Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Синдикатите не приемат промените в „Мини Марица-изток“

Снимка: Радио Стара Загора

С декларация против преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ от Раднево в София излязоха представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във въгледобивната компания. Решението за преместването на седалището на държавните мини е взето от Съвета на директорите на БЕХ на 19 януари

Седалището на „Мини Марица-изток“ се мести в София

Според тях приетите решения на тъмно нагнетяват социално напрежение и накърняват доброто име на дружеството.

За синдикалистите промяната на седалището е необяснимо, не е мотивирано и ще доведе до огромно социално напрежение сред работниците.

„Опасенията на работещите са, че след това решение ще последват съкращения на персонала и последващи промени, свързани с администрацията на дружеството. Ние сме безкрайно изумени от липсата на прозрачност и диалог, както за тези промени, така и за обещаните ни корекции в Плана за възстановяване и развитие и в териториалните планове за справедлив преход. Хората са обезпокоени и в пълно неведение за бъдещето и работата си“, се посочва в съвместната декларация.

Синдикатите допълват, че с това решение социалния диалог е потъпкан и питат чии интереси се обслужват:

„Това решение на БЕХ свързано с „Мини Марица-изток“ ЕАД е абсурдно и компрометира българската енергетика. Нещо, което е най-малко желано в настоящия момент.  За нас остава въпроса: „Щом не се обслужват интересите на дружеството и работещите в него, чии интереси се обслужват“, посочват в текста синдикалистите в мините.

Декларацията е изпратена до президента, премиера, лидерите на двата синдиката и Съвета на директорите на БЕХ.

Още от категорията

Горя пристройка на къща в старозагорски квартал

Пристройка на къща в квартал "Чумлека" в Стара Загора горя тази вечер. Пожарът изправи на крак екипи на пожарната в областния град. Сигналът за огъня е получен в 21:11ч., обясни за Радио Стара Загора Михаил Михов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност..

публикувано на 05.07.22 в 21:37
Община Стара Загора

Арх. Младен Иванов е победител в конкурса за главен архитект на Стара Загора

Архитект Младен Иванов Иванов е класиран на първо място в проведения от Община Стара Загора конкурс за избор на нов главен архитект. Едва двама кандидати се включиха в процедурата. На 22 юни те участваха във втория етап по избор, за който държаха тест от 30..

публикувано на 05.07.22 в 17:19

Кога ще заработи новата обществена тоалетна в парк "Пети октомври"?

След повече от две години чакане, Стара Загора е на път отново да има… обществена тоалетна в парк „Пети октомври“. Припомняме, че заради лошото им състояние и трите градски тоалетни бяха затворени още в началото на пандемията. В края на..

публикувано на 05.07.22 в 16:25
Старши комисар Николай Колев

Бойко Рашков награди директора на ОДМВР-Стара Загора

По повод празника на МВР за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните си задължения със Заповед на Министъра на вътрешните работи с отличие „Почетен знак” на МВР - III степен е..

публикувано на 05.07.22 в 15:58
Ямбол - Център

От утре автобусите в Ямбол ще се движат с лятно разписание през делничните дни

От 6 юли, сряда, до 9 септември, петък, автобусите от градския транспорт в Ямбол ще се движат с лятно разписание през делничните дни.  Графикът на движение на превозни средства от обществения транспорт може да бъде открит на  сайта на Община Ямбол...

публикувано на 05.07.22 в 15:47

Красимир Вълчев: Реална е опасността от газова криза в България

Опасността през есента и зимата у нас да има криза с газа е реална. Това обаявиха старозагорските депутати на ГЕРБ Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. Повод за твърдението на представителите на опозицията е липсата на яснота по отношение..

публикувано на 05.07.22 в 15:37
д-р Таня Перчемлиева

Ръст на случаите на Ковид-19 в област Стара Загора

Ръст на случаите на Ковид-19 в област Стара Загора се наблюдава през последните четири дни, като днес те са 37, но заболеваемостта остава ниска. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 05.07.22 в 15:19

Плавно се увеличава броят на заболелите от COVID 19 и в Ямболска област

Плавно се увеличава броят на заболелите от COVID 19 и в Ямболска област. През последната седмица се отчита интерес към четвъртата доза за ваксиниране, информират от Регионалната здравна инспекция.   Активните случаи на Ковид в областта са..

публикувано на 05.07.22 в 15:11

Започна подаването на документи за кандидат-гимназисти

Спокойно протича първият ден от подаването на документи на кандидат-гимназистите в област Стара Загора. Това съобщи Мария Цоловска от Регионалното управление на образованието. Срокът за подаването на заявлението за първо класиране е до 7-ми,..

публикувано на 05.07.22 в 12:34

Димитровградската болница с нов модерен рентген

Болницата „Света Екатерина“ в Димитровград се сдоби с нов рентген от последно поколение . Апаратът е с големина от едва 65 см. и това ще позволява да се извършват снимки по стаите. Това съобщи началникът на клиниката по рентгенология д-р Вълчо..

публикувано на 05.07.22 в 11:53