Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес е Петльовден

2
Снимка: интернет

   Днес в българската народна традиция се отбелязва Петльовден – денят на мъжките чеда, който се приема като мъжки празник, на плодовитостта на момчетата. Името му идва от обредното животно, което се коли. Празникът има регионално значение – разпространен е предимно в източна България – в Добруджа, Варненско, Карнобатско и Котленско и празнува мъжкото дете. Защото в нашата обредна традиция, то продължава рода. Празникът е познат с различни имена. Това идва и от съвпадението на датата 2-ри февруари /по стар стил/,  с деня на Св. Патриарх Евтимий, който според българите християни е закрилник на децата от детски болести, най-вече детски паралич. Това разказа за Радио Стара Загора етнографът от Института по етнология и фолклористика при БАН Илия Вълев.

 По старому, 2-ри февруари е Сретение Господне, когато Богородица представила младенеца Исус в Божия храм.

  Според народния ни календар празникът е посветен на децата и подготовката за него започва от рано. Преди деня къщата се почиства и замазва. Семейството се облича с нови дрехи, на този ден не се работи.

 В къщата, където има мъжка рожба бабата или майката колят петел, с кръвта на птицата намазват лицата на децата за здраве и прага на дома за да бягат болестите и злото. В Карнобатско, самото дете коли птицата, за което се прави курбана. Вари се курбан, който заедно с питата, намазана с мед или тестени фигурки  на петел се раздават на съседите и близки за здраве.

  Има предание, че Петльовден води началото си от времето на турското робство, когато еничарите събирали кръвния данък – взимали 8-10 годишни момчета от християнските семейства, за да  попълват еничарския корпус на султана. За да спасят чедата си от отвличане, в някои села  майките колили петел и с кръвта му бележили портите като знак, че кръвният данък вече е платен от семействата в тези  домове. „Тази легенда е доста популярна, но няма писмени свидетелства за нея“, казва ученият.

  Подобна притча има  и в библейските събития, че Богородица, за да спаси сина си от заповедта на цар Ирод, който заповядал да бъдат избити всички деца от мъжки пол до 1-2 години, за да бъде убит Спасителя, заколила петел, с чиято кръв белязала портата на дома си за да подминат римските войници къщата й, като дом, през който вече са минали.

  Фигурата на петела символизира мъжкото начало, плодовитостта и продължението на рода в българския фолклор. Неговото изображение се среща и по женските престилки и ризи, най-вече на девойките, които са вече готови да раждат. Затова и старите хора казвали някога за тях „Клъвнал ги е петелът, което означава, че вече могат да се задомят, защото могат да станат майки, т. е да продължава българският род“, разказа Илия Вълев.

 Петелът е и символ на новото начало, на новия ден и слънчевото начало в нашия фолклор. 

В звуковия файл чуйте интервюто с Илия Вълев от Института по етлогия и фолклористика към БАН:Галерия

Още от категорията

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15

Фондация „Енчо Керязов“ отново подкрепя даровити деца

Фондация „Енчо Керязов“ търси млади таланти в спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“. В рамките на месец могат да се подават кандидатури за участие на сайта на фондацията, съобщи за Радио Стара Загора известният цирков..

публикувано на 20.03.23 в 15:39

Стара Загора първа се сдоби с електронно табло, което отчита новородените

Ротари клуб Стара Загора избира датата на настъпване на астрономическата пролет 20 март, за да направи подарък на старозагорци. Електронното табло, което отчита в реално време кога в Стара Загора се ражда бебе, е вече факт и функционира. То се..

публикувано на 20.03.23 в 15:25

Старозагорката Яна Дочева с приз от конкурс в Полша

Яна Дочева от Стара Загора завоюва призово място в Международен конкурс „Star Bridge” в Полша . Яна е на 17, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и възпитаник на Вокална студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“-Стара Загора. Тя започва да пее още преди да..

публикувано на 17.03.23 в 16:17
Драматичен театър

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии..

публикувано на 17.03.23 в 15:31