Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хлябът поскъпна с 10 стотинки в Старозагорско

Снимка: Ани Петрова

Хлябът поскъпва успоредно с цената на енергийните ресурси. Средно цената в Старозагорско достигна около 1,20 лв, а някои видове са над 2 лв. 
Много търговци отчитат, че хлябът в региона от тази седмица е с близо 10 стотинки по-скъп.

„Главната предпоставка за това е повишаване на тока и енергийните ресурси-  цената на газа. В никакъв случай не е цената на суровината. В момента е възходяща, но тя по-скоро е пазарна спекулация, реколтата в Европа е доста добра, ние имаме рекордна стойност на производството на зърно- 7 млн. тона тази година“, коментира за Радио Стара Загора Владимир Иванов,  председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той припомни, че основно цената на хляба се формира от производствените разходи и разходите на труд.

„Спекулацията идва от това колко трябва да поскъпне, но конкуренцията на пазара е доста голяма и хлябът със сигурност няма да поскъпне в такива размери, каквито очертават някои браншовици“, коментира Иванов.

Той предупреди, че има опасност по-малки пекарни и хлебопроизводители да се наложи да затворят врати, което не е добре от социална гледна точка, но конкуренцията ще реши кой да остане и кой не.

„При това изменение на цените на ресурсите в световен мащаб това е нормален процес, в никакъв случай не може да се говори за спекула“, каза Владимир Иванов.

„Увеличена е цената на хляба с около 10 стотинки“, потвърди и Ростислав Митков, собственик на една от големите фирми производители на тестени изделия в Старозагорско. И той изтъкна, че най-сериозният фактор е увеличената цена на електроенергията. 

Динамиката на цените на основни хранителни и нехранителни стоки в началото на есенния сезон продължава. Това се отразява на малките търговци, които отчитат и спад в продажбите, показа репортерска проверка в Стара Загора.

Още от категорията

Язовир Жребчево

Язовири в Сливенско са в добро техническо състояние

Техническото и експлоатационно състояние на най-големите язовири в Сливенска област - „Жребчево" и „Асеновец" е много добро. Това обявиха от Областна администрация Сливен, след проверка на междуведомствената комисия по заповед на областния управител Минчо..

публикувано на 08.12.21 в 18:44

Приходите в НАП Стара Загора с рекорден ръст

Над 522,5 млн. лева са приходите, постъпили в офис/дирекция за обслужване Стара Загора, от началото на годината до края на месец ноември 2021 г. Това са с почти 60 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на приходната агенция...

публикувано на 08.12.21 в 16:00

Четворна надница за извънреден труд по време на официалните празници

Наближават коледно-новогодишни празници. Тази година те съвпадат със събота и неделя, което увеличава броят на почивните дни в края на годината. Това е свързано  с необходимостта от реорганизация на работното време и съответното изчисляване на..

публикувано на 08.12.21 в 15:36
Снимка: Община Стара Загора

Старозагорско училище организира благотворителна кампания "Да стоплим самотен човек"

Ученици, родители и учители в старозагорското СУ "Васил Левски" за втора поредна година организират кампания "Да стоплим самотен човек. Инициативата има за цел да помогне на самотни хора в нужда за предстоящите светли празници, информират от общинския..

публикувано на 08.12.21 в 15:23

Старозагорски младежи организират коледна благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш“

Младежки общински съвет Стара Загора стартира за трета поредна година Коледното издание на благотворителна кампания „Дари, за да зарадваш“. Кампанията има за цел да помогне на човек в нужда.  „Призоваваме в кампанията да се включи всеки, който..

публикувано на 08.12.21 в 15:17

Административни неуредици бавят пускането на банята в с.Ягода

До началото на март месец 2022 година би трябвало банята в село Ягода да заработи. Това съобщи за Радио Стара Загора кметът на община Мъглиж Душо Гавазов и обясни ,че административни неуредици не позволяват отварянето на банския комплекс на този..

публикувано на 08.12.21 в 15:17
Инж. Румен Райков

От догодина - по-скъпа питейна вода в Старозагорско

Заради скока на тока – патова ситуация във „Водоснабдяване и канализация“- Стара Загора. Заради високите сметки за електричество този месец, дружеството е изправено пред дилема – как да плати едновременно и електроенергията, и заплатите на..

публикувано на 08.12.21 в 14:29
Кампания за Диди

Тракийският университет организира благотворителна коледна изложба за Диди

Благотворителна коледна изложба в подкрепа на Диана Митева , която пострада тежко при пътен инцидент в Стара Загора, организира Тракийският университет в Стара Загора. 23-годишната старозагорка е най-тежко пострадалото от трите момичета в..

публикувано на 08.12.21 в 13:43

Предлагат допълнително възнаграждение на селските кметове заради организацията на изборите

Кметовете на селата в Старозагорско да получат по една основна месечна заплата за постигнати резултати при провеждането на изборите, предлага кметът Живко Тодоров до общинските съветници. В мотивите му е записано, че трите вота са довели..

публикувано на 08.12.21 в 13:27
Община Сливен

Четири социални центъра изгражда община Сливен

Община Сливен има една от най-развитите системи за социални услуги в цялата страна. Една то най-значимите инвестиции в последните години е изграждането на нов дневен център за подкрепа на деца с множествени и тежки увреждания в бившето училище..

публикувано на 08.12.21 в 13:15
Подкасти от БНР