Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Снимка: https://newsite.eg-yambol.org

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Едно от четирите училища в страната, които ще се включат е Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в  Ямбол . Училището вече има опит в проекти, насочени към енергийна ефективност и екология, съобщи директорът на гимназията Йордан Милков. Той припомни, че на 6 март Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедурата за участие в проекта, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство. По проекта са кандидатствали над 50 български общини. Избраните, които ще участват в проекта, са община Ямбол - с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич - със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Йордан Милков разказа за партньорството още, че проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU) в партньорство с Националния доверителен екофонд, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

За реализиране на задачите в проекта  са планувани няколко  групи действия, в които вземат участие учебните заведения, общините и другите заинтерсуваните страни. Те започват в края на месец март с първа среща, на която да се набележат основни дейности, към които екипът да се насочи при стартиране на проекта, каза Йордан Милков и уточни: "В началото ще извършим оценка на въглеродния отпечатък на всяко училище по проекта. Тази база данни ще бъде въведена в специален калкулатор и след като бъде направена оценка и анализ, на базата на нея ще бъдат поставени цели за този 3-годишен период за постигане на въглеродна неутралност".

От всяка от трите страни (България, Словения и Полша) в проекта ще вземат участие по две общини с по две училища всяка. Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година. Дейностите в училищата 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30% отстъпка за такса смет в Стара Загора срещу 150 кг разделно събран отпадък

Гражданите ще имат възможност да предават разделно събираните отпадъци на площадката за разделно събиране на отпадъци и тези, които са предали 150 кг, в края на годината ще получат 30% отстъпка за такса смет, в частта сметосъбиране и сметоизвозване...

обновено на 03.07.24 в 11:18

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Свързани новини

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00