Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живи наследства

Предаването „Песен слънце буди“ с поредица за Европейските дни на наследството

Снимка: Георги Нейков, БНР

Всяка година през септември десетки европейски държави отбелязват "Дни на наследството". Движението възниква във Франция през 1984 г., прието е от Съвета на Европа и Европейския съюз под мотото "Европа, общо наследство" (1991). В България тази инициатива се утвърждава от 1999 г. насам. Всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство.

Радио Стара Загора се присъединява към Дните с поредицата "Живи наследства". Предаването за фолклорна култура "Песен слънце буди" ще представи културни инициативи и събития от радиорегиона (Хасковско, Сливенско, Ямболско), включени в календара "Европейски дни на наследството" на Министерството на културата.


Темите ще бъдат фокусирани към дейностите на музеите, библиотеките и българските читалища - най-старите културни институции, вписани в световната листа на ЮНЕСКО; към съвременни практики и личности, които полагат грижи за опазването и съхраняването на културното наследство. 

Съвместно с отдел "Фонотека" на БНР предаването ще "отвори" музикалния архив с ранни звукозаписи от началото на националното движение Събори за народно творчество, създадено от Българското радио в средата на ХХ век - една трайно установена форма на музикална изява в съвременния културен живот. 

Фонотеката на БНР

Радиопоредицата "Живи наследства" има подкрепата на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

"Песен слънце буди" се излъчва всяка неделя от 6 до 8 часа по Радио Стара Загора, автор и водещ е Мирослав Василев.

Още от категорията

Нощ на изкуствата в Казанлък с изложби, рецитали и концерти на 18 септември

Под надслов „Отговорни в изкуството“ на 18 септември в Казанлък ще се проведе Нощ на изкуствата. Програмата подготвена от Художествената галерия в Града на розите започва още от сутрешните часове в събота и продължава до полунощ, като в нея са..

публикувано на 17.09.21 в 13:46

Възпитаници на читалище "Родина" с награди от музикални конкурси

Поредни отличия завоюваха възпитаниците на Народно читалище "Родина". На VII-мия дистантен конкурс "Нови гласове и песни", Несебър, Николай Атанасов, ученик на Светла Данева от Музикална школа при бе отличен с най-високата награда Гран При и участие..

публикувано на 16.09.21 в 11:26

Есента идва "На улицата" с урбанистични срещи

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии...

публикувано на 16.09.21 в 09:00

Тони Димитрова и Стефан Илчев в „Близкият“ - песен-приятел (видео)

„Близкият“ – така се казва най-новата песен на вече познатият дует Тони Димитрова и Стефан Илчев. Текстът е на бургаския журналист от сайта „Биволъ“ и син на поета Недялко Йорданов - Асен Йорданов, а музиката и аранжимента са на Светослав Лобошки...

публикувано на 12.09.21 в 13:30
Снимка: ТрУ

Старозагорският художник Светлин Стоев изрисува "Антична Загора" в Тракийския университет

Старозагорският художник Светлин Стоев и Ректорът на Тракийски университет доц. д-р. Добри Ярков официално откриха стенописа „Антична Загора". Произведението е дело на Светлин Стоев , в чието изпълнение участва и сина му - Данко Стоев. Проектът е..

публикувано на 10.09.21 в 15:21

Изложба показва книги на краеведи в библиотека "Искра" в Казанлък

Изложба в Общинска библиотека „Искра” в Казанлък ще покаже книги написани от краеведи и професионални историци за отделни селища от Казанлъшкия регион. Експозицията е със заглавие „Живот в Долината – история на родния край” и се открива на 10..

обновено на 10.09.21 в 06:49
Драматичен театър

С евросредства се ремонтират Летния и Драматичния театър в Стара Загора

По-голяма част от културните институти в страната се обновяват с евросредства. Стара Загора не прави изключение от правилото, като за целта бе одобрено и поемането на дългосрочен дълг за значими проекти в областта на образованието и културата...

публикувано на 09.09.21 в 14:18

Изложба показва3D макети на исторически обекти от Хасковска област

Регионалният исторически музей в Хасково представи първа по рода си изложба на възстановени дигитално триизмерни макети на исторически обекти в Хасково и турската област Къркларели. Макетите дават ясна визия как културно-историческото наследство е..

публикувано на 09.09.21 в 09:27

Камерен оркестър „Дианополис” - Ямбол открива фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово

Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол с концертмайстор Красимира Султанова открива 45-то издание на международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово. Диригент е маестро Григор Паликаров, който е гостувал и в Ямбол. Концертът под..

публикувано на 08.09.21 в 18:54
Постановка на

Танцовата драма "Нестинарка" оживява на брега на древния Севтополис

Долината на тракиийските царе крие много тайни, но всеки посетил гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство . През 1956 година водите на току-що построения язовир "Копринка" потапят Севтополис..

публикувано на 06.09.21 в 11:15