Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес влиза в сила забраната за улов на калкан и попчета

Забрана за улов на риба в размножителния ѝ период влиза в сила от днес. Рестрикциите са описани в заповед на министъра на земеделието и храните. 
Заповедта важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

От 15 април до 15 юни уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния му период се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

До 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

За същия период е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.

По време на действието на забраната ще има водни обекти на територията на страната, в които любителският риболов ще бъде разрешен. За област Бургас това е баластриерата Дупките. В Сливен това е разрешено на баластриерите „Сливенска дупка“ и „Мечкаревска дупка“; яз. „Чилията“ и напоителния канал до селата Бинкос и Горно Александрово.

В Ямбол риба ще може да се лови в старите речни корита на Тунджа до селата Ханово и Теново, на водоема „Долни Герен“ до Елхово и баластриерните дупки край Окоп. 

По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пети ден продължава гладният протест на отец Иван Янков

5-ти ден продължава гладният протест на сливенския свещеник отец Иван Янков срещу решението на Светия синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Подписката в подкрепа на отец Иван вече е подкрепена от над 1000 души,..

публикувано на 22.03.24 в 10:27

Започнаха записванията за инициативата „Бъди с нас за ден“, организирана от сдружение „Бъдеще за децата“

Казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“ започва инициативата „Бъди с нас за ден“. Ще бъдат избрани и включени деца и младежи от общината на възраст между 13 и 22 години, които ще влязат в ролята на Изпълнителен директор на организацията,..

публикувано на 15.03.24 в 16:05

Служители на ГДБОП откриха 27 кг марихуана в автосевиз в с. Клокотница

Служители на ГДБОП са открили 24 пакета с 27.200 кг. марихуана за 544 000 лева в автосервиз и прилежащи ремонтни помещения в хасковското село Клокотница, съобщават от прокуратурата. Операцията е осъществена на 11 март под ръководството на..

публикувано на 13.03.24 в 19:23

Предстои първата “Еко академия”, която ще се осъществи в еко център в село Средногорово

В ход е записването за първата “Еко академия”, която ще се осъществи в еко център в село Средногорово от 1-ви до 5 април. Избрани за участие ще бъдат десет деца от първи до трети клас, а заявки могат да се изпращат в срок до 20 март с попълване на..

публикувано на 12.03.24 в 15:59

Започна укрепване на падащите мазилки от фасадата на бившия АГ-комплекс в Стара Загора

Ремонтно – укрепителните  дейности по сградата на бившия АГ – комплекс в Стара Загора започнаха днес, съобщи за Радио Стара Загора директорът на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович", проф. Йовчо Йовчев. Спешното укрепване на сградата се наложи, след като..

публикувано на 09.03.24 в 17:30

Освещават войнишки паметник в Казанлъшкото село Ясеново

С ритуали от християнски и мюсюлмански свещеници в Казанлъшкото село Ясеново днес, на Голяма Задушница, се освещава войнишки паметник. Христо Ангелов от инициативния комитет, заел се с изграждането на мемориала поясни, че една трета от загиналите за..

публикувано на 09.03.24 в 14:48

На Месопустна Задушница почитаме мъртвите преди Великия Пост

Днес, на 9-ти март, отбелязваме Голяма или  Месопустната задушница. Това е първата за годината голяма Задушница. Денят е време за молитва и спомен за починалите. На Задушница се посещават гробовете на починали близки.  Месопустната Задушница е в събота..

публикувано на 09.03.24 в 14:30
Д-р Георги Господинов

Започва приемът за получаване на помощ за асистирана репродукция в Стара Загора

На 11 март започва тазгодишният прием на документи за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства, двойки в съжителство и жени без партньор с репродуктивни затруднения. Д-р Георги Господинов, председател на..

публикувано на 07.03.24 в 17:05
Общежитието за изтърпяване на наказания в село Черна гора

В затворническото общежитие в чирпанското село Черна гора няма да бъдат настанени бежанци

Няма да се настаняват бежанци на територията на затворническото общежитие в село Черна гора, съобщи в ефира на Радио Стара Загора кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. Това е потвърдил главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“..

публикувано на 07.03.24 в 16:15
Илияз Иляз в

Кукленият театър в Стара Загора играе две представления днес - у дома и в Пловдив

Спектакълът „Честен кръст“ ще се играе на сцената на Кукления театър в Стара Загора тази вечер, Седми март от 17,30 часа. Пиесата на Робърт Аскинс се играе на Бродуей в Ню Йорк, сега старозагорският куклен театър притежава правата. Идеята за..

публикувано на 07.03.24 в 14:26