Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Национална инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки" за пръв път в Стара Загора

БНР Новини

Национална инициатива за насърчаване на деткото четене "Разказвачът на приказки" от 8 години организира живи читателски срещи между съвременни български детски автори и деца из цяла България на територията на училища, детски градини, библиотеки, читалища. Близо 3000 са посетените училища до момента. 

За пръв път инициативата ще гостува и в Стара Загора, като подбрани 5 български автори ще се срещнат с деца от 1 до 5 клас в периода 28 ноември - 2 декември. Училищата, които ще се включат в това приключение са СУ "Васил Левски", СУ "Железник", ОУ "Кирил Христов", ОУ "Митьо Станев", ОУ "Свети Никола". Организаторите обещават на пролет да продължат отново със срещите на живо и в други училища в Града на липите.  

"Честите срещи между авторите и децата са един от начините да събудим интереса на децата към книгите отново. От началото на пандемията се наблюдава завръщане към книгата, но тенденцията да намалява интересът с нарастване възрастта на децата не се е променила. Друго, което трябва да се промени е терминът "задължителни" книги за лятната ваканция да отпадне, съотношението български и преводни книги в училище да бъде поне 50/50, законодателни промени, както и повишаване позанията и уменията на родителите в подбора на подходящи книги за възрастта на децата им" - сподели специално за Радио Стара Загора Константин Кирил Иванов - Разказвачът на приказки, създател и директор на инициативата. 

Чуйте какво още каза Разказвачът на приказки в прикачения звуков файл: Галерия

Още от категорията

Регионална библиотека "Захарий Княжески" се сдоби с "Колело на емоциите"

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора работи по нов проект „Колелото на емоциите“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“. Новата услуга в..

публикувано на 07.02.23 в 16:21

Master оf Art Film festival в Стара Загора

Над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите "Архитектура", "Дизайн и мода", "Изобразително изкуство", "Музика и танц", "Литература", "Фотография", "Театър и кино", "Съвременно изкуство" и "Изкуство и власт" ще покаже Master оf..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

Парламентарната реч – от миналото до днес

Както днес, така и преди 100 години в парламента са се карали, обиждали, обвинявали са предишните управления за всичко, обвинявали са се един друг, че са чужди подлоги, и като цяло са търсели промяна. Това сподели за Радио Стара Загора Благослав..

публикувано на 07.02.23 в 10:53

Мобилна игра учи на български народни хора̀

Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с помощта на нова технология заема своето почетно място в ежедневието на съвременния човек. С иновативна мобилна игра вече можете да учите български народни хора по революционно..

публикувано на 06.02.23 в 12:40

Катя Близнакова за музиката, мечтите и добрата енергия

Вечно усмихнатата певица Катя Близнакова представи новата си песен „Колко още“. Интересен факт около песента е избора на текст. Това се случва на премиерата на третата книга на журналиста Костадин Филипов „ Нощ и нож“, където певицата харесва..

публикувано на 03.02.23 в 12:44

Живот извън времето

Два пъти в годината ни се налага да настройваме часовниците си с времето. Не че то не определя нашия ритъм, но все пак от години традицията повелява да се съобразяваме с лятно и зимното часово време. Разбира се, от години се води полемика за или..

публикувано на 02.02.23 в 08:50

Още веднъж за един от съвременните строители на Стара Загора

На този ден през 1852 г. в Ески Загра  в семейството на търговец се  родил изтъкнатият старозагорец Атанас Трифонов Илиев. Бащата дал солидно образование на сина си – минал през всички степени на образование в родния град, учил в Пловдив, Прага, Табор..

публикувано на 02.02.23 в 06:10

Днес е Петльовден

   Днес в българската народна традиция се отбелязва Петльовден – денят на мъжките чеда, който се приема като мъжки празник, на плодовитостта на момчетата. Името му идва от обредното животно, което се коли. Празникът има регионално значение –..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Никола Ичлев - старозагорецът със "страшна балканска сила", според европейската преса

Чували ли сте за Никола Илчев? Ако името му не ви говори нищо, назад в годините, преди по-малко от век това име е прославяло България.  А европейските вестници се надпреварвали да излизат със статии за чутовната балканска сила на българина.  Никола..

публикувано на 30.01.23 в 15:32

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00