Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парламентарната реч – от миналото до днес

Снимка: БГНЕС


Както днес, така и преди 100 години в парламента са се карали, обиждали, обвинявали са предишните управления за всичко, обвинявали са се един друг, че са чужди подлоги, и като цяло са търсели промяна. Това сподели за Радио Стара Загора Благослав Михайлов, създател на платформата за работа в обществен интерес „Стража“, след като е прелистил стенограмите на всички Народни събрания от началото на съществуването им досега.

Това е признак на демокрация, когато хората се карат, когато се борят различни интереси. Така функционира едно свободно общество, в което хората могат да изразяват несъгласията си, допълва блогърът.

Изключение прави 45-годишният период на социализма у нас. Тогава парламентът се е събирал веднъж в месеца и повечето заседания са протичали така: идва някой от министерски съвет и чете доклад, колко са успели да разширят производството или нещо такова. И един по един депутатите излизат да поздравят правителството за успешната му работа. При социализма всички са в постоянен възторг колко добре се справя властта с всичко. Ето така изглежда едно общество парализирано от страх. В него няма крадливи и корумпирани политици. Не, там политиците са безгрешни. И когато този режим пада и истинското лице на човечеството отново се показва на открито, масовият българин не може да го приеме, казва още Благослав Михайлов.

Като най-интересни Михайлов посочва стенограмите от края на 1940 когато приемат Закона за защита на нацията. Очаквах да прочета някакви бурни дебати, а вместо това прочетох дълги ама наистина дълги речи, които възторжено подкрепят този закон. Всъщност, това, което прочетох е доста близко до това, което говорят днешните консерватори и националисти, само че днес го говорят някак по-прикрито. В общи линии развиват някаква теза как се е изчерпал либералният ред и така нататък

БНР подкасти:

Още от категорията

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15

Фондация „Енчо Керязов“ отново подкрепя даровити деца

Фондация „Енчо Керязов“ търси млади таланти в спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“. В рамките на месец могат да се подават кандидатури за участие на сайта на фондацията, съобщи за Радио Стара Загора известният цирков..

публикувано на 20.03.23 в 15:39

Стара Загора първа се сдоби с електронно табло, което отчита новородените

Ротари клуб Стара Загора избира датата на настъпване на астрономическата пролет 20 март, за да направи подарък на старозагорци. Електронното табло, което отчита в реално време кога в Стара Загора се ражда бебе, е вече факт и функционира. То се..

публикувано на 20.03.23 в 15:25

Старозагорката Яна Дочева с приз от конкурс в Полша

Яна Дочева от Стара Загора завоюва призово място в Международен конкурс „Star Bridge” в Полша . Яна е на 17, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и възпитаник на Вокална студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“-Стара Загора. Тя започва да пее още преди да..

публикувано на 17.03.23 в 16:17
Драматичен театър

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии..

публикувано на 17.03.23 в 15:31