Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На парламентарен контрол питат за комплекс "Марица -изток"

Красимир Вълчев, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС


Комплекс "Марица -изток" и запазването му като минно-добивен поне за следващите 15-т години бе сред темите на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев поиска да разбере от министъра на енергетиката Александър Николов дали неговото ведомство се е запознало със съвместната разработка на три български университета.

 Предложението на учените от трите висши училища дава шанс в следващите 15 години рудниците и въглищните централи в Марица Изток да бъдат запазени като такива. А  чрез въвеждането на подходящи технологии емисиите да бъдат намалени според изискванията на Европейската комисия в областта на околната среда. 

Пред Радио Стара Загора народният представител  Красимир Вълчев коментира, че целта на питането му е била не толкова да получи информация, колкото да привлече вниманието върху енергийния комплекс с предложението на учените от трите университета.

Отговорът на министъра на енергетиката Александър Николов – ведомството вече е в диалогов режим с учените и ще направи всичко възможно, за да използва разработките им

Следващата седмица в Народното събрание най-вероятно ще бъде изслушан министърът на финансите Асен Василев във връзка с новозаложената визия в Плана за възстановяване по отношение на Марица Изток. 


Още от категорията

Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила от 31 януари в област Сливен

Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила от 31 януари със заповед на директора на РЗИ, съобщиха от Областния кризисен щаб. До 6 февруари, по време на междусрочната ваканция за учениците, се преустановяват груповите посещения в езикови,..

публикувано на 28.01.22 в 17:50

Остават въведените противоепидемични мерки в област Стара Загора

В края на разговорите д-р Таня Перчемлиева предложи в средата на следващата седмица отново да се осъществи среща между представители на Областния медицински съвет и ресторантьори. При наблюдаване на спад на заболяемостта, тогава да се обмисли..

публикувано на 28.01.22 в 16:52

Въвеждат по-строги противоепидемични мерки в Хасковска област

Въвеждат по-строги противоепидемични мерки в Хасковска област от 3 февруари. Това стана ясно след днешното заседание на областния оперативен щаб. Хасковска област преминава в етап 3 по заетост на интензивните легла от националния план...

публикувано на 28.01.22 в 16:39

Увеличават се случаите на агресия на затворници към надзиратели

Увеличават се случаите на агресия на затворници към надзиратели, съобщи Цветан Михайлов, заместник-председател на Сливенското синдикалното дружество към Синдиката на служителите в затворите в България. В повечето случаи агресията е вербална, но са..

публикувано на 28.01.22 в 16:36

Издирват мъж стрелял 11 пъти по движещ се автомобил в Сливен

Полицията в Сливен издирва неизвестен мъж, който снощи около 20.15 часа е стрелял по движещ се автомобил в парк "Юнак" в близост до паркинга на стадион „Хаджи Димитър". Общо 11 куршума са изстреляни по автомобила на 33-годишния Асен Булгаров, който не е..

публикувано на 28.01.22 в 15:14

Община Казанлък и през тази година ще отпуска ваучери за новородени

Отпускането на еднократна помощ за новородено ще продължи и през новата 2022 г. Това съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова, по чиято инициатива две поредни години родители на бебета в казанлъшко получават ваучери. Финансовата помощ в размер на 500 лв...

публикувано на 28.01.22 в 14:28
Снимка: Община Чирпан

Кметът на Чирпан проведе работни срещи с двама министри

Кметът  Ивайло Крачолов се срещна с министъра на земеделието  Иван Иванов в София. Обсъдени бяха теми, свързани с развитието на земеделието, проектите, по които работи Общината и процедурите на съгласуване между ведомствата. Крачолов се обърна с покана..

публикувано на 28.01.22 в 14:21

Инспекцията по труда започва информационна кампания „Достоен труд – от теб зависи“

Инспекцията по труда стартира кампания „Достоен труд – от теб зависи“, насочена към повишаване информираността на работодатели и работещи за правата и задълженията им съгласно трудовото законодателство,съобщиха от инспекцията по труда. Чрез..

публикувано на 28.01.22 в 14:18

Осъдиха на затвор двама мъже за кражба на катализатори от автомобили

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени Е.С., на 28 г., и И.Я., на 36 г. Те са признати за виновни за това, че в периода от 21.10.2020 г. до 01.12.2020 г. в гр. Стара Загора и гр. Казанлък, в условията на продължавано..

публикувано на 28.01.22 в 13:25
Снимка: Община Ямбол

Ремонтните дейности в Ямбол продължават и през зимния сезон

Ремонтните дейности в Ямбол продължават и през зимния период. „Има много места, по които трябва да се работи, ежедневно постъпват много сигнали за подобрение на инфраструктурата в града.   Дейностите няма да спират и през зимата, ако..

публикувано на 28.01.22 в 13:11
Подкасти от БНР