Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора се готви да отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: Кристина Русева

От следващата седмица община Стара Загора започват повсеместно събитията, посветени на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Тържественото отбелязване на годишнината е на 18-ти февруари с общоградски ритуал-поклонение  от 11.00 часа, организиран от  Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорската митрополия пред паметника на Васил Левски.  По-рано ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев. Във всяко училище и читалище ще се организират викторини, четения, беседи, изложби, състезания и дискусии за значението, живота и делото на най-великия българин Васил Левски.

  В ОУ „Кольо Ганчев“ в едноименния квартал в Стара Загора четвъртокалсниците ще четат стихове и творби за Дякона на втроколасниците, а третокласниците на първокласниците.  В читалищата и 8-те училища в селата на общината ще има четения и оформени кътове за Левски. В с. Преславен, в НЧ „Димитър Наумов“ проявите започват на 13-ти февруари с издигането на трибагреника с лика на Апостола на сградата му с размери 5 на 3 м., който ще остане до Националния празник на Р България – Трети март. В двора на църквата, на 17-ти февруари децата ще участват в състезание за редене на пъзел, който ще остане в рамка в читалището.  В с. Дълбоки децата от местното училище ще участват в състезанието „Лъвски скок“, съобщи Анелия Овчарова, главен експерт в отдел „Култура“ на общината.

   Заместник-директорът на СУ „Васил Левски“ в Стара Загора представи програмата на училището за юбилейното отбелязване на годишнината. Събитията започват с изложби във фоайетата на училището от понеделник, с рисунки на децата посветени на патрона на училището. По традиция почетен караул ще застане  пред барелефа на Апостола на входа на училището, а деца от 1-ви до 6-ти клас ще участват в рецитал по стихове за Дякона на общоградското отбелязване на годишнината. Екип от възпитаници на училището ще направи  анкета с ученици и учители за 150 думи от заветите му и ще попитат старозагорци „Кой е за тях Левски с една дума?“, след което ще направят обща снимка с определенията на хората за Апостола. Викторина и състезание „Лъвски скок“ са също част от проявите.  

 

Накрая ученици от 6“б“ клас с класна раководителка Даниела Дечкова отговориха с една дума кой за тях е Левски или с какво свързват името му:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кампанията "Нито едно дете повече" ще се проведе в Казанлък

С беседи и флаери на 15 септември в Казанлък ще се проведе кампанията "Нито едно дете повече".  "С напомнянето на децата как да се пазят на пътя ще отбележим и небесният рожден ден на Иван Седмаков, който завинаги остана на 14 години, след като пиян..

обновено на 15.09.24 в 09:28

Момче пострада при спречкване в Стара Загора

Момче на 14 години е пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен снощи малко след 20:00 часа в Първо Районно управление на полицията. Инцидентът е станал по време на..

публикувано на 14.09.24 в 09:25

Времето в събота: захлаждане и дъжд

Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и на места в планинските и източните райони ще превали дъжд, възможно е и да прегърми...

публикувано на 14.09.24 в 08:01

Стара Загора и Казанлък се включват в кампанията по почистване

Община Стара Загора се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно” , която се провежда днес в цялата страна. Три парка са предварително набелязаните терени за почистване от служители на общинска администрация. Това са..

публикувано на 14.09.24 в 07:00

Домашен арест за старозагореца хванат със 125 кг злато на границата

Под домашен арест ще бъде пуснат 47-годишният старозагорец, който бе арестуван на граничен пункт "Капитан Андреево" при опит да пренесе в Турця близо 125 кг. злато в кюлчета и накити. Това определи днес съставът на Окръжен съд -Хасково на заседание по..

публикувано на 13.09.24 в 18:24

Номинират Вълка за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на..

публикувано на 13.09.24 в 18:18

По-качествени социални услуги поиска заместник-кметът на Стара Загора Павлина Делчева

Как социалните услуги, предоставяни от Община Стара Загора, да функционират пълноценно и качествено, а също и да повишат своята мобилност, отивайки при хората на място , вместо потребителите да бъдат транспортирани до тях. Това бе обсъдено днес на среща..

публикувано на 13.09.24 в 16:28

Конференция за туризъм и местни храни ще се проведе в Стара Загора

Вкусовете на Стара Загора и региона ще бъдат акцент на поредица от събития в последната седмица на септември . На 24 септември ще се проведе конференция, посветена на връзката между туризма и местните храни и напитки. От 27 до 29 септември е..

публикувано на 13.09.24 в 16:24

МОН: Дуалното обучение навлиза във висшето образование

Над 16 хиляди са върнатите ученици в училищата система, но основното е съвместна работа със заинтересованите страни. Само така можем да постигнем резултати, каза Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката на форум в..

публикувано на 13.09.24 в 15:01

Арестуваха старозагорец със злато за над 10 млн. лв.

Рекордно количество злато хванаха митничари на ГКПП "Капитан Андреево". За трафик от България към Турция е задържан 47-годишен старозагорец. Близо 125 кг е заловената пратка в кюлчета и златни накити, като първоначалната оценка е за над 10 млн...

публикувано на 13.09.24 в 14:54