Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 март трябва да са готови предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчовст

До 15 март предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчивост, в част "Енергетика" трябва да са готови. Преговорите трябва да започнат от 30 март. Това съобщи на дискусионната кръгла маса, посветена на зеления преход и въглищата в Стара Загора, Еленко Божков, заместник-министър на "Енергетиката" в служебния кабинет на Гълъб Донев.

За изготвянето на предложенията енергийното министерство ще разчита на независими и добри експерти, защото е много важно при преговорите партньорите ни да бъдат убедени в абсолютната необходимост да бъдат нанесени корекции в българската визия по отношение на развитието на енергетиката, подчерта заместник-министър Божков.

Той благодари на депутатите от  48-ото Народно събрание, което с мнозинство подкрепи решението правителството отново да отвори Плана за възстановяване и устойчивост в глава "Енергетика" и да седне на масата на масата за преговори с Европейската комисия в опит да защити комплекса "Марица Изток". И припомни, че служебното правителство вече е представило своята визия за дългосрочното развитие на енергийния сектор до 2053 година.

"Има известно разминаване все още със синдикатите" – призна Еленко Божков -  и то е по отношение на крайния срок за затварянето на въглищните централи – синдикатите настояват той да е 2038-а, а във визията на служебния кабинет е записано 2030 - 2035-та. Според Божков при прекрояването на плана в глава „Енергетика“ вероятно  като дата ще бъде записан по-дългият срок. 

Дискусионната кръгла маса днес бе открита от  заместник кмета Радостин Танев. Той  говори за перспективите и предизвикателствата пред региона в контекста на Зелената сделка. Но и затова колко важен е и колко значим остава комплексът "Марица Изток". 


Организатори на днешния форум бяха експертите от Института по енергиен мениджмънт.  Председателят на института Славчо Нейков обърна внимание върху два положителни според него факта, свършени от служебното правителство – първият – че енергийното министерство е успяло да преведе България без сътресения през зимния сезон, а вторият - въпреки критиките, че е дръзнало да предложи дългосрочна стратегия, нещо, което не е било направено от предишните служебни кабинети и от редовното правителство.

Факт, който Славчо Нейков отчете като грешка. По отношение на преговорите с Европейската комисия при отварянето на Плана за възстановяване и устойчивост Нейков предупреди, че предстои тежка битка  

Иван Михайлов от Американската търговска камара пък призова:

Едно от основните опасения, ако се стигне до закриването на комплекса, е липсата на перспектива не само пред региона, но и опасността от сериозни трудности в енергийната система на страната, която ще остане без основни базови мощности. Според д-р Румяна Грозева от АРИР,  Стара Загора има бъдеще поне 8 000 години. А след това, както тя се изрази – "ще видим". Причината за оптимизма е в подценявания доскоро източник на енергия – водорода. И във факта, че Стара Загора е одобрена за водородна долина.

Станислав Георгиев от Българския атомен форум сподели реален и практически отрезвяващ опит по отношение на така наречените малки блокове в АЕЦ "Козлодуй".


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Павел баня отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски

С поднасяне на венци и цветя павелбанци отбелязаха тази сутрин 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието бе пред едноименния бюст - паметник, дело на скулптура проф. Димитър Рашков. “ Има дати в календара, които..

публикувано на 18.07.24 в 12:09

В Казанлък се преклониха пред Апостола

С рецитал на стихове и песни, изпълнени от децата на Казанлък премина честването на 187 години рождението на Васил Левски в Града на розите. Силното изпълнение на стихотворението “Левски”, написано от Цветан Ангелов и изпълнено от 7 годишния..

публикувано на 18.07.24 в 12:04

Старозагорци почетоха 187 години от рождението на Левски

Със заупокойна панихида, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, започна общоградският ритуал в Стара Загора, с който бяха почетени 187 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. „187 години безсмъртие! 187 години..

публикувано на 18.07.24 в 11:57

Откраднаха климатик в Стара Загора

Двама мъже са задържани за кражба на климатик в Стара Загора, съобщават от областната дирекция на полицията. Сигнал за престъплението е получен вчера малко преди 12 часа в оперативна дежурна част на Първо районно управление. Пострадалите са обяснили,..

публикувано на 18.07.24 в 11:34
Снимка: Даниела Костова

Овладян е пожарът с. Воден, около 35 къщи са изгорели

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. Пожарът..

публикувано на 18.07.24 в 11:33

Доброволците от Стара Загора бориха огъня с 10-годишна екипировка

Десетгодишна и неподходяща за борба с пожарите е екипировката на доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към община Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ заместник-ръководителят му Александър Мечев. От създаването на..

публикувано на 18.07.24 в 09:36

Социалните за случая на дете в риск: Извършени са всички необходими действия

Социалните служби в Стара Загора са предприели абсолютно всички необходими и навременни действия по случая с държаното под ключ непълнолетно момче от майка му, категорична е Петя Чакърова, която е директор на  Регионалната дирекция "Социално..

публикувано на 18.07.24 в 09:27

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен учредява стипендии за 7 медицински сестри и 4 акушерки

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Иван Селимински-Сливен” учредява стипендии по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщи за Радио Стара Загора главната сестра на лечебното заведение Красимира Танева. Стипендиите..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

Отново предупреждение за опасно високи температури

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове..

публикувано на 18.07.24 в 07:28

Продължава битката с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.  Около 200 души - Пожарникари, горски служители , жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:19