Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вещи на Левски се пазят от правнук на негов съратник в Казанлък

Вещи на Левски
Снимка: Кристина Русева

За всеки от нас, българите, името на Левски е нещо свято, отдавна сме го превърнали в идеал. За всички поколения след него, няма по-силно олицетворение на българския порив за свобода от Апостола. И затова 150 години след гибелта му, всеки нов документ, снимка или материална релкива будят небивал интерес у обществеността и сериозни  дискусии сред историците.

Радио Стара Загора, тръгвайки по стъпките на Васил Левски в миналото из област Стара Загора, попадна на интересната родова история на 67-годишния инженер от Казанлък - Христо Тодоров  Христов. Той е правнук на Стойко Христов Бешикташа от Калофер, сподвижник на Левски. И до днес в семейството му се пазят като ценни реликви вещи, които са принадлежали, според разказите на предците му, на Дякона.

Това са едно четвероевангелие, богато гравирана паласка, терзийски ножици и половин, нащърбена монета от Рагуза. 

Прадядото Стойко Бешикташа бил заможен, имал дюкян за манифактурни стоки. Два пъти се женил. Имал 14 деца от двата брака. Една от 6-те дъщери от първата му жена – Рада Бешикташлиева е майката на писателката Люба Тодорова Ганчева, станала известна като Яна Язова. Тя споменава в романа си „Левски“ дядо си Стойко Христов Бешикташа.


А от втората си жена прадядото има 7 дъщери и едно момче, което турците посичат като бебе. Едно от тези момичета е баба му Мария – майка на неговия баща, казанлъшкия журналист Тодор Христов. Журналист и издател в местната преса, сътрудничил на софийските вестници,  бил кореспондент на Българското национално радио, работил и за  Радио Стара Загора.

От баба си Мария Христо Христов знае, че баща й разказал  след Освобождението в къщата им пред Захари Стоянов за връзките  си с Васил Левски и Христо Ботев. От него биографът на Априлското въстание чул много случки с Дякона, разказани му от първо лице. Но най-пренебрежително нарекъл в биографията на Апостола верния му сподвижник „някой си Стойко Бешикташът, с чието тескере Левски се прехвърлил в Румъния“. Джендо има предвид случката, когато през 1869 г. в Сопот, от гърба на Левски преследващите го заптиета смъкнали палтото му, в което намерили важни документи.

Като дете инженерът разказва, че е виждал 2 оригинални снимки на Левски в сестрата на баба му – Райна в дома й в Александрово. На едната Дяконът е с 10 легисти от Втората българска легия от  1867-68 г. в Сърбия, на другата е с бяла униформа, опрял сабя пред нозете си.

Когато дядо Стойко Христов Бешикташът  починал през 1931 г., дъщерите му си разделили вещите и снимките на Апостола. На баба му Мария / Мина, както й викали хората/, се паднали 4 предмета – паласка за фишеци, четвероевангелие / библия/, терзийска ножица и половин нащърбена монета. Някога в тайните дела на революционните комитети Левски обичал да  използва за таен знак, парола на две скъсани листчета, счупени клечки, и в случая -  монета.

От библията липсват първите печатни  34 страници, страниците след 438 –ма и задната твърда корица. На гърба на предната твърда корица и на първия лист са записани сметки, имена, заръки и др. приписки. На 2-ра стр. освен тях,  има рисунки на камилска глава и човешко око, и в десния долен ъгъл  обърнат надпис обратно, ограден с вълнообразна линия и зацапан с мастило.

Корицата има много блед жълтеникав надпис на 4 реда, който според Христо Христов най-отгоре се четат буквите Е. ВЛ…. Следващият ред е изтрит.

На третия ред се чете Д…../Дякон/. И на последния реди…, което  Христов разчита: първи ред – Евангелие Васил Левски.

……………………………

Трети редД …../Дякон/

На четвърти ред  - и…./игнатий/. По средата са изписани две главни букви с молив Д и Л, една под друга, като монограм. На друго място има главна латинска буква L.

 

На гърба на корицата един от надписите  "Стиж Стижалив" според инж. Христов е анаграма на две думи – жит васил, чийто смисъл е “Да живее Васил“.

В зацапания и  ограден с вълнообразна линия обърнат надпис се чете 

приди

Иванувъ

Василя

за кожух

да шия / т.е. дойде Иванув Василя за кожух да шия/ .

Това са само някои от интересните изводи на Христо Христов с приписките и рисунките, които така разчетени и разтълкувани от него са доказателство, че библията е била на Дякон Левски.

Обобщено, доводите му звучат така:

1. По обем 516 стр., по съдържанието си и по шрифта на печата тя съотвества на издадения от Неофит Рилски в Измир „Новый завет господа нашего Iисуса Хрiста сега новопреведенный  от Славенскаго на Болгарскiй язык“. В Смирне, 1840,8“, 516 ст.

2. Произходът йтя е наследство от прадядото на г-н Христов, явяващ се баща на баба му Мария от бащина страна – Стойко Христов Бешикташът. Този, за когото З. Стоянов пише „някой си Стойко Бешикташът“, от когото Левски взима тескерето за да премине в Румъния през 1869 г. Дядото е имал дюкяни в Смирна и в Калофер преди това.

3. Надписите на корицата, които показват кому е принадлежало евангелието.

4. Обратният надпис, ограден с вълнообразна линия и зацапан „ Приди Иванув Василя за кожух да шия“, съвпада с навика на Апостола да огражда или да зачертава изпълнените задачи и да ги зацапва с мастило за да не издава намеренията си къде ще мине в обиколката си.

5. А надписът на псевдоарабица, също е бил сред прийомите му да заблуждава евентуални шпиони.

6. И според инж. Христо Христов, някои от приписките приличат на почерка на Левски.

Другата вещ паласката, според притежателя й, е от облеклото и снаряжението на Апостола от 1867 г., когато е направил снимката си, като знаменосец в четата на Панайот Хитов, когато четниците се оттеглят в сръбско. Доказателство за това е липсващата 1/3 от механизма за затварянето на кутийката за фишеци и надписът на гърба й „В. Кунчевъ“.

За терзийските ножици инж. Христов твърди, че доказателството, че са били тези, с които Дяконът си е отрязал косите заради жена са, детските му спомени от с. Александрово. Тогава седнали около синията, или паралията  / ниска кръгла дървена софра/ сестрата на баба му - Лала, взимала ножиците и щракайки над главата му наричала " Няма дяконче, няма попче!", а той бягал уплашен да не отреже косата му.  За причината, че е свързана с жена Христо Христов посочва 2 от приписките. Едната е приписката на лицето на първата страница:

"на жината джипрази"  (на жената чапрази, пафти),

 Лозинката, /както са били наричани тайните нишани от съзаклятниците в народното дело и  са били често използвани от Левски/, инж. Христов намерил в едно чекмедже у баба си.  





   ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА


По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59