Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Председателят на Народното събрание цитира деветокласничка от Стара Загора

Словото на председателя на Народното събрание Росен Желязков, в памет на Христо Ботев и загиналите за България, включи части от есето на Миа Добрева, ученичка в 9 клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ - Стара Загора. Нейн преподавател по Български език и литература е г-жа Златина Вълева. 

Талантливата и родолюбива млада старозагорка взе участие в Национален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“, Враца 2023 и завоюва Специалната награда на Национален дворец на децата с есето си „Молитва за един забравен дълг“. Нейната творба бе избрана на тържествена церемония сред 125 есета на участници от цялата страна. 

"Дали сме достойни за земята на Ботев, която трябва да пазим? Дългът не е принуда, той е емоция и е още жив! Свободата се брани със слово в наши дни." - това са само част от разсъжденията на Миа по време на участието и в предаването "60 минути повече" на честотите на Радио Стара Загора на 2 юни. А това е малка част от нейното есе "Молитва за един забравен дълг": 

"Дългът е повик на сърцето. Той се ражда в думите на майките ни, когато от най-ранна възраст ни разказват приказки за стари времена, за истински герои. Те са извършили чутовен подвиг, а са останали скромни, понякога неразбрани, но винаги непримирими и носещи онази патриотична жертвеност, която обезсмъртява, която би трябвало да накара поколенията да притихват и да благодарят за честта да се родят и живеят в тази земя. Ботевата земя. Многолика и многострадална. Земя на контрасти. На роби и спасители, на народната апатия, на вътрешните врагове, на хайдутите отмъстители... “земя като една човешка длан”, но с богата и драматична история, с много житейски уроци. Безкрайно обичана от най-гордия си син, непреклонен, недостижим самотен гений, пример за отдаденост и любов.  Личност, която упоява, вдъхновява и дава сила. Учи на любов и нас."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:  


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Как се е гласувало на първите избори в Стара Загора?

Началото на местното самоуправление в Стара Загора започва преди 145 години. Тогава през март 1878 година се провеждат първите местни избори. По това време около 2000 мъже са се завърнали в опожарения град. Към този момент избирателни права имат само..

публикувано на 28.09.23 в 10:46

Треньорът Благовест Кисьов разказва за баланса между бадминтона и музиката

Благовест Кисьов започва да играе бадминтон на 10 години в родния си град Първомай .  На 15 се мести в клуб в Хасково. По това време се присъединява към юношеския национален отбор и започва да представя България на различни събития. През 2005 г...

публикувано на 27.09.23 в 17:00

Брадатият лешояд ще се рее отново гордо над България

Тези дни една добра вест долетя от Сдружение „Зелени балкани“  – след 30-годишни усилия и дълга, упорита работа природозащитниците у нас, са на път да върнат един от изчезналите  хищни видове птици – брадатия лешояд!   „ До този момент, когато..

публикувано на 27.09.23 в 15:52

Стара Загора ще е домакин на феста „В сърцето на Тракия"

Фестивалът „В сърцето на Тракия", посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, се провежда за шести път. Негови организатори са Община Стара Загора, Народно читалище "Родина-1860" и Клуб за български народни танци „Загорци". Целта на фестивала  e..

публикувано на 27.09.23 в 13:11
esen

Започна есенното пренареждане на гардероба

Посрещнахме Есента. Листата на широколистните дървета променят цвета си. Слънце, дъжд, мъгли и ниски температури, съвсем скоро, започват разпределението на главните и второстепенните роли в годишната пиесата. И няма как в това променливо време да не..

публикувано на 23.09.23 в 15:15

Професионалният гримьор Дарина Господинова със съвети за красотата

Дарина Господинова е от Стара Загора и от дълги години се занимава с професионален грим. Професионализъм, качество, отдаденост и внимание към клиента може да откриете при нея, освен изключителен професионалист е и прекрасен и интересен човек с..

публикувано на 21.09.23 в 15:29

Александър Симеонов от „Гласът на България“ е рок музикант и учител в детска градина

Той е Александър Симеонов, на 41 години и е част от музикалния формат „Гласът на България“. Рок музикант е, част е от групата „ Strykers“ и е учител в детска градина в Плевен. Има няколко образования и интереси в различни области. Пример е затова..

публикувано на 21.09.23 в 14:39

Деветдесетгодишна училищна камбана се завърна в селото си след три десетилетия

Днес жителите на старозагорското село Казанка и кметицата Елка Михайлова  се вълнуват от неочакваното завръщане на една реликва в селото…  За историята  с щастлив край разказва Динко Михайлов, който върна на своите съселяни специално отлятата за..

публикувано на 20.09.23 в 14:07

Колекцията на Снежана Маринова разказва историята на Стара Загора в картички и снимки

Експозиция в Стара Загора представя над 200 пощенски картички и снимки от личната колекция на Снежана Маринова. Дългогодишният директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ е и изтъкнат колекционер и краевед, а нейната безценна колекция..

публикувано на 15.09.23 в 15:24

Правят ли старозагорци домашна лютеница

На прага на есента голяма част от домакинствата започват да подготвят зимнина. Споменът за приготвянето на българска домашна лютеница в семейна обстановка стои и до днес, но все по-рядко хората правят у дома най-вкусната българска разядка...

публикувано на 13.09.23 в 15:56