита изложба с карикатури на Горан Чаличнин от Сърбия.  „Подготвили сме..

публикувано на 08.09.21 в 16:45

Около 160 животни от 40 вида обитават в момента хасковския зоокът "Кенана

Около 160 животни от 40 вида обитават в момента хасковския зоокът "Кенана", разказа директорът му Валентин Ахтаров. В момента там са настанени и част от обитателите на зоопарка в Стара Загора, който е в ремонт.  През последните 10 години се прави..

публикувано на 08.09.21 в 16:35

Милка Кирова: Вселената не иска отрицание, а само добри мисли

Българската православна църква днес чества Рождеството на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като пазителка на християнското семейство и дома, както и като и покровителка на родилките и децата. Празникът е популярен като Малка Богородица и е..

публикувано на 08.09.21 в 15:15

Георги Велев разказва за музиката, летните емоции и бъдещите проекти

В края на лятото Георги Велев ни разказва как е прекарал летните месеци и какви са бъдещите му проекти, като част от тях се очаква да бъдат реализирани съвсем скоро.  Той е на 22 години, от Стара Загора и животът му е музика. Предстои му последна година..

публикувано на 05.09.21 в 12:32

Национален шампионат по брейк танци ще се проведе в Ямбол

Национален шампионат по брейк танци под мотото "До откат 2" ще се проведе в Ямбол на 4 септември. Сцена на "битките" ще бъде Лятното кино в градския парк, съобщи организаторът Валери Димитров от местния клуб по брейк "Plastic Def. Squad". В турнира ще..

публикувано на 04.09.21 в 09:45
Археологически парк

Археологически парк край Раднево предлага история и забавления в едно

Преди 8 години край Раднево беше открит първият по рода си у нас археологически парк, възкресил артефакти от древността. Археологически парк „Нов живот за миналото” е осъществен с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007- 2013...

публикувано на 07.09.21 в 14:00

Награда на кмета на Стара Загора връчват на деца на „Богородична стъпка"

Днес и утре курортното селище Старозагорски бани ще се изпълни с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" 2021. Той ще събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура с..

обновено на 28.08.21 в 09:55