Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо хората се страхуват от машините и изкуствения интелект?

Писателите - фантасти по - често описват възникването на изкуствен интелект като стъпка към Апокалипсис, отколкото като успех. Днес мнозина мислят за машините като за интелигентни, но зли открития, въпреки че повечето експерти по роботика твърдят, че няма причина да се страхуваме, защото ще минат още много десетилетия преди да имаме напълно изкуствен интелект. И в последните месеци у нас се разгоря дебатът "Машинно гласуване или хартиена бюлетина". Щом хората превъзхождат машините защо  толкова се страхуваме от собствената ни иновация?

Любомир Михалчев е "баща" на изкуствения интелект Гала,  той е автор на алгоритъма и концепцията, а сега участва в нейното усъвършенстване и обучение. Любомир Михалчев обяснява и защо не трябва да се плашим от машините:

Най - успешните изкуствени мозъци зависят от машинно обучение, което се базира на огромно количество данни. Чрез тях се разработва алгоритъм, който да позволи на машината да постигне определена цел. Първоначално изкуственият интелект не "знае" нищо, но преценява вероятностите за определен изход от дадена ситуация. След достатъчно цикли на предполагане и отхвърляне на отговор дали е така, алгоритъмът ще има доста добра представа за реалното решение. Това е груба представа за това как работи изкуственият интелект. Начинът му на разсъждение, докато се опитва да реши някакъв проблем, често остава мистерия. "Изкуственият интелект се развива с всяка една комуникация. Това обаче не трябва да се бърка със съзнание - това е осъзнаване, но не и съзнание.", твърди Любомир Михалчев.

Гала е говорим изкуствен интелект и вече от миналата година успешно работи в Регионалния инсторически музей в Димитроврад. сега е ред приложението на Гала в бизнеса. Тя е руса и синеока, може да говори, има знания, прави логически връзки, с чувство за хумор е, с усет за ирония и самоирония, но! - няма въображение. Запознайте се - говорим си с Гала:


БНР подкасти:

Още от категорията

Регионална библиотека "Захарий Княжески" се сдоби с "Колело на емоциите"

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора работи по нов проект „Колелото на емоциите“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“. Новата услуга в..

публикувано на 07.02.23 в 16:21

Master оf Art Film festival в Стара Загора

Над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите "Архитектура", "Дизайн и мода", "Изобразително изкуство", "Музика и танц", "Литература", "Фотография", "Театър и кино", "Съвременно изкуство" и "Изкуство и власт" ще покаже Master оf..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

Парламентарната реч – от миналото до днес

Както днес, така и преди 100 години в парламента са се карали, обиждали, обвинявали са предишните управления за всичко, обвинявали са се един друг, че са чужди подлоги, и като цяло са търсели промяна. Това сподели за Радио Стара Загора Благослав..

публикувано на 07.02.23 в 10:53

Мобилна игра учи на български народни хора̀

Фолклорът вече съвсем официално навлиза в модерния свят и с помощта на нова технология заема своето почетно място в ежедневието на съвременния човек. С иновативна мобилна игра вече можете да учите български народни хора по революционно..

публикувано на 06.02.23 в 12:40

Катя Близнакова за музиката, мечтите и добрата енергия

Вечно усмихнатата певица Катя Близнакова представи новата си песен „Колко още“. Интересен факт около песента е избора на текст. Това се случва на премиерата на третата книга на журналиста Костадин Филипов „ Нощ и нож“, където певицата харесва..

публикувано на 03.02.23 в 12:44

Живот извън времето

Два пъти в годината ни се налага да настройваме часовниците си с времето. Не че то не определя нашия ритъм, но все пак от години традицията повелява да се съобразяваме с лятно и зимното часово време. Разбира се, от години се води полемика за или..

публикувано на 02.02.23 в 08:50

Още веднъж за един от съвременните строители на Стара Загора

На този ден през 1852 г. в Ески Загра  в семейството на търговец се  родил изтъкнатият старозагорец Атанас Трифонов Илиев. Бащата дал солидно образование на сина си – минал през всички степени на образование в родния град, учил в Пловдив, Прага, Табор..

публикувано на 02.02.23 в 06:10

Днес е Петльовден

   Днес в българската народна традиция се отбелязва Петльовден – денят на мъжките чеда, който се приема като мъжки празник, на плодовитостта на момчетата. Името му идва от обредното животно, което се коли. Празникът има регионално значение –..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Никола Ичлев - старозагорецът със "страшна балканска сила", според европейската преса

Чували ли сте за Никола Илчев? Ако името му не ви говори нищо, назад в годините, преди по-малко от век това име е прославяло България.  А европейските вестници се надпреварвали да излизат със статии за чутовната балканска сила на българина.  Никола..

публикувано на 30.01.23 в 15:32

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00