Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвежда ли старозагорско училище "полово неутрални тоалетни"?

В публикации в няколко информационни сайта се появиха информации за "джендър толерантно училище" в Стара Загора (виж туктук и тук). Става дума за СУ „Максим Горки“, което според сайтовете се е обявило за подходящо за хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

В публикацията под снимка на СУ „Максим Горки“ дори четем, че „според образователното заведение се вкарват полово неутрални тоалетни, с цел да може всички деца да са идентични, без значение от това дали са момчета или девойки“.

Към текста е приложен и скрийншот, на който е указано, че училището е подходящо за хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

Твърдение: Старозагорско училище въвежда „полово неутрални“ тоалетни и пространство за толерантност към джендър идеологията

Сайтовете, тиражиращи информацията, обясняват, че съобщението от училището е изненадало родителите, които с недоумение били установили „новата програма“ за "полово неутрални тоалети и толерантност към джендър идеологията".

Направихме проверка на въпросната информация, като се свързахме с директора на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева. Тя категорично отрече твърдението в интернет пространството, като по думите ѝ то е „гнусна клевета на завистници, които не могат да търпят успеха и просперитета на училището“.

Директорът на СУ „Максим Горки“ обясни, че е уведомила компетентните органи за атаката срещу училището, както и че Министерството на образованието е предприело действия по откриването на източника на въпросните публикации.

Малко след излизането на въпросните публикации във Фейсбук групата „Истината за Стара Загора“ се появи пост, който също категорично отрича твърденията за програма за създаване на "полово неутрални" тоалетни и пространство за толерантност към джендър идеологията в СУ „ Максим Горки“. Авторът му съобщава, че е заварил 6 заявки за публикуване на постове от новинарски сайтове в 4 старозагорски групи, които не са достигнали до масово разпространение във въпросните групи заради политиката на администраторите наскоро създадени профили без други публикации, снимки или идентификационни белези да се слагат на одобрение за първите им материали.



Заместник-кметът по образованието на Община Стара Загора Надежда Чакърова – Николова и директорът на РУО – Стара Загора Милена Йолдова също потвърдиха, че става въпрос за „фалшива новина“, като подчертаха че, Министерство на образованието прави проверка по случая. От Министерство на образованието и науката също опровергаха информациите за училище, обявило се за „толерантно към джендър идеологията“. 

От ведомството уточняват, че Средно училище „Максим Горки“ има въведено униформено облекло, избрано от ученици, родители, педагогически съвет, училищно настоятелство и обществен съвет и утвърдено в Правилника за дейността на училището. Униформите или елементи от тях са задължителни, което се контролира от дежурните учители. И още, че в училището има модерни дамски и мъжки тоалетни и 2 тоалетни за деца със специални образователни потребности/физически увреждания.

Заключение

Твърдението, публикувано в различни информационни сайтове, че СУ „Максим Горки“ в Стара Загора работи по програма за полово неутрални тоалетни/тоалети и толерира джендър идеологията е НЕВЯРНО. Директорът на учебното заведение Мариана Пенчева определи твърдението като "клевета". Заместник-кметът по образованието на Община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова и директорът на РУО-Стара Загора Милена Йолдова също потвърдиха, че става въпрос за "фалшива новина". 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен, съобщи старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен. По случая вече има един задържан, издирва се втори. Няма опасност за живота и домовете на хората от квартал..

публикувано на 15.08.24 в 17:24

Горната и долната гъба в Стара Загора - какво знаем за тях?

Знаете ли къде се намират Горната и Долната гъба в Стара Загора? А чували ли сте тяхната история и за какво са служили при създаването си? Двете гъби са се появили в периода след 9 септември 1944 година, обясни Райна Антонова от РИМ – Стара..

публикувано на 15.08.24 в 17:10

Новият закон за образованието - как да го обясним на деца и ученици?

Приетият на 7 август законопроект на ПП “Възраждане”, който въвежда забрана за „пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация“ и предложените ден по-късно от депутати от бившата парламентарна група на „Величие“ санкции срещу нарушилите могат да..

публикувано на 15.08.24 в 16:34

Рекордно ниски добиви на слънчоглед отчитат в Ямбол

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в ямболско . Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното, информира..

публикувано на 15.08.24 в 16:22

Задържаха мъж с близо 200 грама метамфетамин в Стара Загора

Мъж бе задържан в Стара Загора да продава наркотици на стойност на 13 000 лева. По искане на Окръжна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ж.Т.,  на 47 г. Той е привлечен като обвиняем за това,..

публикувано на 15.08.24 в 15:39

Митрополит Киприан отслужи литургия в храм "Св. Успение Богородично" в родния си град Казанлък

На големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в храм "Св. Успение Богородично" в родния си град Казанлък. Църквата отбелязва 190 години от..

публикувано на 15.08.24 в 15:23

Гори Бармук баир в Сливен

Пожар възникна над квартал "Комлука" в Сливен по обяд. Огънят е тръгнал от незаконно сметище и е обхванал бързо храсти и дървета в района. Той е на метри от последните къщи в квартала, но засега няма опасност за тях и хората.  Бармук баир е..

публикувано на 15.08.24 в 15:01

Националният събор "Богородична стъпка" посреща пазители на традициите от 20 области

Предстои дългоочакваното XVIII издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Тази година той ще се проведе на 31 август и 1 септември в курортното селище Старозагорски бани. Организаторите на събитието Община Стара Загора,..

публикувано на 15.08.24 в 14:45

Преди първия звънец: Ще приключат ли ремонтите в училищата?

Месец преди новата учебна година, ремонтите в образователната инфраструктура в Стара Загора ще приключат в срок. За това увери ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова. Първият учебен звънец за възпитаниците на две училища- ОУ „Самара“ и в кв...

публикувано на 15.08.24 в 13:27

Национален пленер по живопис "С Хасково в сърцето" Хасково 2024

С Хасково в сърцето ще рисуват тази година изявени български художници-участници в Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето” Хасково 2024. Форумът по живопис е една от запазените творчески марки на Община Хасково, организирана в..

публикувано на 15.08.24 в 12:35