Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Навръх Ивановден:

Кореспондентите на "24 часа" Ваньо Стоилов и на "БНТ" Иван Янев - на гости на "Радио Стара Загора"

На днешния 7 януари за здраво име имат повод да почерпят над 12 000 старозагорци, съобщават от Пресцентъра на община Стара Загора.

 Тъкмо заради това  е и народната приказка, че Ивановден е вторият национален празник в България. Някои оспорват това твърдение – според тях Ивановден е първият национален празник.  

Дали първи или втори, днешният ден е достоен да ви срещнем с двама  прочути носители и пазители на името Иван - кореспондентът на вестник "24 часа" Ваньо Стоилов, а другият – кореспондентът на "БГНЕС" и на "Българска национална телевизия" Иван Янев. 

Ако започнем с приликите – и двамата работят като журналисти. 

По-младият Иван Янев казва за почти адаша си Ваньо Стоилов, че е неговият учител – уроците са започнали оттам, че първо човек работи за името си, а после то  работи за него. 

А майсторът на перото Ваньо Стоилов допълва, че всъщност „маята“ за истински увлекателната и запомнящо написаната история е  любопитството. 

„То е въгленчето, от което тръгва огънят“, казва Ваньо Стоилов и си пожелава на себе си и на всички нас това въгленче да не угасва.  Тежка ли е короната на името Иван, кой на кого е бил кръстен,  как празнуват двамата именици, техните истории  ще чуете в прикачения файл.  


Още от категорията

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова . През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и..

публикувано на 15.05.22 в 17:05

Мартенички, пратени от Ямбол през февруари, се получиха в Бургас в началото на май

Традициите не са това, което бяха - сентенцията важи с пълна сила за едно от най-популярните телевизионни лица - кореспондентът на "Нова телевизия" в Бургас, Цеца Алексова.   До този извод колегата стига заради интересна история, в която главните..

публикувано на 13.05.22 в 15:12

Отбелязваме Деня на библиотекаря

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Дения Пенчева: Младото поколение преоткрива фолклора с „Кемене“

Тя е млада, красива и талантлива. Дения Пенчева е един от най–харизматичните наши фолклорни изпълнители. А заради своите модерни интерпретации, та все по–често е наричана посланик на българската народна музика сред новото поколение. Дения е дипломиран..

публикувано на 10.05.22 в 15:21

Споделено работно пространство отваря врати в Стара Загора

Коуъркинг (coworking) културата навлиза и в Стара Загора. Споделено офис пространство с името Nebula (от англ. звездна мъглявина) отваря официално врати на 10 май. Реновираната бащина къща на оперния певец Александър Марулев посреща ентусиасти, готови..

публикувано на 10.05.22 в 15:15

Проектът "Заеми се, наеми се." в помощ на младите хора от няколко държави

Идеята за този проект се появи, заради това, че все по-често младите хора остават без работа. Като основна причина за този проблем е липсата им на знания как да се представят на пазара на труда, каза за Радио Стара Загора  инж. Мария Славова, п редседател..

публикувано на 03.05.22 в 12:34
„Княз Борис-Михаил I“ (худ. Георги Филев)

Църквата почита свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите

На 2 май православната църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Той налага християнството и въвежда писменост в България. Борис I е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите се равнява..

публикувано на 02.05.22 в 06:15

На 1 май 1879 са пуснати в обращение първите български пощенски марки

Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 година от британеца Джеймс Чалмърс . Парламентът на Великобритания законодателно приема новата концепция през 1839 година. Година по-късно, през 1840 са отпечатани първите..

публикувано на 01.05.22 в 11:40

Пътят към храма

Седмицата след православния Великден наричаме Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналия Христос.  В богослуженията в дните след възкресението Христово, църквата почита Света Богородица и Светите..

публикувано на 29.04.22 в 11:32

Сапуни, дезинфектанти, почистващи препарати майсторят ученици от Пето Основно училище

Ако  преди век нашите баби са можели сами да си приготвят сапун, във века на високите технологии техните  наследници доразвиват традициите – освен сапун в Пето Основно иновативно училище в Стара Загора , могат да ви приготвят дезинфектант, препарат за..

публикувано на 28.04.22 в 18:15