Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

След случаите с насилие над животни в Павел баня

Кой посегна на животни в Павел баня - все още не се знае, въпреки наградата, обявена от кмета Бесоолу

Според природозащитници, намаляването на подобни инциденти минава през превенция, зоополиция и съвместна работа на институции и организации

Превенция, действаща зоополиция, съвместна работа на институциите ще доведат до намаляване на случаите на насилие над животни, каза за Радио Стара Загора Ивелина Недкова от "Анимал Хоуп"  - Казанлък. В началото на годината сигнал от природозащитната организация на два пъти постави в центъра на общественото внимание случаи на нехуманно отношение към животни  в Павел баня. 

При първия  ставаше въпрос за отровени кучета, при втория случай сачми  едва не убиха друго животно.  

"Водят се досъдебни производства, но все още нямаме информация за развитие и по двата случая", каза Ивелина Недкова. 

В опит извършителите да бъдат открити,  кметът на община Павел баня, Иса Бесоолу, дори обяви парична награда от 1000 лева за информация, която може да доведе до разкриването им. 

Въпреки сериозния бонус, никой засега не се е свързал с Бесоолу или с полицията., 

"Но пък и няма нови случаи на насилие над животни", подчерта кметът.  

Местната община има действаща програма за следене и контрол върху популацията на домашните любомци, но пък няма приют за безстопанствни кучета. По закон, държавата и не задължава общините да разполагат с подобно учреждение, казват от Българската агенция по безопасност на храните. И поясняват - ако има ултимативна заповед, това предполага ангажимент на държавата по изграждането на приютите.  А  нормативната уредба в България определя за това отговорни да са  местните власти.

На територията на областта в двете най-големи общини - Стара Загора и Казанлък, има действащи приюти. Инвестиционно намерение за изграждането на такъв пред Областната дирекция по безопасност на храните, е депозирала и община Мъглиж, съобщават от БАБХ. 

" В общините, в които няма регистрирани приюти за безстопанствени кучета, са налице договори с регистрирани ветеринарни амбулатории или клиники, които извършват ветеринарномедицинските дейности, съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета", пишат още в отговор на въпроси по темата от Пресцентъра на БАБХ до Радио Стара Загора. 

Тъкмо такъв договор има и община Павел баня.  Но точка 4 от Наредбата за отглеждане на домашни любимци задължава стопаните в случай, че техният домашен любимец роди потомство и те не могат да полагат грижи за него, да оставят потомството тъкмо в приют.  

" В такива случаи служители от общината  вземат малките, поставят им се маркери и се опитваме да  им намерим стопани",  уточни кметът. Той призна, че дейността е несвойствена, но не иска да допуска животните да бъдат оставени на произвола на съдбата. 

" Ние сме малка община и нямаме средства за да изградим приют за безстопанствени кучета". Затова и засега, не планираме такъв, подчертавам - засега. но ако има възможност за получим финансиране по европейски грант за обособяването на такова учреждение, категорично ще се възползваме, заяви още кметът Бесоолу. 

 Още от категорията

В петък изтича кандидатстването на стипендии в община Тунджа

Община Тунджа ще отпусне 21 стипендии за отличен успех на ученици и студенти на първата за 2023 г. сесия за кандидатстване, като документи се приемат до 31 март. Стипендиите ще бъдат връчени на церемония на 19 април, като част от програмата за..

публикувано на 29.03.23 в 09:04
Предавател на Радио Стара Загора, FM-88.30MHz, Стара Загора

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 29.03.2023 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Стара Загора с честота 88.3 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 29.03.23 в 08:05

От умерен до силен вятър в Старозагорска област

Добра е видимостта в цялата Старозагорска област тази сутрин. От умерен до силен вятър ще продължи да духа през целия ден. Пътните настилки са предимно сухи, духа от умерен до силен вятър, температурите са от -4 до +3 градуса, информира дежутният в..

публикувано на 29.03.23 в 06:53
снимката е илюстративна

През май започва електронното записване за първи клас

На 18 май 2023 г. /четвъртък/, в 12:00 часа, ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2023/2024 година. Тя ще бъде затворена на 30 май 2023 г. Регистрации, редактирания и откази по заявленията за прием, ще могат да..

публикувано на 28.03.23 в 16:17

В старозагорско има осъдени за нарушения в горите

Горските стражари и служителите на Югоизточното държавно предприятие през миналата  направили близо 38 000 проверки и са издали  1067 акта. „Четири от дадените актове на прокуратурата са завършили с присъда  - глоба или пробация. Но остава ниска..

публикувано на 28.03.23 в 15:46

За втора поредна година Национален университетски лекоатлетически крос ще се проведе в Ямбол

На 31 март и 1 април, петък и събота, в Градския парк на Ямбол и в Лесопарк „Боровец“ за втора поредна година ще се проведе Национален университетски лекоатлетически крос. Събитието е организирано от Община Ямбол, Асоциацията на студентския..

публикувано на 28.03.23 в 14:52
Цветан Филев

Тютюнопроизводители настояват за месец отсрочка за вписване в регистъра

Производители на тютюн настояват пред Министерството на земеделието за удължаване до 30 април на срока за вписване на земеделските стопани в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2023 година. Това става ясно от писмо, разпространено от Цветан Филев,..

публикувано на 28.03.23 в 14:26

Цветен Великден с деца и животни организира Зоопаркът в Стара Загора

На Велики четвъртък (13 април) и Велика събота (15 април), малки и големи старозагорци и гости на града, имат покана да се включат в пъстрия празник на Зоопарка в Стара Загора. „Цветен Великден с деца и животни" е мотото на инициативата, която с много..

публикувано на 28.03.23 в 14:19

Затварят за ремонт кръговото кръстовище на входа на Ямбол

До 9 април ще бъде затворено за движение кръговото кръстовище на входа на Ямбол на влизане от Сливен и автомагистрала "Тракия". Създадена е временна организация на движение. В района на кръстовището се извършват довършителни строително- монтажни..

публикувано на 28.03.23 в 14:15

Сдружение „България за чиста розова долина“ сигнализира за токсични нива на формалдехид в атмосферния въздух

Според експерти на сдружението, на базата на отчетени стойности от сензора, монтиран до язовир Копринка, и от този в с.Голямо Дряново, в интервала между 09.03.2023г. и 26.03.2023г., нормите многократно са надвишавали максимално еднократната..

публикувано на 28.03.23 в 12:45