Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев:

Жестока зима очаква общинските болници

Снимка: stzagora.net

В понеделник стана известен случая с 62-годишен мъж, който е оставен от близките си на грижата на служителите в Областната болница на Сливен "Д-р Иван Селимински“. Оказва се, че подобен случай не е уникален, по думите на председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев в по-малките лечебни заведения, където работят предимно с по-възрастни пациенти, това е много по-възможен сценарий.

"Свикнали сме да има забавяне в изписването на определени пациенти. Имали сме и драстични случаи 5-6 месеца да си ги почти осиновим, защото няма кой да се грижи за тях, няма кой да нацепи дърва, да приготви храна или да вземе лекарствата на пациента. Не е честа практика като цяло, но се срещат и такива случаи в работата ни. Общинските болници освен основната да лекуваме имаме и социална функция в работата си с хората. " 

Всеки такъв случай обаче натоварва и финансовата издръжка на болничното заведение, коментира още д-р Тотев.

Председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев разказа още че в последната седмица са започнали да получават много настойчиви предложения да започнат да лекуват отново пациенти с ковид, но без за това да е получена официална заповед или да бъде заплатено на медицинския персонал. 

"Това са устни предложения от колегите от районните здравни инспекции, защото при тях казват "да няма върнати пациенти". Всичко се спуска по веригата устно. Колегите в Стара Загора са с вързани ръце дори и да искат да работят с повече ковид легла, заради диференцирането на тези легла, а всъщност именно в големите болници имат капацитета и специалистите, за да лекуват такива пациенти качествено. "

Жестока зима очаква всички общински болници, защото повечето работим на газ, той и токът не е вариант в момента, каза д-р Неделчо Тотев. По неговите думи, всичко е с по-високи цени, а все още лечебните заведения не са се отърсили от кризата със заплатите. 

Още по темата, чуйте от прикачените звукови файлове. 
Още от категорията

Даниела Делчева: Не пилатес промени живота ми, моята собствена пилатес система го направи

Една от малкото активности подходяща за всеки е пилатес. Подходяща за всички възрасти и всеки пол. За ползите от пилатес разговаряме със старозагорската фитнес инструкторка Даниела Делчева. Пилатес е специфична методика на изпълняване на..

публикувано на 02.10.22 в 17:24

Фондация „Програма достъп до информация“ образова граждани и институции

Целта на Фондация „Програма достъп до информация“, която работи в България от 25 години, е да образова гражданите и организациите, които имат нужда от достъп до информация, както и тези, които трябва да я дават. Това съобщи в ефира на Радио Стара..

публикувано на 29.09.22 в 17:10

За да имате здраво сърце, пазете семейството си

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Идеята на Световната федерация на сърцето датира от 2000 г, когато е подкрепена от Световната здравна организация, Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата и други международни..

публикувано на 29.09.22 в 06:30

Темата за Украйна липсва в предизборната кампания на политиците

Темата за Украйна липсва в предизборната кампания на политиците у нас. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора проф.  Татяна Дронзина, д-р на политологичните науки, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски". По думите й това е много..

публикувано на 28.09.22 в 08:54

Психолог: Безсрочните психотестове за шофьори не са решение на проблема

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да стане безсрочно и да не се налага периодично минаване на психотест. Това предвиждат промени в Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност,..

публикувано на 27.09.22 в 13:27

Сделките с имоти „на зелено“ стават рискови

„Вече се забелязва забавяне в изпълнението на проекти от строителни компании. Някъде по обективни причини, заради забавяне на доставките на строителни материали. Но някои не толкова подготвени строителни фирми ще претърпят загуби и може да се..

публикувано на 26.09.22 в 16:16
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Трябва да бъдат очертани заплахите за България от войната и да се вземат мерки

Много е важно да бъдат очертани рисковете и заплахите за България от войната в Украйна и да бъдат взети мерки. Това заяви ви интервю за Радио Стара Загора военният експерт Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната. Той определи като..

публикувано на 26.09.22 в 09:35

Нощ на изкуствата, Международен студентски театрален фестивал и Фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора

За седемнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата”. „Събитието  се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. То стартира официално в  19.00 часа пред Регионалния исторически музей...

публикувано на 23.09.22 в 15:09

И България е застрашена от периоди на суша, смята експерт

Дестабилизацията в климата, която наблюдаваме сега е катастрофална и у нас, и в света. Югозападната част на Америка страда от мега суши, докато у нас това не се е случвало, но пък се очаква да има условия за такива. Трябва да се адаптираме, че..

публикувано на 23.09.22 в 10:02

Откриха мъртъв световно застрашен вид египетски лешояд край Джебел

Египетският лешояд Бояна, който е преминал през 22 страни на три континента, е бил открит с огнестрелна рана в района на Джебел. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Волен Аркумарев, експерт по опазването на лешоядите в Българското дружество за..

публикувано на 21.09.22 в 16:45