Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции
Автор: Ина Николова

Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk Ensemble Bulgaria. 

Началото на най-голямата и активна асоциация на българи в Обединеното кралство и Европа е поставено през 2016-та година в град Нотингам от Виолета Иванова. Тя е родена в Силистра и вече от 30 години живее в чужбина, повечето от които – във Великобритания.

Виолета създава организацията след  като установява, че сред българската общност има глад за събития, където сънародниците ни не само да се събират, да пеят и танцуват български фолклорни песни и танци, но и да се облекат в носии, да пресъздават  народни обичаи и да ги показват пред местните общности.

Купуването на носии и реквизит се оказва скъпо начинание, затова Виолета регистрира Асоциацията като юридическо лице и влага свои собствени средства, а след това започва да кандидатства за финансиране пред британските кметства, които активно подкрепят общностите на експатите от различни националности.

Първите черги, покривки, пафти и кобилици изпраща нейното семейство от Добруджа, а дъщеря й Десислава Радулова е юрисконсулт на Асоциация „България“, хореограф и съорганизатор на всички родолюбиви събития.

Асоциацията организира годишно десетки събирания на българи, на които се стичат стотици наши сънародници не само от Великобритания, но и от различни европейски държави, а също и много хора от различни други националности.

През изминалия уикенд в Лондон беше организирана вечер, наречена „Сите българи“, а следващото събитие е планирано за 18 юни в Нотингам – тогава край езерото в Colwick park се организира пикник, където ще се извие и най-дългото право хоро.

С Виолета Иванова разговаря Ина Николова. Повече чуйте в звуковите файлове.


Галерия

Още от категорията

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46

Татяна Даскалова за пътя по капилярите на любовта между Дунав и Темза

Татяна Даскалова живее във Великобритания вече почти 19 години и твори българска поезия. Родена и израснала в Русе, тя започва да пише стихове като ученичка през 80-те години. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както..

публикувано на 12.04.22 в 16:23

Биляна Брейзиър - да ушиеш съпричастност

Биляна Брейзиър е родена в Ловеч, а живее в Англия от 10 години. Tя е дипломиран технолог по облекло и в България е работила за големи западни модни компании. В момента е банков служител, но шиенето и изработката на облекла си остава голямата й страст...

публикувано на 02.03.22 в 21:52

Даниел Рачев, фотограф: Лондон предлага уникални локации за снимане, но ми липсва душата на България (снимки)

Даниел Рачев е фотограф на свободна практика, който вече 30 години снима звезди от шоубизнеса и модния подиум, първо в България, а през последните 15 години – в Лондон. В България е работил за повечето списания за мода и лайфстайл, големи музикални..

публикувано на 17.02.22 в 14:46

Завръщащи се от емиграция си помагат взаимно в социалните мрежи

Британско Българските ни истории се разпростират отвъд океана, но се връщат отново в България, за да погледнем и към темата за завръщането Дошло е време българите, живеещи зад граница масово да се завърнат в родината. В това са убедени..

публикувано на 16.01.22 в 13:52

Мария Крумова: Никой за нищо не ни е длъжен. Ако искаме да ни е чисто и хубаво, трябва да го направим сами

Мария Крумова живее в Англия от едва две години, първата от които - в изолация заради пандемията от Ковид, но вече е пълноправен жител на село Айлсбъри между Оксфорд и Лондон, където проектира и засажда английски градини, доброволства в  опазването на..

публикувано на 29.12.21 в 15:56

Вероника Караилиева: Да съм дъщеря на Вера Маринова е привилегия и отговорност

Вероника Караилиева заживява Англия през 1995-та, когато е била на 17, току-що завършила гимназия. По това време майка й, именитата бивша гимнастичка и спортна журналистка Вера Маринова се омъжва за Джон Аткинсън - друга легенда, но в британската..

публикувано на 28.11.21 в 15:10