Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девическо училище в Стара Загора шие дрехи по френски модни журнали

През първата половина на XX век в Стара Загора работят над 20 културно-просветни и благотворителни дружества. В стремежа си да водят активна дейност, те често си съперничат, появяват се дразги. Тогава в един от докладите на директорката на девическата гимназия са отбелязани думите: "Много дружества, малко дружба."

Въпреки противоречията и скандалите гражданите се включват активно във всички сфери на обществения живот- здравеопазване, култура, наука, образование и спорт. Сред най-дейните са дамите от културно-просветното дружество  "Пробуда", основано през април 1927 година. Инициативните д-р Невена Азманова-Ханчева и Зора Азманова, съпруга на един от собствениците на фабриката за син камък в града полагат основите на дружеството.

Женското дружество обединява съпругите на уважавани индустриалци, търговци, учители и лекари от Стара Загора. На първото заседание присъстват 68 жени. за председател е избрана д-р Азманова- Ханчева, а за подпредседател  Екатерина Найденова. Определено е и настоятелство от 12 души. За име на организацията се избира "Пробуда", защото то ще иска да се пробуди за съзнаване ония задължения, които жените, произхождащи от всички слоеве на обществото имат като гражданки и майки".

В устава е записано, че ще се полагат усилия за отстояване на политическите права на жената, но организацията няма да има политически и партиен характер. Това е принцип, които се спазва през всички години от съществуването на женското дружество. политическите пристрастия са загърбени в името на идеята за оказване на помощ на всички нуждаещи се в града.

Приходите се набавят от членски внос, волни пожертвования, дарения, завещания, от организирането на забави, вечеринки, представления, лотарии, субсидии и помощи. Предвидено е, ако организацията преустанови своята дейност цялото й имущество да се предаде на дружество "Театър", а капиталите да се внесат в някое държавно кредитно предприятие.

Една от най-амбициозните задачи на женското дружество е създаването на Девическо стопанско училище. В него младите момичета, освен че ще получат специално образование, което им дава възможност да изкарват прехраната си, ще разширят своята умствена подготовка, общата си култура и ще се издигат духовно, морално и материално, ще станат просветени и подготвени майки.

Практическото девическо стопанско училище официално отваря врати през ноември 1927.

Подробностите за развитието и съдбата на училището може да чуете от Райна Антонова. Главният уредник на отдел Нова история в РИМ - Стара Загора ги разказа пред Мила Маринова: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00

Храна за размисъл, или как "Философски закуски за деца" създават диалог с децата

Понякога диалогът с децата се оказва трудна задача за родителите, особено ако темите за обсъждане са тежки, неподходящи за възрастта, лековати, или пък табу. В подобни ситуации големите се опитват да намерят правилен подход, за да обсъдят важни въпроси..

обновено на 01.09.24 в 11:30

Биорали с магарешки каручки в Гурково

Днес Гурково за 35-и път е домакин на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки. Началото на забавната надпревара е в 10 часа, с магарешки химн. Президентът на уникалното състезание се очаква да пристигне с  церемониален файтон,..

публикувано на 01.09.24 в 10:05

Със светлинно и огнено шоу откриват Тракийските празници в Казанлък

На 31 август (събота) от 19:30 часа ще бъде поставено началото на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Откриването ще се състои в парк "Тюлбе" , край Казанлъшката тракийска гробница. Откриването ще започне с връчването от кмета..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Продължават да излизат ценни находки от археологическите разкопки в Тополовградско

Още златни накити излизат наяве от гроба на тракийския войн - аристократ, разкрит при спасителни разкопки  в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Масивна златна гривна е поредното откритие на археолозите, които са..

публикувано на 27.08.24 в 10:27

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08