Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите пеят /не само/ джаз

Павел Цонев и ученици от НУМСИ "Христина Морфова" за концерта: Младите ще пеят /не само/ джаз
Снимка: Мила Маринова
Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора". В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене" в НУМСУ "Христина Морфова". Музикалното събитие е част от летните прояви на Община Стара Загора в афиша "Романтика през юли". Младите артисти ще зарадват публиката с популярни и обичани от нея песни. "Старозагорци ще слушат джаз в класически състав от инструменти, без бас китара, а с контрабас. Визуално изглежда много приятно", поясни Павел Цонев. Той подчерта, че две от участничките в концерта, Цветелина Петрова и Дебора Георгиева, вече са приети в Музикалната академия "Панчо Владигеров". Цветелина е завършила учебната година с пълно отличие, това се отнася и за оценките й от матурите, допълни той, а Дебора уточнява, че е насочила усилията си и към НАТФИЗ.

Концертът ни е готов от юни, сега само поддържаме форма с репетиции, обяснява преподавателят на момичетата, които се надяват младите хора на Стара Загора да ги подкрепят с присъствието си, в събота вечерта, за да се убедят на място, че джазът е много много романтична музика. "Включили сме самба, боса-нова, балади, песни от мюзикъли, жанровото разнообразие е голямо. Смятаме, че съгражданите ни могат да отделят час от времето си. Нека дойдат. Да ни видят и чуят. Надяваме се, да прекараме една, цветна, лятна, различна, музикална вечер на открито.

   

"За пръв път виждам ученици, които влизат истински в стилистиката на тази музика. Те искат да разберат наистина какво е сърцето на джаза. И влагат сърцето си в това", категоричен е Павел Цонев.

Още от категорията

Николай Тенев: Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него!

Днес от 18.00 Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства отваря врати за първата самостоятелна изложба на  Николай Tенев. Лаконичното й заглавие "1/100" красноречиво подсказва, че е на спортна тема. Роденият в Мездра известен състезател и..

публикувано на 20.09.21 в 15:15

"Нощ на изкуствата" в Стара Загора за XVI пореден път

За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. На 24 септември, от 18.00 до 21.30 ч. - старозагорските музеи, галерии и..

публикувано на 20.09.21 в 09:06

Ямбол се включва с изложба в Европейските дни на наследството

Регионалният исторически музей в Ямбол се включва в Европейските дни на наследството 2021 с фотоизложбата „Свещени места на траките по долното течение на река Тунджа”. Екпозицията ще остане в Ямбол до края на годината, информира кореспондентът ни в..

публикувано на 20.09.21 в 08:34

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са..

публикувано на 17.09.21 в 13:46

Възпитаници на читалище "Родина" с награди от музикални конкурси

Поредни отличия завоюваха възпитаниците на Народно читалище "Родина". На VII-мия дистантен конкурс "Нови гласове и песни", Несебър, Николай Атанасов, ученик на Светла Данева от Музикална школа при бе отличен с най-високата награда Гран При и участие..

публикувано на 16.09.21 в 11:26

Есента идва "На улицата" с урбанистични срещи

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии...

публикувано на 16.09.21 в 09:00

Тони Димитрова и Стефан Илчев в „Близкият“ - песен-приятел (видео)

„Близкият“ – така се казва най-новата песен на вече познатият дует Тони Димитрова и Стефан Илчев. Текстът е на бургаския журналист от сайта „Биволъ“ и син на поета Недялко Йорданов - Асен Йорданов, а музиката и аранжимента са на Светослав Лобошки...

публикувано на 12.09.21 в 13:30
Снимка: ТрУ

Старозагорският художник Светлин Стоев изрисува "Антична Загора" в Тракийския университет

Старозагорският художник Светлин Стоев и Ректорът на Тракийски университет доц. д-р. Добри Ярков официално откриха стенописа „Антична Загора". Произведението е дело на Светлин Стоев , в чието изпълнение участва и сина му - Данко Стоев. Проектът е..

публикувано на 10.09.21 в 15:21

Предаването „Песен слънце буди“ с поредица за Европейските дни на наследството

Всяка година през септември десетки европейски държави отбелязват "Дни на наследството". Движението възниква във Франция през 1984 г., прието е от Съвета на Европа и Европейския съюз под мотото "Европа, общо наследство" (1991). В България тази..

публикувано на 10.09.21 в 08:25

Изложба показва книги на краеведи в библиотека "Искра" в Казанлък

Изложба в Общинска библиотека „Искра” в Казанлък ще покаже книги написани от краеведи и професионални историци за отделни селища от Казанлъшкия регион. Експозицията е със заглавие „Живот в Долината – история на родния край” и се открива на 10..

обновено на 10.09.21 в 06:49