Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболският музей представя артефакти

Снимка: http://yambolmuseum.eu/

Артефакти, открити по време на проучванията на надгробна могила в община Стралджа, ще представи Ямболският музей в традиционната годишна Национална изложба в столицата. Разкопките са направени миналото лято и включват различни предмети, използвани при погребалните обредни практики.

Проучванията са на правени в част от могилен некропол, включващ общо 6 обекта, който се намира на скалисто възвишение, в близост до село Могила. Находките са от ранната бронзова епоха, и ориентировъчно датират от 3-то до 2-ро хилядолетие пр. н.е. Открити са  в гробни ями, вкопани в скалите и дооформени с ломени камъни.  

По-късно в могилния насип са вкопани още 7 вторични погребения от края на ранната и средната бронзови епохи, и той е донатрупан. 

Проучванията са извършени в рамките на договор за научно сътрудничество между РИМ в Ямбол и Карловия университет в Прага. 

В тазгодишната изложба, организирана  ежегодно от Националния археологически институт с музей при БАН, са включени открития и изследвания на 17 музея в страната. 

Откриването на изложбата е на 15 февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32

Държавният куклен театър в Сливен с нова премиера

Държавният куклен театър в Сливен ще зарадва приятелите си с нова премиера на 14-ти април от 11 ч.  Актьорите ни предлагат да погледнем на живота на възрастните през очите на децата и да разберем какво се случва, когато детските мечти се сливат с..

публикувано на 08.04.24 в 13:41

"Четем, играем, разбираме" - едно книжно състезание, много усмихнати малки читатели

„Четем, играем, разбираме“ – под това мото премина поредното събитие в рамките на маратон „Четяща Стара Загора 2024“.  Книжната среща, реализирана от библиотека „Родина“, с любезното домакинство на ДГ „Райна Княгиня“ и партньорството на..

публикувано на 05.04.24 в 15:05

Носителят на ИКАР’24 Пенко Господинов: „Уча студентите си да бъдат добри хора!“

На Световния ден на театъра, 27-ми март, традиционно се раздадоха наградите ИКАР’24 на Съюза на артистите в България. Весела Бабинова за водеща женска роля и Пенко Господинов за водеща мъжка роля са новите любимци на „Икар". Новият..

публикувано на 04.04.24 в 12:22
Радост Младенова - Арабаджиева

Студио "Алегра" представя България на престижен европейски фестивал

„Училище за магьосничества“ - постановка на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще представи Стара Загора и България на престижния европейски фентъзи фестивал "Еврокон".   По този повод в студиото на Радио Стара Загора гостува..

публикувано на 04.04.24 в 11:07

"Най-добрите писатели са хората, които пишат с добри постъпки"

Маратон "Четяща Стара Загора 2024"  набира все по-интересна скорост. Снощи се състоя поредната книжна среща в нашия град- този път с едно от най-обичаните и утвърдени имена в съвременната българска проза - Здравка Евтимова.  Зала "Лубор Байер" едва..

публикувано на 03.04.24 в 16:43

За първи път показват оригинални творби на Салвадор Дали в Ямбол

Произведения на световноизвестния испански художник Салвадор Дали от  колекция „Кесаури“ ще  гостуват в Ямбол.  Официалното откриване на изложбата "Дизайнерски творби" е на 8 април, понеделник, от 17:30 ч. в Безистена. Куратори на експозицията са..

публикувано на 03.04.24 в 11:17