Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български велосипед е изработен през 1880 година

4
Първият български велосипед - пластика на Денислав Сираков
Снимка: Мила Маринова

Първият български велосипед е изработен в Нова Загора. Година е 1880. Произвежда го уста Гено Стоянов - Арабаджията. Младият майстор коларо-железар бил само на 19 години, когато наред с волските каруци, файтони, преси за балиране на кожи и на слама, се заема с направата на колело.  

Модерното возило вече е познато по света. Първият велосипед е патентован през 1866 година, но има много твърдения, които приписват създаването му на Леонардо да Винчи. Първите доказани свидетелства за изобретяване на велосипеда са от 1817 година. Тогава той представлява малък дървен скутер, чиито създател професор барон Карл фон Дрезен го нарекъл "машина за ходене." Изобретението било необичайно и бързо спечелило популярност, дори никой не се замислил да промени дизайна му. През 1839 година шотландският ковач Къркпатрик Макмилън добавя педали и седло. Скоро след това, през 1845 година, един англичанин създава първата надуваема гума, но заради несъвършенствата й тя се оказала непригодна. Следващата страница в историята на велосипеда настъпва през 1862 година във Франция. В Нанси местните занаятчии решават да сложат педали на предното колело. Изобретението на французите печели вниманието на индустриалците, които оказват съдействие и през 1864 година започва масовото производство на велосипеди с метална конструкция.

Спорна е версията откъде е дошла идеята на Гено Стоянов да създаде велосипед. Едната твърди, че слушал разказите на свой съсед, който учел медицина в Лондон, където хората яхали "дървени коне", а според друга, видял фотография на новото возило в Европа. Сръчният майстор приложил уменията си и изработил от ковано желязо и дърво първото родно колело. И тъй като велосипедите от XIX век били с различни по диаметър колела, то и неговото било такова. Диаметърът на предното три пъти се нанасял на задното. Хората бързо измислили име на изобретението му. Кръстили го "Паяка". Днес първият български  велосипед се съхранява в Историческия музей в Нова Загора. Той е сред най-ценните експонати.

Още подробности за изобретението на уста Гено Стоянов - Арабаджията чуйте в прикачения звуков файл и разговора с Георги Камбуров - уредник в Отдел "Нова и най-нова история" в ИМ - Нова Загора

По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27

Хасково приветства пролетта с латино фиеста

Три танцови школи  - от Хасково, Стара Загора и Димитровград се включват в международна латино фиеста, посветена на световния ден на салсата на 6 април в Хасково. Срещата на всички, които обичат кубинската музика и танци е от 16,00 часа на пл...

публикувано на 04.04.24 в 14:47

Откриха въжената градина в Стара Загора

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ отвори врати тази сутрин. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст, високи над 130см. Малчуганите, които искат да посещават въжената градина преминават през..

публикувано на 03.04.24 в 13:35