Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитровградското село Каснаково ще привлича повече туристи с нова римска вила и винарна

5
Снимка: Кристина Русева

Село Каснаково в община Димитровград е известно със Светилището на нимфите и Афродита. То се намира на 12 км от двата големи града – Димитровград и Хасково, близо е и до магистрала Марица. И може би заради това в последните  година –две е предпочитано за доста млади хора. Роля е изиграла и пандемията, навярно. Само за миналата година броят на жителите му се е увеличил с 30-ина души, споделя със задоволство кметът Тодор Атанасов.

  Популярността на селото сред хората, търсещи исторически забележителности нарасна напоследък след откриването на още една римска вила с добре запазена подова мозайка. След известното светилище на нимфите и Афродита от римско време и намиращия се в близост дом на състоятелен римски гражданин, наскоро бе открита случайно още една вила на богат патриций. „Основите на новата вила бяха „закачени“ при направата на велоалеята от светилището до манастира в с. Добрич. Археолозите заснеха размерите й и казаха, че е по-голяма от вила Армира. За този обект са нужни малко повече средства за да бъде разкрит и консервиран, за да стане част от римския комплекс светилище и жилища на богати патриции“, каза Атанасов. Той припомни, че новото откритие се простира на 2 700 кв. м застроена площ. Някои учени смятат, че домът е принадлежал на римския пълководец Тит Флавий и неговата любима жена Кладия Монтана. 

  Наскоро е било закупена сградата на бившето училище, която ще се превърне във винарна от собствениците, които ще се възползват от 250 дка лозя в землището на селото. Така освен исторически, с. Каснаково ще предлага и възможност за винен туризъм. Според кмета и някои от местните хора, община Димитровград може да помогне в това отношение на местните хора с малък проект за облагородяване на терена в подножието на светилището край реката, като се терасира, залеси и се изградят обособени кътчета за барбекю и открити павилиони за отдих със закуска.  

Чуйте цялото интервю на кмета на с. Каснаково Тодор Атанасов в звуковия файл. 
БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00

Как се е наричал фитнесът век назад в Стара Загора

Ако в днешно време много от нас посещават фитнес, за да поддържат добра форма, век назад в България, и разбира се, в Стара Загора фитнесът е имал друго име.  Което е звучало и доста по-патриотично.   Чували ли сте за гимнастическите дружества "Юнак"..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Защо огърлицата на почетните граждани на Стара Загора има седем елемента

Знаете ли откога датира традицията за удостояване на достойните хора в Стара Загора със званието "почетен гражданин"?.  А знаете ли кой е автор на специалната огърлица, която се връчва на най-достойните измежду достойните?  И защо елементите в нея са..

публикувано на 25.01.23 в 16:32

Отборът на Стара Загора по спортен бридж стана първи на държавното първенство

Отборът на Стара Загора по спортен бридж спечели шампионската титла на държавното клубно отборно първенство. Това е голям успех на старозагорският отбор по спортен бридж на държавното клубно отборно първенство, което се проведе за първи път...

публикувано на 24.01.23 в 14:37
Парк

Предлагат Алея на талантите в Стара Загора

Идеята Стара Загора да си има Алея на талантите, която да събира и показва постиженията на най-изявените младежи от общината, лансира общинският съветник и бизнесдама Ваня Михайлова. Тя допълни, че във времето е работено по подобна идея, но не..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак.  В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато),..

публикувано на 23.01.23 в 13:59

От "Баболандия" с любов!

Бабинден, отбелязван на на 21 януари по стар стил , е един от големите български народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на..

публикувано на 21.01.23 в 08:00

Психолог Неви Бождукова: „Прегръщайте децата си!“

На 21 януари отбелязваме международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Смята се, че около 21 януари хората се..

публикувано на 21.01.23 в 06:00

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден по нов стил. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия. В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на..

публикувано на 20.01.23 в 07:10

450 птици зимуват в Центъра, през февруари чакат бебета брадати лешояди

Над 450  птици от няколко различни вида са намерили подслон и убежище тази зима в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора,  "Повечето от тях  с нелека съдба и са попаднали в Центъра тъкмо заради човека", разказва доктор Христина..

публикувано на 19.01.23 в 10:05