Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради скъпия ток:

"ВиК" - Стара Загора чака над 4 млн. лева компенсации

Снимка: БГНЕС

Заради скока в цената на тока в ситуация на оцеляване от месеци са поставени и водоснабдителните фирми.  Някои от тях вече са ръба – от ямболското "ВиК" предупредиха, че от 1 февруари хиляди жители на града и 18 села  могат да останат без вода.

В Старозагорско подобна заплаха засега няма. 

Но парите на "Водоснабдяване и канализация" стигат само за две пера от разходите – за сметките за електроенергия и за заплати. „Всичко останало чака“,  каза в интервю за Радио Стара Загора управителят на "ВиК"  инж. Румен Райков.  

В края на миналата година дружеството оповести, че високите сметки за енергия няма как да не минат през поскъпване на питейната вода.

Предложението към КЕВР бе актуализацията да е  с малко над 50 стотинки, без ДДС. Мораториумът върху цените на тока и парното за битовите потребители „замрази “ и  възможността за одобрение на актуализацията. 

 По думите на Райков, ако актуализацията е била позволена, това би облекчило донякъде състоянието на водоснабдителната фирма.  „Нямаме възможност да променим цената, никой не ни дава пари, а в същото време трябва да плащаме всичко – защото ако не платим, ти спират електроенергията – никой не се интересува, че за да доставиш водата ти трябват помпи, а те са на ток“, казва управителят на "Водоснабдяване и канализация"

Над 2 милиона лева  е декемврийската фактура за ток на водния оператор, дължима за януари.

В опит да даде глътка въздух на водния сектор ВиК - холдингът и ресорното министерство са направи разчети за възстановяване на сумите, представляващи разликата в месечните сметки за енергия на дружествата. Решението за да бъдат отпуснати парите, се чака утре с постановление на Министерския съвет. 

По силата на това решение, местното дружество би трябвало да получи 4 милиона и 400 хиляди лева. 

„Глътка въздух за нас“, казва управителят на "ВиК" Стара Загора инженер Румен Райков и допълва, че с тези пари фирмата ще може да се разплати с доставчиците си, които също чакат. И също са на ръба. 

Решението за компенсация е добро, но най-добрият вариант е да се успокоят цените на енергоносителите. Защото, ако това не се случи и цената на тока запази тези си стойности, местното дружество, а и всички останали в сектора, отново ще се окажат в същата ситуация. 

По думите на инженер Райков, ако цената на енергията остане висока, "ВиК" Стара Загора може да не се успее да реализира инвестиционна програма. С  3000 километра водопреносна и канализационна мрежа, "ВиК" – Стара Загора е сред най-големите по дължина на мрежата в страната. Между 50 и 60 процента от съоръженията на територията на оператора са стари и се нуждаят от подмяна, за да бъдат намалени загубите. Но ако цените на енергоносителите се задържат високи, възможно е инвестиционна програма на дружеството тази година да няма. 

Добрата новина е, че скокът на тока не засяга изпълнението на европейските проекти за подмяна на мрежата.  Проектът в ЦГЧ на Стара Загора ще стартира най-късно в началото на пролетта. А този за подмяната на ВиК - мрежата в Чирпан е почти пред завършване. Като цяло обаче по отношение на европейските проекти за обновяване на водоснабдителната мрежа, дебне опасност. И тя е в поскъпналите цени на материалите, което се отразява върху фирмите - изпълнители.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алпинистката Христина Йосифова говори пред медиите в Стара Загора за изкачването на връх Манаслу

На Пресконференция днес в Община Стара Загора пред медиите говори алпинистката Христина Йосифова. Тя достигна най-високата точка на връх Манаслу в Хималаите, висок 8163 метра на 24 септември 2024 година. Временно изпълняващия длъжността кмет на Стара..

публикувано на 07.10.24 в 12:41

Христина Йосифова: Усещането на 8163 метра и връх Манаслу е все едно да виждаш половин свят пред себе си, чудно е

"Идеята за този връх ми даде един от шерпите - водачи от Непал. Ходя често в Непал, по един или два пъти в годината в тази красива страна. При последното ми посещение ме насочиха именно към връх Манаслу, висок 8163 метра. Септември месец е най-удачното..

публикувано на 06.10.24 в 16:44
Грамофонна плоча на популярния дует Стефка Съботинова - Тинка Пешева.

Откриват паметна плоча на народната певица Тинка Пешева в село Пролом

Паметна плоча в чест на народната певица Тинка Пешева ще бъде поставена в родното й село Пролом, Карловско. Инициатор на идеята е кмета на селото Ангелина Колева.  Официалното откриване ще се състои тази събота (28 септември) от 10:00 часа с..

публикувано на 23.09.24 в 14:13
Възпитаници на Националното училището за фолклорни изкуства

Музикалното училище в Котел открива учебната година с увеличен държавен прием

Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел надхвърли държания план-прием за новата 2024/2025 учебна година. Това съобщи в предаването "От извор се песен лее" на Радио Стара Загора директорът на училището Мария Градешлиева . "Тази..

публикувано на 15.09.24 в 20:07

НУМСИ "Христина Морфова" открива юбилейната 50-та учебна година

Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" - Стара Загора открива новата учебна година по нетрадиционен начин.  Училището отбелязва 50 години от своето създаване и всички събития през годината ще преминат под знака на този..

публикувано на 15.09.24 в 17:46

ОУ "Кирил Христов" - Стара Загора се включва в кампания за почистване на района на река Бедечка

По инициатива на екоклуб "Посланици на природата" с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска от ОУ "Кирил Христов" - Стара Загора на 14 септември ще се проведе кампания за почистване на района на река Бедечка.  Организаторите канят всички..

публикувано на 14.09.24 в 08:30

Безплатно кастриране на бездомни и домашни кучета ще се състои в Нова Загора на 27 и 28 септември

Крайният срок за стопаните на кучета за подаване на заявка за включване в Кампания за безплатно кастриране на бездомни и домашни кучета, която ще се състои на 27 и 28 септември във ветеринарна клиника в Нова Загора, ще бъде удължен с няколко дни...

публикувано на 10.09.24 в 08:00

"Раница с мечти" в помощ на деца със специални образователни потребности

200 деца със специални образователни потребности в цяла България ще бъдат подпомогнати за новата учебна година, чрез кампанията „Раница с мечти“. Младежки Общински Съвет и Младежки Дом Сливен се присъединяват към инициативата на платформата за..

публикувано на 24.08.24 в 10:00
Комня Стоянова и Никола Ганчев са сред първите солисти на Държавния ансамбъл

Таланти ще се надпяват с песните на Комня Стоянова в Средец

Tалантливи изпълнители от цяла България ще се надпяват на националния фестивал "С песните на Комня Стоянова" . Неговото десето издание ще се проведе на 7 септември (събота) в гр. Средец , общински център на село Драчево, родното място на голямата..

публикувано на 23.08.24 в 17:23

110 години от завръщането на малоазийските българи отбелязват в Свирачи

С тридневен събор жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи ще отбележат 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години, от 1974 г. насам, съобщи за Радио Стара Загора ръководителката на местната..

публикувано на 20.08.24 в 12:47