Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак. В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато), дърво, вода, огън и земя. Повторението им се случва веднъж на 60 години.

През 2023 ред е на Черния (или тъмно-син) Воден Заек (или Котка).

Интересен факт е, че някои от китайските зодиакални знаци се символизират от два тотема, както е в случая. Освен Заека, за покровител на годината се приема и Котката. Двете животинки се изписват с един и същ йероглиф и имат доста сходни характеристики – любознателни, предпазливи, находчиви, добродушни, гальовни, пухкави и винаги падат на краката си, никога по гръб.

Годината на Заека е 4-та в 12-годишния цикъл на източния календар и се възприема за една от най-щастливите, защото обикновено е изпълнена с романтика, приятелство, сравнително лесни успехи и съвсем обикновено човешко и семейно щастие. Настъпването й ще омекоти последствията от събитията, случили се в годината на Тигъра. Тигърът е символ на храброст, а Заекът – на предпазливост, така че те действат винаги в синхрон. Според една китайска поговорка: „Храброст, проявена без предпазливост е равна на безумие, а предпазливост без храброст – на страх!“

В годината на Заека щедра компенсация ще получи всеки, който е жертвал нещо в предишните години. Който е посял семената, сега ще бере плодовете, защото Заекът е символ на плодородие. Без особени затруднения ще се реализират новите проекти. Ще осъществят мечтите си хората, които желаят да имат деца. Художниците и представителите на творческите професии ще усетят прилив на вдъхновение и ще са с пъти по-продуктивни. Основно направление, в което трябва да се работи в предстоящата година е подобряването на взаимоотношенията на всякакво ниво и в частност на любовните, романтичните и семейните. Всички конфликти и противоречия ще се разрешават много по-лесно и най-вече по пътя на убеждението, а не на грубата сила.

С каквото и да се заемат, през годината на Заека (Котката), хората трябва да запазят достойнството си и чувството за мярка. Всеки, който би желал да постигне успехи без да допусне фатални грешки трябва да се научи да се приспособява към обстоятелствата, да реагира гъвкаво, да решава проблемите по мирен начин, по пътя на преговорите и да не създава конфликти.

Бизнес партньорствата също ще са печеливши. 2023 ще е страхотна година във финансов аспект.

Чуйте повече за Годината на Черния Воден Заек от интервюто на Поли Гънчева с Мариана Мръвкова, фън шуй експерт от "Фън Шуй Академия":

Подробности и очакваните прогнози за всеки знак от китайския зодиак през предстоящата година на Водния Заек, чуйте от фън шуй експерта Мариана Мръвкова:  Още от категорията

Никола Ичлев - старозагорецът със "страшна балканска сила", според европейската преса

Чували ли сте за Никола Илчев? Ако името му не ви говори нищо, назад в годините, преди по-малко от век това име е прославяло България.  А европейските вестници се надпреварвали да излизат със статии за чутовната балканска сила на българина.  Никола..

публикувано на 30.01.23 в 15:32

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00

Как се е наричал фитнесът век назад в Стара Загора

Ако в днешно време много от нас посещават фитнес, за да поддържат добра форма, век назад в България, и разбира се, в Стара Загора фитнесът е имал друго име.  Което е звучало и доста по-патриотично.   Чували ли сте за гимнастическите дружества "Юнак"..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Защо огърлицата на почетните граждани на Стара Загора има седем елемента

Знаете ли откога датира традицията за удостояване на достойните хора в Стара Загора със званието "почетен гражданин"?.  А знаете ли кой е автор на специалната огърлица, която се връчва на най-достойните измежду достойните?  И защо елементите в нея са..

публикувано на 25.01.23 в 16:32

Отборът на Стара Загора по спортен бридж стана първи на държавното първенство

Отборът на Стара Загора по спортен бридж спечели шампионската титла на държавното клубно отборно първенство. Това е голям успех на старозагорският отбор по спортен бридж на държавното клубно отборно първенство, което се проведе за първи път...

публикувано на 24.01.23 в 14:37
Парк

Предлагат Алея на талантите в Стара Загора

Идеята Стара Загора да си има Алея на талантите, която да събира и показва постиженията на най-изявените младежи от общината, лансира общинският съветник и бизнесдама Ваня Михайлова. Тя допълни, че във времето е работено по подобна идея, но не..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

От "Баболандия" с любов!

Бабинден, отбелязван на на 21 януари по стар стил , е един от големите български народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на..

публикувано на 21.01.23 в 08:00

Психолог Неви Бождукова: „Прегръщайте децата си!“

На 21 януари отбелязваме международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Смята се, че около 21 януари хората се..

публикувано на 21.01.23 в 06:00

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден по нов стил. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия. В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на..

публикувано на 20.01.23 в 07:10

450 птици зимуват в Центъра, през февруари чакат бебета брадати лешояди

Над 450  птици от няколко различни вида са намерили подслон и убежище тази зима в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора,  "Повечето от тях  с нелека съдба и са попаднали в Центъра тъкмо заради човека", разказва доктор Христина..

публикувано на 19.01.23 в 10:05