Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избират "Почетен гражданин" на Стара Загора на 30 септември

Между три номинации решават Общинските съветници на редовното си заседание

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Три са предложенията за "Почетен гражданин" на Стара Загора за 2021 г.  Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в община Стара Загора -  Дарин Петков.

Първото е за Силвия Томова – директор на Балетния състав на Държавна опера Стара Загора, изтъкнат хореограф, специалист от световен мащаб. С нейното назначаване започна възраждането на балета на операта, за да се превърне за три години в най-добрата национална балетна формация, добре позната и търсена у нас. Предложението е направено от д-р Валентин Петров.

Второто предложение е от Инициативен комитет с председател акад. Кирил Тодоров за старозагорката Десислава Стефанова. През последните над 20 години, тя пропагандира българския фолклор основно във Великобритания, но и в други европейски страни. Стефанова е създадел на многонационален Лондонски български хор. В момента  провежда онлайн майсторски класове по пеене с Детския ансамбъл „Загорче“, от където започва творческият й път.

Третото предложение е направено от проф. Иван Станков – председател на Съвета на настоятелите на Тракийски университет и от доц.д-р Добри Ярков – ректор на Тракийски университет за проф. д-р Иван Божков. Той е първият ректор на Тракийски университет,  учен, автор на десетки научни издания и на стотици публикации, изтъкнат общественик  и радетел за Стара Загора в различни направления.

Те бяха подадени в срок до 1 юли и одобрени от специална комисия, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров. Разглеждането и гласуването на предложенията са под номер едно в дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет Стара Загора на 30 септември. Две трети от гласовете на съветниците са необходими за да бъде избран даден кандидат, обясни Дарин Петков.

"На заседанието първо трябва да решим един ли ще бъде удостоен с "Почетен гражданин" на Стара Загора или повече. Според наредбата има извънредни обстоятелства, които разрешават повече от едно отличие"

Церемонията по връчване на най-високото отличие на Община Стара Загора е на 5 октомври, когато се чества Деня на Стара Загора.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

От днес част от учениците в общините на област Стара Загора се връщат в класните стаи

От днес част от учениците в общините на област Стара Загора се връщат в класните стаи след променената заповед на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Според въведените противоепидемични мерки до края на следващата седмица в общините..

публикувано на 22.10.21 в 07:11

Протести и опашки за ваксини в Сливен

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен. С..

обновено на 21.10.21 в 21:34

В Стара Загора отново протестираха срещу мерките, въведени от здравните власти

С призиви „Долу мерките“ и „Стоп на здравния фашизъм“ около 200 старозагорци се събраха за втора поредна вечер пред сградата на областната управа. Те се обявиха против разпоредбите, предприети от здравните власти срещу разпространението на коронавируса..

публикувано на 21.10.21 в 20:04
Стара Загора

Временно ще бъде затруднено движението в участъци от две основни улици в Стара Загора

Във връзка осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително – монтажните работи на бул. „Руски“  в участъка от бул. „Цар Симеон Велики“ до ул.“Княз Борис Първи“, утре (22 октомври) за времето от 8.00 до 11.00 часа ще бъде затворено..

публикувано на 21.10.21 в 18:14

Общопрактикуващите очакват нов протокол за лечение на COVID от здравните власти

Общопрактикуващите лекари в Стара Загора все още не са получили единния протокол за лечение на коронавирус, който трябваше да бъде изготвен по решение на Областния медицински щаб. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на Сдружението на..

публикувано на 21.10.21 в 16:46

От петък 50% от учениците в община Харманли минават на дистанционно обучение

От утре /22.10.2021 г./ се преустановят присъствените учебни занятия на 50 % от паралелките във всички училища на територията на община Харманли. Мярката се прилага, тъй като 14-дневната заболяемост в община Харманли премина 500 на 100 000..

публикувано на 21.10.21 в 16:36
Мария Петрова

Адвокат д-р Мария Петрова: Новите мерки ще натоварят най-много ваксинираните лекари

Редица казуси възникнаха след последната заповед на здравния министър и предприетите мерки, както и въвеждането на зелените сертификати. Това постави в трудна ситуация редица български граждани и ще натовари най-вече ваксинираните лекари, чиято..

публикувано на 21.10.21 в 16:36

Хотелиери и ресторантьори очакват отговори от РЗИ

Представителите на хотелиерския и туристически бранш в Стара Загора очакват среща с ръководството на Регионалната здравна инспекция, за да изяснят въпросителните около новите противоепидемични мерки. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Вени..

публикувано на 21.10.21 в 16:24

323 розопроизводители получават компенсации за щетите от COVID-19

323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Тя..

публикувано на 21.10.21 в 16:16

Новите рестрикции ни обричат на сериозни загуби и фалит

След заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждането на новите ограничения и задължителен „Зелен сертификат“ последва вълна от недоволство в различни сфери на бизнеса. От Асоциацията Здраве и фитнес открито заявиха, че новите рестрикции са..

публикувано на 21.10.21 в 14:23