Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Снимка: https://newsite.eg-yambol.org

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и експерименталното прилагане на иновативен модел за постигане на климатична неутралност на местно ниво.

Едно от четирите училища в страната, които ще се включат е Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ в  Ямбол . Училището вече има опит в проекти, насочени към енергийна ефективност и екология, съобщи директорът на гимназията Йордан Милков. Той припомни, че на 6 март Националният доверителен екофонд обяви резултатите от процедурата за участие в проекта, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на германското правителство. По проекта са кандидатствали над 50 български общини. Избраните, които ще участват в проекта, са община Ямбол - с Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и Основно училище „Любен Каравелов“, и община Добрич - със Средно училище „Петко Рачов Славейков“ и Средно училище „Димитър Талев“.

Йордан Милков разказа за партньорството още, че проектът се изпълнява от международен консорциум, ръководен от Независимия институт по околна среда в Берлин (UfU) в партньорство с Националния доверителен екофонд, Асоциацията на общините „Енергийни градове“ (Energy cities) в Краков, Полша, Регионална енергийна агенция на Савинска, Шалешка и Корошка области, Словения.

За реализиране на задачите в проекта  са планувани няколко  групи действия, в които вземат участие учебните заведения, общините и другите заинтерсуваните страни. Те започват в края на месец март с първа среща, на която да се набележат основни дейности, към които екипът да се насочи при стартиране на проекта, каза Йордан Милков и уточни: "В началото ще извършим оценка на въглеродния отпечатък на всяко училище по проекта. Тази база данни ще бъде въведена в специален калкулатор и след като бъде направена оценка и анализ, на базата на нея ще бъдат поставени цели за този 3-годишен период за постигане на въглеродна неутралност".

От всяка от трите страни (България, Словения и Полша) в проекта ще вземат участие по две общини с по две училища всяка. Периодът на изпълнение на проекта е до април 2025 година. Дейностите в училищата 


БНР подкасти:

Още от категорията

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

В Брюксел: Стара Загора беше представена като водородната долина на Източна Европа

Стара Загора като водородната долина на Източна Европа беше представена на високо политическо и икономическо ниво в Брюксел от д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  Събитието се състоя в първите дни на март. Д-р Грозева представи..

публикувано на 08.03.23 в 10:20

"За Земята" за децентрализация и енергиен преход

Екологично сдружение “За Земята” организира в Стара Загора  втора среща, посветена на справедливия преход. Събитието беше насочено предимно към представители на малкия и среден бизнес, културния сектор, професионални организации и гражданското..

публикувано на 01.03.23 в 17:05
Славчо Нейков

Славчо Нейков: В предоговарянето на ПВУ думата има Съветът на министрите, ЕК е само посредник

До средата на месец март трябва да бъдат представени основните теми за предоговаряне – новите цели и възможности, които да бъдат отразени в Националния план за възстановяване и устойчивост, а разговорите по темата с предоговарянето на Планa да..

публикувано на 22.02.23 в 10:00

Стартира проект "Коалиция"

АРИР - Стара Загора даде началото на едно ново партньосртво по Проект КОАЛИЦИЯ (COALITION) по работната програма Widera на Хоризонт Европа. В него участват региони от Централна и Източна Европа - в случая  Гърция, Румъния и България.  Проектът се..

публикувано на 08.02.23 в 10:00
Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16

Свързани новини

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00