Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колата на шефа на криминалната полиция на Германия е в Казанлък

7
Снимка: Кристина Русева

Знаете ли, че автомобил на криминалната полиция на Западна Германия... се намира в Казанлък? При това, автомобилът е много ценен, защото е единствена бройка - направен е специално за главния началник  на криминалната полиция на ФРГ! Автомобилът е марка "Volkswagen PASSAT 32 B". Негов притежател е  Тодор Петров от Казанлък.

"Всичко в него си е оригинално - кожения салон, кутия за автомат МР 5, радиостанцията, телефона,  сигналната лампа... Боядисан е в цветовете на германската криминална полиция - бяло и зелено, а логото му с три лъва, един над друг - е гербът на Велико Търново", разказва собственикът. Според него, това лого е избрано за лого на германската криминална служба от 1984 г.

"На задната седалка стои и оригинална халба за бира, която е 5-ата бройка от 5000 халби, произведени специално за служителите на криминалната полиция. Автомобилът е бил на служба от 1987 до 1992 г., когато влиза в България", допълва Тодор Петров. 

Навсякъде, където участва в ретропаради у нас и в чужбина, автомобилът печели грамоти и отличия. За това допринася и оригиналното представяне  - с куфарче с пари, заловена пратка наркотици, ограничителни полицейски ленти, очертано местоположение на жертви на престъпление... Последното му участие е било на изложение в Сърбия.

Германската полицейската кола е третата в колекцията от стари автомобили на фотографа от областта на мебелния дизайн, след "Порше 924 S" от 1987 г. и два автомобила "Поло" от 1985 и 1989 г. 

На днешния ретропарад на автомобили в парк "Артилерийски" Тодор Петров и неговият полицейски автомобил предизвикаха огромен интерес и много старозагорци си направиха снимки за спомен с полицая и автомобила на някогашния шеф на западногерманската криминална полиция....

Чуйте интервюто със собственика на полицейската кола германската криминална полиция в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02