Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната реч – от миналото до днес

Снимка: БГНЕС


Както днес, така и преди 100 години в парламента са се карали, обиждали, обвинявали са предишните управления за всичко, обвинявали са се един друг, че са чужди подлоги, и като цяло са търсели промяна. Това сподели за Радио Стара Загора Благослав Михайлов, създател на платформата за работа в обществен интерес „Стража“, след като е прелистил стенограмите на всички Народни събрания от началото на съществуването им досега.

Това е признак на демокрация, когато хората се карат, когато се борят различни интереси. Така функционира едно свободно общество, в което хората могат да изразяват несъгласията си, допълва блогърът.

Изключение прави 45-годишният период на социализма у нас. Тогава парламентът се е събирал веднъж в месеца и повечето заседания са протичали така: идва някой от министерски съвет и чете доклад, колко са успели да разширят производството или нещо такова. И един по един депутатите излизат да поздравят правителството за успешната му работа. При социализма всички са в постоянен възторг колко добре се справя властта с всичко. Ето така изглежда едно общество парализирано от страх. В него няма крадливи и корумпирани политици. Не, там политиците са безгрешни. И когато този режим пада и истинското лице на човечеството отново се показва на открито, масовият българин не може да го приеме, казва още Благослав Михайлов.

Като най-интересни Михайлов посочва стенограмите от края на 1940 когато приемат Закона за защита на нацията. Очаквах да прочета някакви бурни дебати, а вместо това прочетох дълги ама наистина дълги речи, които възторжено подкрепят този закон. Всъщност, това, което прочетох е доста близко до това, което говорят днешните консерватори и националисти, само че днес го говорят някак по-прикрито. В общи линии развиват някаква теза как се е изчерпал либералният ред и така нататък

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27

Хасково приветства пролетта с латино фиеста

Три танцови школи  - от Хасково, Стара Загора и Димитровград се включват в международна латино фиеста, посветена на световния ден на салсата на 6 април в Хасково. Срещата на всички, които обичат кубинската музика и танци е от 16,00 часа на пл...

публикувано на 04.04.24 в 14:47

Откриха въжената градина в Стара Загора

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ отвори врати тази сутрин. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст, високи над 130см. Малчуганите, които искат да посещават въжената градина преминават през..

публикувано на 03.04.24 в 13:35

Александър Симеонов между жиците на рока и любовта към децата в детската градина

Той се казва Александър Симеонов от град Плевен. Интересното е, че е завършил няколко образования, но нито едно не е свързано с музика. Просто музиката от страст и хоби се превръща донякъде в професия. Още, като „юноша бледен“ мечтае да се занимава с..

публикувано на 31.03.24 в 19:30

"Различните" деца на България

Преди 5 години Анна Йончева създава фотопроектът „Различните“ деца на България. Ани, както я наричат всички, застанали пред обектива й,  е любител фотограф и майка на две деца без специални потребности. Една неприятна случка на детската площадка я..

публикувано на 31.03.24 в 11:45