Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ин йога ни освобождава от стреса и напрежениетоИн йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан, която тепърва започва да се доказва от западната наука, че е пряко свързана със състоянието на енергията в тялото ни. Това обясни в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ учителят по ин йога и пилатес Александра Шихаде. Тя поясни, че с ин йога развиваме приемане и пускане, пряко и преносно. Практиката действа много релаксиращо и блажено.

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката, убедена е Шихаде.

Пилатес в моя живот играе ян ролята, защото той изисква точно обратното на ин йога – стягането на цялата мускулатура, заздравяването на мускула, има повече динамика и движение, споделя младата старозагорка. Смятам, че двете техники се допълват чудесно. Пилатес сутрин, ин йога вечер, пояснява Александра.

Пилатес е метод, който външно изглежда фокусиран върху тялото - секси физика, стройна фигура, но всъщност създателят му е заложил в него момента на осъзнаването: mind – body философията. Тя търси и намира връзката между ума и тялото. И ако практикуваме правилно пилатес също развиваме осъзнатостта си и присъствието си в настоящия момент, допълва Шихаде.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с учителя по ин йога и пилатес Александра Шихаде. 

Още от категорията

Само една трансплантация на бъбрек за годината

Трансплантациите в България са много под нужното ниво. Болните предпочитат вече да се лекуват в чужбина, защото екипите, които извършват сложните операции, не успяват да натрупат опит и да гарантират качествено лечение. Допълнително усложнение на..

публикувано на 03.12.22 в 12:34
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Светът може да се избави от СПИН към 2030 г.

До една година се очаква да приключат клиничните изпитания на ваксина срещу ХИВ, базирана на РНК-технологията. Първите резултати са много обнадеждаващи. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора в Световния ден за борба със СПИН проф. Радка..

публикувано на 01.12.22 в 08:05

35 хиляди умират годишно от резистентни бактерии в Европа

Повече от 35 хиляди души в Европа умират от инфекции, причинени от множествено резистентни бактерии. Това сочат последните данни от Европейския център за контрол на болестите. За стария континент последиците от тези инфекции са съизмерими със..

публикувано на 26.11.22 в 12:43

Коя е най-добрата диета!

Най-добрата диета е тази, която отговаря на индивидуалните ни потребности и няма строго определени рамки. Перфектната диета е тази, с която можем да постигнем дългосрочни резултати и да я спазваме с лекота до края на живота си. Това коментира..

публикувано на 19.11.22 в 12:29

Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супербактерии

Свидетели сме на нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотици и това се превръща в сериозна заплаха за общественото здраве на човечеството. Свръхупотребата на антибиотици доведе до появата на супер бактерии. Това заяви проф. Грозданка..

публикувано на 18.11.22 в 09:08

Световен ден на недоносените деца

Днес е световния ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. В България, по данни на НЗОК, през 2021 г. са се родили над 6500 недоносени бебета, което е малко над 12% на сто от всички раждания...

публикувано на 17.11.22 в 17:26

Д-р Елена Стайкова с награда за иновации

Специалистът по микробиология д-р Елена Стайкова беше отличена с приза „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ в наградите на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Уникалното при изследванията на д-р..

публикувано на 12.11.22 в 12:29

70 хиляди страдат от глаукома в България

Глаукомата засяга периферното зрение, като се наблюдава и повишено вътреочно налягане. Заболяването започва бавно и незабележимо с постепенна загуба на зрението. Обикновено пациентите идват на преглед, когато глаукомата е нанесла сериозни..

публикувано на 05.11.22 в 13:13

Да преодолееш зависимост за 28 дни: Шанс за пълноценен живот

Нов метод за лечение на зависимости навлиза в България. Моделът "Минесота" се прилага успешно в САЩ повече от 70 години, набира популярност и в редица европейски държави. В Полша вече се е превърнал в утвърдена практика.  Възстановителният курс..

публикувано на 30.10.22 в 10:05

Доц. Васев с престижна награда

Ортопедът доц. Валентин Васев получи престижната награда Лекар на годината в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност". Тя му беше връчена на официална церемония от..

публикувано на 29.10.22 в 13:21