Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тракийски университет стартира безплатно обучение на стопани

Тракийски университет – Стара Загора организира безплатни курсове и семинари, предназначени за земеделски стопани и заети в техните стопанства лица, съобщават от учебното заведение. Обучението ще бъде проведено в две форми: курс в рамките на 4 дни и семинар за 2 дни, съобщи доц. Георги Желев и поясни, че темите, които ще бъдат засегнати в курсовете и семинарите са инициарани от практиката,

Курсовете ще се проведат по пет теми, сред които: „Дивите животни като фактори за разпространение на заразни заболявания в страната. Биологична сигурност при ловни дейности. Преработка на месо и вътрешни органи. Реализация на получените животински продукти.“, „Идентификация на селскостопанските животни за нуждите на регистрация, обявяване и ликвидиране на болести по животните и последващо компенсиране на щетите. Повторно населване на животновъдните обекти след ликвидиране на епизоотично огнище“, „Ветеринарно-медицински изисквания за превенция, контрол и ерадикация на заразни заболявания по животните и повишаване биосигурността на животновъдните обекти“, „Противоепидемични мероприятия в животновъдни обекти: Дезинфекция, Дезинсекция, Дератизация“, както и „Хуманното отношение към селскостопанските животни, като комплексна мярка за повишаване на продуктивността и предотвратяване появата на заболявания“. 

По време на семинарите ще бъдат засегнати и теми, свързани с опазването на здравето на пчелите, както и биосигурност във фермите със свободно, пасищно и биологично отглеждане на селскостопански животни.

Участниците получават безплатно транспорт, хранене, нощувки, лекционни материали, сертификат за обучението. От Тракийския университет обясняват, че всеки земеделски стопанин и негов служител може да участва максимум в 2 курса и 5 семинара.

Земеделските стопани и заетите в техните стопанства лица могат да заявяват желание за участие в курсове и семинари на тел: 042699271 – Ана Георгиева, техн. Сътрудник; 042699250 – Милен Господинов, техн. Сътрудник; Имейл: proekti.tru@gmail.com


Още от категорията

Конгресът на БСП трябва да отговори защо БСП губи обществено доверие

На последното заседание на общинския съвет на БСП в Стара Загора предложи да се върне старата процедура за избор на председател на партията, според която конгреса го избира. Предложението е одобрено и депозирано в Националния съвет, съобщи..

публикувано на 18.01.22 в 17:47

Христо Панчугов: Трябва да отпадне емоцията във взаимоотношенията със Северна Македония

Необходимо е емоцията във взаимоотношенията ни със Съверна Македония да отпадне и да видим страни, които могат да водят диалог. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов по повод посещението на премиера Кирил Петков в Скопие...

публикувано на 18.01.22 в 12:05

Ваня Джаферович: В кризата ще се разбере кой обича футбола и спорта

Тази седмица се очаква да се направят постъпки за учредяване на сдружение от представители на Общината, старозагорския бизнес и феновете, което е готово да придобие акциите на ФК Берое и да се погрижи той да продължи участието си в първенството...

публикувано на 17.01.22 в 08:20

Честит имен ден на Тони Димитрова

На Антоновден ви срещаме с любимата певица Тони Димитрова. Един морски човек, който откриваме на брега на морето, докато разхожда своя домашен любимец. Усмихната, естествена и лъчезарна, както винаги. Разказва на кого е кръстена, какво си пожелава за..

публикувано на 17.01.22 в 09:00

Успехът може да бъде заразен

Той е от ромски произход и се е посветил на работата с етнически малцинства. 29-годишният Иван Иванов е Национален координатор на Мрежата за ранно детско развитие в ромска общност– РЕЙН България , координирана от Фондация „Тръст за социална..

публикувано на 14.01.22 в 10:52

Д-р Пейчева: Хубавата новина е, че Омикрон може да доведе до колективен имунитет

Длъжни сме да дадем толеранс от 100 дни на новите управляващи и в сектор „Здравеопазване“. Това каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора. „Не мога да си..

публикувано на 13.01.22 в 14:47

Инж. Богдан Милчев: Екостикерите не допринасят с нищо към екологията

Екостикерите на колите не допринасят с нищо към чистотата на въздуха и екологията. Това каза инж. Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност, коментирайки обсъждането те да отпаднат.  По думите на инж. Богданов, през петте месеца от..

публикувано на 12.01.22 в 17:03

Платеният отпуск по време на извънредна обстановка е уреден в КТ

Всички работници и служители в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък излизат в 21-дневен платен годишен отпуск , гласи заповед на изпълнителния директор на дружеството Христо Ибушев. При неотложна работа, ще се изготвя списък на работещите, които..

публикувано на 12.01.22 в 13:07

В Казанлък събират средства за образователна линейка

9 500 лева са необходими за закупуването на образователна линейка в Казанлък. Целта на автомобила е да обикаля по малките населени места, ромските махали и училищата, за да разяснява ползата от кастрацията на домашните любимци и..

публикувано на 11.01.22 в 10:20

Атанас Михнев: Насочването на прожекторите на общественото внимание към един въпрос, помага за неговото по-бързо разрешаване

Стара Загора не е понесла шамари, а привлече вниманието за разрешаване на казуси, които са важни за обществото, така коментира случващото се след първото заседание на Парламента депутатът от Старозагорски избирателен район  на ПП „Продължаваме..

публикувано на 11.01.22 в 09:13
Подкасти от БНР